Wist je dat er dansers zijn waar vrouwen letterlijk voor in de rij staan? En wist je dat er danseressen zijn waar alle mannen over praten als ‘die ene’ waar ze nog steeds een keer moet MOETEN dansen? Het is echt waar!

Wat doen die dansers en danseressen waardoor iedereen met ze wil dansen? Wat doen sommigen van deze dames en heren waardoor vrijwel iedereen ze zo geweldig vindt? En belangrijker; wat kan jij hiervan leren?

En of je nou Salsa, Kizomba, Bachata, Zouk, West Coast of Tango danst, deze succesfactoren gelden voor alle partnerdansen!

Maak kennis met de 7 succesfactoren van het partnerdansen!

Succesfactor 1: Connectie
Als er één succesfactor is die, vooral voor dames, bepalend is voor succes op de dansvloer dan is het connectie. Heren vinden connectie ook belangrijk maar voor vrouwen gaat er vrijwel niets boven connectie als het gaat om dansen.
En heren, dat is ronduit geweldig nieuws! Hierdoor hoef je niet de beste danser te zijn om een geweldige connectie tot stand te brengen tussen jou en je partner. Connectie op de dansvloer wordt vooral bepaald door oogcontact en gezichtsuitdrukking. Moet je elkaar dan de hele tijd aan staren tijdens een dansje? Natuurlijk niet. Het is niet de bedoeling je partner onder hypnose te brengen. Maar regelmatig oogcontact terwijl je danst is een must om connectie met je danspartner te hebben. Ook de manier waarop je naar je partner kijkt, de gezichtsexpressie, draagt bij aan het versterken van die connectie met je partner.

JJ

De Kizomba dwingt je tot een goede connectie met je partner. Zonder een goede connectie kan je geen Kizomba met elkaar dansen.

Bijvoorbeeld: er wordt een salsa romantica gedraaid, het nummer heeft een rustige opbouw, aan de zanger hoor je al dat er weer iets vreselijks is gebeurd, en jij zet je oor tot oor glimlach op alsof je net de loterij hebt geworden. FOUT! Omgekeerd is het vreemd dat je op een super vrolijk nummer zo chagrijnig kijkt alsof je net van een begrafenis afkomt. Met andere woorden; je wilt je gezichtsuitdrukking laten passen bij het moment.

aap-boos

Je gezichtsuitdrukking laat meer zien dan je soms wilt.

Succesfactor 2: Dansen op de maat
Volgens sommigen is dit de aller belangrijkste; het consequent dansen op dezelfde maat. Toch ken ik persoonlijk veel mensen die volledig buiten de maat dansen en het geweldig naar hun zin hebben (in hun eentje). Met andere woorden: het dansen op de maat is een van de belangrijkste aspecten van het partnerdansen.

Succesfactor 3: Lichaamshouding
Wist je dat zo’n 50% van je communicatie wordt bepaald door de lichaamshouding die je aanneemt? Daarom wordt er ook wel gezegd: ‘je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken’. Ga je iemand halen voor een dansje? Houd je hoofd recht, loop rechtop, schouders iets naar achteren en zet je beste glimlach op. Kans is groot dat nooit meer iemand je een dansje weigert.

Succesfactor 4: Techniek
Natuurlijk is een goede techniek belangrijk om fijn met elkaar te kunnen dansen. Toch durf ik te beweren veel dansers (vooral de dames), connectie belangrijker vinden dan techniek. Ben je dit als dame niet met me eens? Dan ben je waarschijnlijk een van die dames die weinig oogcontact maakt op de dansvloer. Met techniek bedoel ik niet het uitvoeren van een eindeloos aantal combinaties maar vooral het vermogen om, door een juiste uitvoering van de verschillende opeenvolgende bewegingen, prettig met elkaar te kunnen dansen. Hierbij kun je denken aan de manier van leiden en volgen, het maken van kleine passen als je danst, handposities etc.

Succesfactor 5:  Floor dynamics
Het  effectief gebruiken van de ruimte die je hebt of niet hebt. Zorg ervoor dat je elkaar beschermd op de dansvloer. Kijk goed om je heen, maak kleine passen en beweeg, indien nodig, naar een veiliger plek op de dansvloer.

adrian-y-anita

Meervoudig wereldkampioenen Adrian en Anita hebben naast een waanzinnige danstechniek een ultieme manier om zich ten opzichte van elkaar te positioneren op de dansvloer.

Succesfactor 6: Positionering
Welke positie neem je in ten opzichte van je partner? In welke richting kijk je? Hoe is de positie en richting van je hoofd, schouders, torso, heupen, benen en voeten? Sta je in de weg of biedt je met jouw positie je partner voldoende ruimte om comfortabel met jouw samen te bewegen?

Succesfactor 7: Musicality
Dit is de slagroom op de koffie! Het spelen met en het inspelen op de muziek terwijl je danst.

VRAAG:

WAT VIND VIND JIJ HET MEEST BELANGRIJK OP DE DANSVLOER?

  1. Connectie
  2. Dansen op de maat
  3. Lichaamshouding
  4. Techniek
  5. Floor dynamics
  6. Positionering of
  7. Musicality
  8. Of iets anders?

Wil je werken aan al deze elementen? Meld je dan aan voor Revealing the Secret!

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan op social media. 

X