Nog altijd krijg ik regelmatig de vraag van collega dansscholen en dansdocenten; Hoeveel BTW moet ik nu afdragen? 9 of 21%? Ok, onze wetgever heeft het voor danslessen niet bepaald eenvoudig gemaakt.

Voor alle duidelijkheid; Als docent, DJ, dansschoolhouder etc. ben je geheel zelf verantwoordelijk voor de juiste afdracht van de BTW. 

Hieronder een korte uiteenzetting van de belangrijkste punten rondom de BTW. 

Danslessen vallen onder uitgaan. Een recreatieve bezigheid dus. En om die reden moeten de dansscholen 21% BTW afdragen over de danslessen. Dit wil zeggen dat jij als consument dus 21% betaalt aan de dansschool die dat op haar beurt weer afdracht aan de fiscus. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om lessen in Salsa, Bachata, Kizomba, Zouk, Tango en Stijldansen. De Zumba valt wel onder de 9% regel. 

Ok, hier en daar bestaan er een paar uitzonderingen. Zo is de jeugd tot 21 jaar geheel vrijgesteld van BTW (dat is dan ook een van de redenen dat studenten bij ons meer dan 15% korting ontvangen). Maar.. dit fiscale voordeel voor jeugd tot 21 jaar wordt weer op een ingewikkelde manier door de belastingdienst gecompenseerd doordat je dan vervolgens geen recht hebt op BTW aftrek over de kosten die je maakt voor deze groep. Dit zorgt voor zoveel administratieve rompslomp dat de meeste dansschoolhouders dat zgn. BTW voordeel dan maar laten voor wat het is. 

Dans workshops en shows vallen onder 9% BTW. Dit zijn namelijk uitvoerende artiesten en die vallen onder het lage BTW tarief. Dat lijkt vreemd want binnen de danswereld is een workshop een soort van dansles. Maar nee, omdat een workshop vooral een eenmalige gebeurtenis is die in het teken staat van de uitvoerende artiest valt de workshop onder het lage BTW tarief van 9%. 

Hetzelfde geldt voor DJ’s. Ook zij vallen als uitvoerend kunstenaar onder het lage BTW tarief. Dit is echter alleen het geval als er sprake is van een professionele DJ. Ben je een amateur DJ, maak je geen reclame en sta je als DJ niet centraal tijdens een avond waarop je draait? Dan val je onder 21%. Ben je een professional, doe je marketing en komen mensen echt voor jou naar het feest? Dan mag je 9% BTW afdragen. 

En om het verhaal helemaal compleet te maken, danswedstrijden vallen ook onder het lage BTW tarief van 9%. Bij danswedstrijden moet het dus echt gaan om een competitief karakter. Zo valt afdansen niet onder het lage BTW tarief. 

Heb je vragen zet ze hieronder…

 

 

 

X