Het nieuwe jaar is begonnen! “Nieuwe ronde, nieuwe kansen” zeg maar!

Wist je dat:

  • Zo’n 25% van de bevolking vorige week het nieuwe jaar is begonnen met nieuwe voornemens?
  • Slechts 3% deze voornemens ook daadwerkelijke opschrijft waarmee het doelen worden?
  • Slechts 1% deze doelen regelmatig onder de loep neemt om de focus te bewaren?
  • Deze laatste groep gemiddeld veel meer succes heeft dan diegenen die dat niet doen?

Misschien kijk je terug op een geweldig 2017, ben je in top conditie, klaag je nooit ergens over en ben je 100% gelukkig met je werk, je relaties, je gezondheid, je financiën etc…. Doe in dat geval een dansje en ga vooral zo door! Is dat niet het geval dan heb je, net als de meeste mensen, de behoefte om iets te verbeteren. Een van de manieren waarop mensen proberen hun leven te verbeteren is met het maken van goede voornemens. Het probleem van de meeste goede voornemens is dat deze meestal van tijdelijke duur zijn.

Wist je dat maar liefst 25% van onze bevolking in 2017 start met goede voornemens? Een kwart daarvan is er vast van overtuigd dat die goede voornemens ook daadwerkelijk uit gaan komen. De andere 75% heeft twijfels of denkt van niet. De meeste voornemens hebben betrekking op

  1. Meer bewegen
  2. Afvallen
  3. Gezonder eten
  4. Minder alcohol drinken
  5. Stoppen met roken
  6. Onszelf minder druk maken
  7. Meer plezier maken
  8. Meer tijd voor onszelf nemen
  9. Betere sex

Zoals je ziet zijn niet alle voornemens onderstreept en vetgedrukt!

Wat is er bijzonder aan de vetgedrukte en onderstreepte voornemens? 

Het antwoord is dat DANSEN voorziet in maar liefst 7 van deze 9 goede voornemens!

Dat gezegd hebbende, zorgt dansen er ook vaak voor dat mensen gezonder gaan eten (3) en stoppen met roken (5).

Nu zijn al die goede voornemens natuurlijk geweldig en 25% gelooft ook daadwerkelijk dat ze uitkomen.

Heb je enig idee hoeveel van de goede voornemens daadwerkelijk uitkomen?

Schrik niet! Slechts 5 – 10% van de goede voornemens komt uit!

Hoe kan dit?

Dat komt vooral omdat het voor de meeste mensen bij een voornemen blijft. Het woord alleen zegt het al: Je bent voornemens om iets te doen. Je bent het van plan. En daar zit de kern van het probleem. Er is geen actie of moment gekoppeld aan je voornemen.

Ik begon voor het eerst met het stellen van concrete doelen in het jaar 2011 nadat ik het seminar “Date With Destiny” bezocht van Tony Robbins. Met concreet bedoel ik dat ik voor het eerst mijn doelen daadwerkelijk opschreef. In dat jaar realiseerde ik veel meer dan in heel veel jaren ervoor. Wat vooral het verschil maakte is dat ik aan het einde van het jaar terug kon kijken op mijn gehaalde en niet gehaalde doelen. En nee, niet alle doelen waren uitgekomen, maar de meeste doelen wel. En geloof me, daar zaten doelen bij die ik eerder nooit voor mogelijk had gehouden. Het leuke van doelen stellen is namelijk dat je ook doelen kan stellen waarvan je geen idee hebt hoe je ze gaat realiseren. Durf te dromen.

Inmiddels maakt het jaarlijkse “Goalsetting’ deel uit van mijn persoonlijk ritueel. Dit jaar (2018) is een van mijn doelen om mijn doelen maandelijks onder de loep te nemen want aan dat laatste wil het nog weleens ontbreken.

Hoe zet je goede voornemens om in doelen en realiseer je ze? 

