Nog altijd krijg ik regelmatig de vraag van collega dansscholen en dansdocenten; Hoeveel BTW moet ik nu afdragen? 9 of 21%? Ok, onze wetgever heeft het voor danslessen niet bepaald eenvoudig gemaakt.
Voor alle duidelijkheid; Als docent, DJ, dansschoolhouder etc. ben je geheel zelf verantwoordelijk voor de juiste afdracht van de BTW.
Hieronder een korte uiteenzetting van de belangrijkste punten rondom de BTW.
Danslessen vallen onder uitgaan. Een recreatieve bezigheid dus. En om die reden moeten de dansscholen 21% BTW afdragen over de danslessen. Dit wil zeggen dat jij als consument dus 21% betaalt aan de dansschool die dat op haar beurt weer afdracht aan de fiscus. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om lessen in Salsa, Bachata, Kizomba, Zouk, Tango en Stijldansen. De Zumba valt wel onder de 9% regel.
Ok, hier en daar bestaan er een paar uitzonderingen. Zo is de jeugd tot 21 jaar geheel vrijgesteld van BTW (dat is dan ook een van de redenen dat studenten bij ons meer dan 15% korting ontvangen). Maar.. dit fiscale voordeel voor jeugd tot 21 jaar wordt weer op een ingewikkelde manier door de belastingdienst gecompenseerd doordat je dan vervolgens geen recht hebt op BTW aftrek over de kosten die je maakt voor deze groep. Dit zorgt voor zoveel administratieve rompslomp dat de meeste dansschoolhouders dat zgn. BTW voordeel dan maar laten voor wat het is.
Dans workshops en shows vallen onder 9% BTW. Dit zijn namelijk uitvoerende artiesten en die vallen onder het lage BTW tarief. Dat lijkt vreemd want binnen de danswereld is een workshop een soort van dansles. Maar nee, omdat een workshop vooral een eenmalige gebeurtenis is die in het teken staat van de uitvoerende artiest valt de workshop onder het lage BTW tarief van 9%.
Hetzelfde geldt voor DJ’s. Ook zij vallen als uitvoerend kunstenaar onder het lage BTW tarief. Dit is echter alleen het geval als er sprake is van een professionele DJ. Ben je een amateur DJ, maak je geen reclame en sta je als DJ niet centraal tijdens een avond waarop je draait? Dan val je onder 21%. Ben je een professional, doe je marketing en komen mensen echt voor jou naar het feest? Dan mag je 9% BTW afdragen.
En om het verhaal helemaal compleet te maken, danswedstrijden vallen ook onder het lage BTW tarief van 9%. Bij danswedstrijden moet het dus echt gaan om een competitief karakter. Zo valt afdansen niet onder het lage BTW tarief.
Heb je vragen zet ze hieronder…
Zijn wedstrijdteams onder de 21 jaar ook vrijgesteld van BTW of dien ik daarbij wel 9% BTW over af te dragen?
Wedstrijddansen valt onder sport dus lage tarief 9%. 0% is alleen tot 21 jaar.
Wanneer ik als zzp er dansles geef aan groepen (word dus ingehuurd). Hoeveel btw moet ik dan factureren? Ik zie even door de bomen het bos niet…
Als het volwassenen zijn voor een reguliere dansles is het tarief 21%. Tot 21 jaar is het geen BTW. En als het om sport achtige danslessen gaat zoals Zumba dan is het 60%.
Een dansschool die een dansleraar van Frankrijk (zelfstandige ) laat les geven aan kindjes onder de 21 jaar en het is voor vzw zonder btw nr .
Moet de vzw dan in België 21 procent btw betalen voor de lessen die de dansleraar geeft ?
Hi Mark,
Van de meeste docenten die uit het buitenland komen ontvang ik een factuur zonder btw. Maar ik moet zeggen dat ik al jaren geen docenten uit het buitenland heb uitgenodigd (mede ivm Corona).
Zou de BTW erop zitten dan zou ik die aan hem moeten betalen en dan zou hij die officieel moeten afdragen in Nederland.
Ik kan die BTW dan weer verrekenen. Blijft per saldo nul.
Het hangt er dus vanaf wat er op de faktuur staat.
Groet,
Morry
Het wordt tijd dat de overheid alle vormen van dansen c.q. bewegen eindelijk eens erkend als een sportieve en dus gezonde activiteit en de ongelijkheid er uit haalt – dus alles vrijstellen of naar laag tarief
Een uur dansen is voor een gemiddelde 50+ er bijvoorbeeld inspannender dan voor mensen onder de 21 of een wedstrijd voor jeugd
Dansen wordt door o.a. Menzis en Prof. Dr. Erik Schredder ook genoemd als een van de meest complete sporten zowel fysiek als geestelijk met name als je meerdere danssoorten beoefend vanwege de ritme en tempo verschillen – zie eventueel mijn website bij “over dansen”
Hoi,
Ik ga lesgeven op een dansschool en ga met een groep aan de slag om mee te doen aan wedstrijden. Dien ik als lesgever btw te rekenen over deze lessen. de leerlingen zijn onder de 21 jaar. Zo ja, hoeveel procent. En wat als ik de groep begeleid op een wedstrijd dag en ik reken mijn tarief, moet ik dan btw rekenen. Zo ja hoeveel?
Alvast bedankt.
HI, leerlingen tot 21 jaar zijn vrijgesteld van BTW.
Je hoeft dan op zich geen BTW in rekening te brengen als je lessen alleen betrekking hebben op die groep.
Je kan er samen met de dansschool voor kiezen BTW rekenen. Jij draagt die dan af en de dansschool kan die weer in mindering brengen.
Lood om oud ijzer dus.
Qua wedstrijden is het anders. Dat valt onder sport en dat is het lage tarief. Tenzij ze weer onder de 21 zijn. Dan is het vrijgesteld.
Groet,
Morry