Bij Salsaventura doen we ons best iedereen op de maat te laten dansen.

De ene persoon heeft juist geen enkele uitleg nodig en weer een ander juist wel. Waar vrijwel alles mee begint is het onderscheiden van de verschillende instrumenten. Door te weten hoe ieder instrument klinkt wordt je in staat om tussen alle klanken de melodie te horen om vanuit daar ook de maten te ontdekken.

Hieronder de eerste les die waarschijnlijk nooit kreeg. Een toelichting op de belangrijkste instrumenten van de Salsa.

Clave
Het woord clave betekent in het Spaans ‘sleutel’. Hiermee wordt niet een fysieke sleutel bedoelt waarmee je de deur opent maar de figuurlijke sleutel zoals bij ‘de sleutel tot succes’. Het betreft hier 2 stokjes die op elkaar worden geslagen. De claves kunnen worden gespeeld in een 3-2 of een 2-3 patroon.

clave

De clave kan worden gezien als de bodem van een pizza. Voor de muzikanten is dit het basisritme waarop een salsa nummer wordt gebouwd. Het is voor de muzikanten dan ook belangrijk dat de clave ‘strak’ wordt gespeeld.

De clave kan worden gespeeld in 2 verschillende patronen:

 1. De 3-2 clave wordt gespeeld over de tellen: 1 en 4, 6,7 waarbij de ‘en’ wordt gespeeld tussen de 2e en de 3e tel.
 2. De 2-3 clave wordt gespeeld over de tellen: 2,3, 5 en 8 waarbij de ‘en’ wordt gespeeld tussen de 6e en de 7e tel.

Conga
Als je in combinatie van de clave met de conga’s hoort dan wordt het basisritme van de Salsa al snel duidelijk.

conga

De conga is geen djembe trommel. Waar de djembe zijn oorsprong vindt in Afrika is de conga ontstaan in Zuid Amerika en heeft dan ook een geheel eigen sound.

Kijk en luister naar Gerardo Rosales.

Bongo
Deze kleine trommels spelen het ritme ‘martillo’ wat hamer betekent.

Het moment in het nummer, waarop de bongocero (degene die de bongo’s speelt) zijn bongo’s inruilt voor de campana (de koebel), dan gaat het nummer naar een volgende fase. Deze fase wordt ook wel montuno genoemd en komt van het Spaanse woord: montar (opstijgen, te zadel gaan). Zie ook blog: Het geheim van de muziek ontrafeld.

Timbales
Als er een instrument is waardoor mensen de Salsa niet begrijpen dan is het de timbales. Door het getik op de zijkant van de trommels klinkt Salsa muziek voor de leek nogal chaotisch. Toch zorgt de Timbales voor de echte Latin Sound in Salsa muziek en is het de vervanger van het klassieke drumstel.

In de volgende video zie je mooi hoe een timbalero naast de timbales ook de clave en de campana speelt.

Campana
Het blijft een raadsel hoe deze koebel ooit op Cuba terecht is gekomen.

Dit instrument zorgt ook vaak voor de nodige verwarring omdat de harde tonen worden gespeeld op de 1, de 3, de 5 en de 7. Hierdoor dansen veel dansers, zonder dat ze het weten, ook op de 3e en de 7e tel.

Guiro
De guiro is de rasp.

En hoewel de guiro een relatief klein instrument is maakt het een belangrijk deel uit van een Salsa nummer.Maracas
In Nederland staan ze ook wel bekend als de samba ballen. Gevuld met rijstkorrels vullen de Maracas het geluid prachtig op.

Naast bovengenoemde instrumenten hebben we nog de bas en de blaassecties die de sound voller maken en verder versterken maar met bovengenoemde instrumenten heb je al een aardig beeld van de verschillende instrumenten die ervoor zorgen dat Salsa klinkt zoals het klinkt.

LET OP!

Er zijn nog altijd veel mensen die de maat niet kunnen vinden, moeite hebben met de skips van 1 naar 5 en de verschillende instrumenten niet kunnen onderscheiden. We zijn van plan binnenkort een Musicality Day te organiseren! Ook voor diegenen die al op de maat kunnen dansen een super interessante dag waar we ingaan op:

 • Eartraining (het trainen van je gehoor)
 • Het vinden van de 1,2 en 3
 • Het vinden van de rust in de muziek
 • De vertaling tussen de muziek en de dans
 • Het aan horen komen van een muzikale break
 • Het leren uitvoeren van eenvoudige bewegingen op de verschillende breaks
 • En nog veel meer

We hebben deze Bootcamp nog nooit op deze manier gegeven. Voordat we deze Bootcamp organiseren wil ik eerst van jou weten of je hier interesse in zou hebben. Het zou gaan om een Bootcamp in 2 delen: 

 • 10.00 uur tot 13.00 uur ligt de focus op het vinden van de maat en daarop leren dansen
 • 14.00 uur tot 17.00 uur ligt de focus op de interpretatie van de muziek en het leren gebruiken van de breaks in je dans

Op deze manier kan je meedoen met 1 of met 2 delen. Tussen 13.00 uur en 14.00 uur is er een pauze.

Laat het mij even weten wanneer je mee wil doen via een mailtje naar morry@salsaventura.nl. Als je mailt ontvang je meteen als eerste de informatie en een leuke korting wanneer we de Bootcamp organiseren! 

Stel je mijn wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media waarvoor bij voorbaat dank!

X