Hieronder deel ik de 6 noodzakelijke stappen voor het effectief doelen stellen! 

doelenStap 1
Verander je goede voornemens in DOELEN. Maak deze doelen zo concreet mogelijk door ze op te schrijven. Door je doelen op te schrijven communiceer je deze nog sterker aan jezelf. Ben je meer visueel ingesteld? Dan kan het helpen om plaatjes toe te voegen. Is je doel een droomvakantie naar Bali? Knip plaatjes uit een magazine, print foto’s van Google en plak ze op een groot visionbord.

Stap 2
Koppel een deadline aan ieder doel. Zorg dat die deadline voor enig enthousiasme in jezelf zorgt. Als je doel is om met dansen 5 kg. Af te vallen en je trekt daar een periode van 5 jaar voor uit dan zal dat  je geest niet echt prikkelen om flink te gaan dansen.  In dat geval zou een termijn van bijv. 2 tot 3 maanden waarschijnlijk meer prikkels geven.

Stap 3
Schrijf je redenen op waarom je dit doel wilt bereiken. Hoewel het misschien overduidelijk voor je is waarom je iets wilt, is het toch belangrijk op te schrijven waarom je het doel wilt bereiken. Hoe groter de betekenis van je doel, hoe groter de kans dat je het doel zal halen.

Stap 4
Maak een plan en agendeer je acties. Zorg ervoor dat de verschillende acties die je moet plegen om het doel te bereiken in je agenda worden gezet zodat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Een plan is leuk, opschrijven prima, maar zonder actie gebeurt er niets.

toastStap 5
Beloon jezelf en vier je behaalde doelen.
Dat kan alleen of met iemand samen. Zorg er in ieder geval voor dat je de gehaalde doelen viert. Ook de stappen die je realiseert onderweg naar je doel kan je vieren. Dit zal het werken aan je (volgende) doelen versterken.

Stap 6
Neem je doelen regelmatig onder de loep. Hou je doelen bij en hou jezelf scherp.


VOORBEELD: Stel je wil in 2018 Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk leren dansen. 

Stap 1: Stel je doel. Het kan een prima doel zijn om wekelijks minimaal 3 uur te dansen. Door 1 dansles (van een uur) per week te volgen en 1 keer vrij te gaan dansen (waarbij je 2 uurtjes danst), kan je dit doel vrij eenvoudig halen.

Stap 2: Deadlines. Je zou deze deadline op het einde van het jaar kunnen zetten. Maar om te weten of je op de goede weg bent is het belangrijk regelmatig te checken. En dus kan op iedere laatste dag van de maand een tussen check doen.

Stap 3: Schrijf het op. Bepaal nu naar welke dansles je gaat en naar welke feestjes je wil gaan.

Stap 4: Plaats deze acties in je agenda en zorg dat je er enige tijd vooraf aan wordt herinnerd.

Stap 5: Vier je gehaalde doelen als je de gestelde doelen hebt gehaald.

Stap 6: Bekijk regelmatig je doelen en hou bij hoe het ermee staat. Je kan sommigen doelen ook aanpassen indien nodig.

HEB JIJ OOK HET DOEL OM IN 2018 MEER TE ONTSPANNEN, VAKER TE GENIETEN EN TE BEWEGEN? DAN IS DANSEN DE ULTIEME COMBINATIE! 

Deze week, van 7 t/m 12 Januari, kan je nog meedoen aan de GRATIS PROEFLESSEN

En… als je deze week op locatie of online inschrijft voor de cursus die start vanaf 14 t/m 19 januari, dan ontvang je € 15,- korting! 

Lukt het niet om deze week naar de gratis proefles te komen? Geen paniek! Je kan ook volgende week, vanaf 14 t/m 19 januari, meedoen met de eerste les als proefles. Je betaalt dan eenmalig € 10,-. Dit bedrag wordt weer in mindering gebracht op het cursusgeld wanneer je besluit om je in te schrijven voor de cursus!

MELD JE HIER GRATIS AAN.

 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X