De afgelopen 2 weken sprak ik in totaal 5 ondernemers die moeite hadden met het begrijpen van de financiële kant van ondernemen. Als ik in zo’n korte tijd zoveel mensen ontmoet die uit zichzelf beginnen over deze uitdaging, dan zie ik dat persoonlijk als een signaal waar ik iets mee ‘moet’ doen. En daar heb je de blog van deze week aan te danken.

Al deze ondernemers waren bezorgd dat ze ‘maar iets deden’ als het ging om hun BTW en IB (inkomstenbelasting) aangiftes.

Ik kan je een ding met zekerheid zeggen; Als je denkt dat je ‘maar iets doet’ als het gaat om je financiën en belastingen dan weet je er ONVOLDOENDE van. PUNT.

En als je onvoldoende weet over de financiële kant van ondernemen, dan kan je dat op termijn in problemen brengen.

En dus besloot ik, als proef op de som, in Jip en Janneke taal, een van deze ondernemers uit te leggen hoe het werkt. Zijn ogen gingen steeds verder open en na 10 minuten stond er een glimlach op zijn gezicht van oor tot oor. Hij begreep het. En belangrijker; hij wilde er direct mee aan de slag.

Teveel ondernemers, zeker in de danswereld, houden zich niet tot nauwelijks bezig met hun geldzaken en/of belastingzaken. De meesten zijn, heel begrijpelijk, liever bezig met dansen en vaak is het voor hun voldoende als de noodzakelijke rekeningen kunnen worden betaald.

Velen komen er (soms na jaren) helaas te laat achter dat ze geen reserves of andere bronnen van inkomsten hebben opgebouwd. Alles wat binnenkomt wordt uitgegeven of terug geïnvesteerd in de onderneming, hun passie. Ze hebben geen zakelijke of persoonlijke reserves opgebouwd en er is geen exit-strategie.

Een van mijn trainers vertelde een keer ‘een hobby KOST je geld, een ONDERNEMING levert je geld op’ en dat is waar.

Sommigen geven voortdurend meer uit dan wat er binnen komt en komen er op het moment van hun BTW aangifte al achter dat ze te weinig reserves hebben aangehouden om deze af te kunnen dragen.

Weer anderen ontdekken dat ze, na alle BTW aangiftes, ook nog een aangifte Inkomstenbelasting moeten doen. Of er dan nog even 30% afgedragen kan worden over de winst die je hebt behaald. Allemaal zaken die juist tot vrolijkheid zouden kunnen stemmen (hoe meer belasting je moet betalen, hoe meer je hebt verdiend) maar juist voor veel stress kunnen zorgen omdat er niets apart is gezet.

Belastingen en Financiën
Dit zijn twee totaal verschillende onderwerpen binnen het ondernemers landschap.

Teveel kleine zelfstandige ondernemers hebben in hun hoofd deze twee onderwerpen in hetzelfde mapje zitten en dat is FOUT!

geld

Belastingen
Laten we beginnen met de belastingen.

In dit artikel ga ik, om het simpel te houden, alleen in op die belastingen die relevant zijn voor kleine ondernemers: de BTW en de IB (inkomstenbelasting).

Je hoeft alleen maar rekening te houden met BTW als je een BTW nummer hebt. Heb je geen BTW nummer? Dan mag je geen BTW in rekening brengen. En je mag het ook niet in mindering brengen (aftrekken).

Financiën
Voor diegenen met een eenmanszaak, is het geld van de ONDERNEMING ook het geld voor hun PERSOONLIJKE INKOMEN en omgekeerd. Bij veel ondernemers lopen deze twee geldstromen volledig door elkaar heen. Ik raad je aan daar VANDAAG MEE TE STOPPEN.  Bij het onderdeel financiën is het belangrijk dat je een scheiding maakt tussen je ZAKELIJKE en PERSOONLIJKE financiën.

geen_geld

Zorg er daarom ook voor dat je 2 verschillende bankrekeningen hebt; een voor je persoonlijke en een voor je zakelijke financiën.
Heb je dit niet? Regel het dan vandaag!

Zakelijke financiën
Om te beginnen gaan we eerst in op de zakelijke financiën. Deze liggen aan de basis van het ondernemerschap. Als je deze niet op orde hebt dan kan dit grote consequenties hebben voor je persoonlijke financiën.

Uitgaven
Dit is het geld dat je uitgeeft. Voor een ondernemer zijn dit KOSTEN.

Nu kan het zijn dat sommigen van die uitgaven investeringen zijn. In dat geval noemen we dat dus geen kosten maar investeringen. Dat zijn in feite kosten die je nu maakt om er later geld mee te verdienen. Maar om het simpel te houden beperken we ons even tot de direct uitgaven; de KOSTEN. Dit zijn de bedragen, exclusief BTW, die je hebt uitgegeven. Deze BTW, die je hebt betaald, krijg je terug van de belastingdienst.

Inkomsten
Dit is het geld dat er binnenkomt. Meestal omdat je iets hebt verkocht of omdat je bijvoorbeeld een les of een workshop hebt gegeven. Voor deze producten of diensten stuur je een factuur. Als die factuur wordt voldaan zijn dit je INKOMSTEN. Een ander woord voor inkomsten is omzet. Dit zijn de bedragen die je hebt ontvangen. De BTW die je hebt ontvangen moet je afdragen aan de belastingdienst.

Winst
Als je aan het einde van een bepaalde periode, meestal is dat een jaar, alle inkomsten en uitgaven van elkaar aftrekt dan blijft er iets over of je komt iets tekort. Hou je iets over, dan noemen we dat de WINST! Kom je iets tekort, dan noemen we dat VERLIES.

