Je bent middenin een heerlijk dansje en het danspaar naast je komt steeds dichterbij. De hoge hakken van je buurvrouw scheren inmiddels op hoge snelheid langs jouw hielen en enkels. De man waarmee ze danst heeft, zoals het hoort, heel veel aandacht voor haar. Helaas vergeet hij daarbij wel zo nu en dan om zich heen te kijken om te zien of, niet alleen zijn danspartner, maar ook de buren veilig zijn.

En hoewel jouw danspartner, op de volle dansvloer zijn best doet je dichtbij zich te houden om te voorkomen dat je geraakt wordt, voel je enkele maten later, de harde houten hak van de buurman in je wreef boren. Een brandende pijn is het gevolg. Je lippen krullen op elkaar want je zou het nu het liefst op een ongebreideld vloeken zetten. En terwijl jij met tranen van de pijn en frustratie, ondersteund door je danspartner, de dansvloer afstrompelt als een gevallen soldaat, hoor je ver weg nog een ‘sorry’ roepen. Als je over je schouder kijkt om de tevergeefse excuses met een vriendelijke ‘kan gebeuren’ wilt beantwoorden zie je dat het danspaar inmiddels met een grote glimlach het dansje heeft hervat.

wounded soldier

Wekelijks worden dansvloeren onveilig gemaakt door lieden die zo opgaan in hun eigen plezier dat ze geen oog en aandacht meer hebben voor hun omgeving.

Natuurlijk overkomt het ons allemaal weleens dat we onverhoopt iemand op de voeten staan of onze danspartners onverhoopt in een buurman of buurvrouw lanceren, maar er zijn helaas mensen hier een gewoonte van lijken te maken en zich, zo lijkt het, van geen kwaad bewust zijn.

Wie is verantwoordelijk?

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten ben je wat mij betreft vooral zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid op de dansvloer. En hoewel je als dame minder invloed hebt op wat er op de dansvloer gebeurd, heb ook jij de verantwoordelijkheid om goed om je heen te kijken en jezelf en je danspartner, daar waar mogelijk, te beschermen. Dit hangt overigens wel af van je dansniveau. Dans jij als gevorderde danser met een beginner, dan ben jij als gevorderde danser hoofdverantwoordelijk.

Daarnaast heb je, zoals gezegd, als heer op de dansvloer de leiding en daarmee meer invloed op wat er gebeurd. Het is dus belangrijk zoveel mogelijk rekening te houden met de ruimte die je hebt. We noemen dit ook wel ‘spacing’; effectief en veilig gebruik maken van de ruimte die je hebt.

Hoe kan je voorkomen dat jij of je partner wordt geraakt?

Natuurlijk kunnen we een soort snelweg aanleggen van onderbroken en doorgetrokken strepen op de dansvloer maar het lijkt beter om wat meer rekening met elkaar te houden en niet teveel met onszelf bezig te zijn. Hieronder 5 gouden tips die, als we ze allemaal volgen, de dansvloer een stuk veiliger maken. .

  1. Wat mij betreft begint het bij het begin van de dans. Ga samen op zoek naar een veilige plek op de dansvloer en ga niet op de meest volle plekken staan. Ook jij vind het niet leuk als mensen vlakbij je komen staan als jij al op die plek aan het dansen bent.
  2. Maak, als je eenmaal een veilige plek hebt gevonden, kleine passen tijdens het dansen. Het maken van kleine passen zorgt niet alleen voor meer veiligheid, het zorgt er ook voor dat je minder tijd nodig hebt om een pas te maken. Zo kan je door het maken van kleine passen je combinaties gemakkelijker uitvoeren.
  3. Als je eenmaal (klein) aan het dansen bent zorg er dan voor dat je als man zoveel mogelijk in de richting kijkt waar je haar stuurt. Zo kan je tijdens een CBL (cross body lead) op de 3e tel (als je op de 1 danst) over je linkerschouder kijken om te zien of je haar in die richting kan sturen. Is er geen ruimte? Doe dan een basic step.
  4. Aansluitend op het voorgaande punt is het belangrijk dat je als dame reageert en niet anticipeert. Met andere woorden: als hij wegdraait, over zijn linkerschouder kijkt, en alles lijkt erop dat er een CBL aankomt wil dat nog niet zeggen dat je uit jezelf moet gaan lopen. Wacht op zijn sturing op de 5e tel. Stuurt hij niet, dan ga je niet.
  5. Hou de armen gebogen. Een gestrekte arm duidt op een gebrek aan spanning en dit zorgt ook voor meer afstand ten opzichte van je partner.
salsa-gebogen-armen

armen gebogen met een lichte spanning

Mocht je onverhoopt toch geraakt worden dan is het over het algemeen verstandig om zo snel mogelijk te koelen (met een coldpack of koud stromend water) om zwellingen te voorkomen. Onderschat nooit een blessure en ga, bij aanhoudende pijn, echt even langs je huisarts of de EHBO.

VRAAG

  1. Ben jij weleens, door toedoen van een ander, geblesseerd geraakt? Wat gebeurde er, hoe ernstig was dit?
  2. Wat doe jij, als heer of als dame, om samen veilig te dansen?

Wil je meer weten of klein dansen, spacing, het bouwen van een ultieme connectie met je partner en meer? Kom dan binnenkort naar de bootcamp Revealing the Secret.

Stel je mijn wekelijkse blogs op prijs? Deel deze dan via Facebook en/of andere social media. Bij voorbaat bedankt! 

X