Belastingen
Er zijn veel verschillende soorten belastingen: Inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting enz.

Op dit moment is het voldoende om het over 2 soorten belastingen te hebben: de INKOMSTENBELASTING en de BTW.

loesje

Inkomstenbelasting
Nu hangt het er een beetje vanaf wat voor bedrijf je hebt maar laten we ervan uitgaan dat je een eenmanszaak hebt. In dat geval betaal je aan het einde van het jaar inkomstenbelasting over de winst.

BTW
OMG! BTW! Alleen die 3 letters jagen sommige ondernemers al de stuipen op het lijf.
Als je een BTW nummer hebt betaal je ieder kwartaal (en soms iedere maand) BTW. Er zijn in Nederland 3 verschillende BTW tarieven: 0%,  6% en 21%.

Hoe om te gaan met BTW?
Daarvoor gaan we even terug naar de uitgaven en de inkomsten.

Uitgaven
Op alle bonnetjes en rekeningen die je hebt betaald staat een bedrag aan BTW. Dit kan dus 0%, 6% of 21% BTW zijn.

Deze BTW, die je hebt betaald, KRIJG JE TERUG van de belastingdienst.

Inkomsten

Op alle facturen die jij verstuurt staat ook een bedrag aan BTW. Dit kan ook 0%, 6% of 21% zijn. Dat moet je even nagaan bij de belastingdienst. Zo is de BTW over danslessen 21%. De BTW over een workshops en shows is 6%.

Deze BTW, die je hebt ontvangen, moet je AFDRAGEN aan de belastingdienst.

De BTW die je terug moet krijgen (over de kosten die je hebt betaald) van de belastingdienst, trek je af van het bedrag dat je moet betalen aan de belastingdienst. Afhankelijk van welk bedrag hoger is moet je nu iets afdragen aan, of terug ontvangen van de belastingdienst.

fin-strategieen

Tijdens het seminar Personal & Business Strategies ontvang je alle praktische tips hoe je dit moet doen en leer je zelfs hoe je eenvoudig je boekhouding kan bijhouden in Excel!

Persoonlijke financiën

De manier waarop jij over geld denkt bepaalt letterlijk hoe je met geld omgaat.
En de manier waarop jij met geld omgaat bepaalt de hoeveelheid die je ervan in bezit hebt.

Als je de zakelijke financiën niet op orde hebt, dan zal het ook zeer lastig zijn om je persoonlijke financiën op orde te krijgen. Daarom raad ik iedere ondernemer aan te starten met het eerst op orde brengen van de zakelijke kant.

Als die eenmaal op orde is, of tegelijkertijd, kan je beginnen aan je PFP: je Persoonlijke Financiële Plan. Bij dit plan horen ook jouw Persoonlijke Financiële Doelen.

vrijheid

Daarover vertel ik je alles, en nog veel meer, in het seminar maar voor nu wil ik je vast doorgeven dat het belangrijk is dat je 3 potjes maakt voor je persoonlijke financiën. :

  1. Potje voor de vaste lasten: daarmee betaal je de vaste lasten, je kleding, je boodschappen.
  2. Potje om te sparen: veel mensen hebben zichzelf geprogrammeerd dat ze geen geld hebben om te sparen of simpelweg niet kunnen sparen. Als ze vervolgens extra inkomsten genereren sparen ze nog steeds niet. Dat komt omdat ze maar 1 potje hebben: potje 1. Zorg in ieder geval dat je een deel van je inkomsten spaart. Het liefst minimaal 10%. Lukt dat niet doe dan op z’n minst 1%.
  3. Potje om te investeren: mijn advies is om dit potje te starten als je een bepaald doel in potje 2 hebt gehaald. Een deel wat boven je gestelde doel in potje 2 komt gebruik je om te investeren. Het voornaamste doel van investeren is om (passief) extra inkomen te genereren. Ook hier het liefst minimaal 10%. Lukt dat niet doe dan op z’n minst 1%.

Het belangrijkste komt hierna; waar ga je die potjes voor gebruiken!

Op zaterdag 25 maart 2017 verzorg ik het seminar: Personal & Business Strategies. Tijdens dit seminar ontdek je onder andere hoe

  1. Belastingaangiftes werken en welke belastingen belangrijk zijn voor jouw situatie
  2. Je jouw zakelijke en persoonlijke financiën op orde krijgt
  3. Je Financiële Vrijheid bereikt door passief inkomen te genereren
  4. Je een Persoonlijke Financieel Plan maakt en ontdekt waar je heen wilt

Het enige dat je hoeft te doen om te beschikken over al deze strategieën is de onderstaande vraag te beantwoorden:

WAT ZOU JIJ DOEN ALS JE FINANCIEEL VRIJ WAS?

Nadat je opmerking is geplaatst sturen wij je alle informatie en een UNIEKE AANBIEDING voor het seminar Personal & Business Strategies. 

En we gaan nog een stap verder! We verloten onder de reacties ook nog 2 kaarten voor het evenement Dansspiratie op zondag 20 november in Utrecht.

Ik geef daar de workshop: Connectie werkt. Tijdens deze workshop deel ik mijn meest succesvolle persoonlijke en zakelijke strategieën en tips om vanuit je passie ook zakelijk succes te behalen.

Let op: deze aanbieding eindigt op vrijdag 11 november as. om 23.59 of eerder als er geen plaatsen meer zijn.

Deel deze blog op Facebook en andere Social media waarvoor dank. 

X