Als je me zou kennen dan zou je weten dat ik er 3 maanden! over heb gedaan om de basispas van de Salsa onder te knie te krijgen.

Als je me zou kennen dan zou je ook weten dat ik er 3 jaar! over heb gedaan om de verschillen tussen de 1e en de 3e tel te ontdekken.

Als je me zou kennen dan zou je ook weten dat ik er er nog eens 2 jaar!  (dus in totaal 5 jaar) over heb gedaan om het verschil te kunnen horen tussen de 1e en de 5e tel.

En als je me zou kennen dan zou je weten dat ik Salsaventura ben begonnen met letterlijk 2 cursisten en de verschillende bedrijven die ik heb opgericht steeds ben begonnen vanaf nul. Waarom vertel ik je dit? Omdat ik je wil laten zien dat je geen geboren danser hoeft te zijn om een goede dansdocent te worden. En je hoeft geen vader of moeder als ondernemer te hebben om een goede ondernemer te worden.

Alles, maar dan ook alles is te leren! 

Toen ik 20 jaar geleden begon met het geven van Salsa dansles was ik overdag boekhouder. Niet bepaald een logische overstap naar het leven van een dansdocent. Het was pas 4 jaar later dat ik definitief de keuze maakte om mijzelf 100% met de dansschool bezig te gaan houden. In dat jaar waarin ik die beslissing nam groeide de dansschool met meer dan 200%.

Achteraf gezien eenvoudig. Want als je overdag op kantoor zit bij een werkgever is het heel lastig de telefoon aan te nemen voor je eigen bedrijf. Eenmaal 100% beschikbaar kan je niet alleen de telefoon aannemen. Je kan een klant in alle rust informeren over je product. Belangrijker dan de groei die deze beslissing met zich meenam was de keuze voor vrijheid.

Ja, het klinkt misschien gek, maar vanaf het moment dat je de keuze maakt om 100% met je passie aan de slag te gaan, ben je geen dag meer aan het werk. Je zou het ‘betaalt hobbyen’ kunnen noemen. Dit betaalde hobbyen bestaat in feite uit niets anders dan dagelijks doen wat je leuk vindt. Ik heb geen idee hoe jouw werkleven eruit ziet. Misschien heb je jouw droombaan al gevonden en doe je al precies wat je het leukste vindt. Misschien heb je geen baan en wil je  iets doen waar je echt blij van wordt. Of wellicht bevind jij jezelf in een situatie waarin je heel blij bent dat het vrijdagmiddag is en baalt als het weer maandag is. In deze laatste 2 gevallen wil ik het volgende met je delen; Er is een uitweg!

De wereld anno 2019 biedt meer mogelijkheden dan ooit om met jouw passie aan de slag te gaan en er een inkomen mee te verdienen. En nee, je hoeft nu niet meteen je vaste baan op te zeggen. Sterker nog; wees vooral eerst blij met de baan die je hebt. Wil je graag iets anders doen en/of wil je met jouw passie aan de slag of je passie vinden, wil je jezelf vast orienteren op het ondernemerschap, of wil je beter leren ondernemen,  Lees dan verder!

Van hobby naar inkomen in 10 stappen!

 1. Vind je passie en stel jezelf de volgende vraag: wat zou ik iedere dag willen doen, ook al zou ik er geen geld mee verdienen?
  Als je iets hebt waar jij onvermoeibaar mee aan de slag zou kunnen en willen, dan wil ik je feliciteren. Want dan heb je jouw passie gevonden. Misschien heb je wel meerdere activiteiten of hobby’s  waar je mee aan de slag zou willen. Schrijf ze allemaal op.

 2. Overtuig jezelf
  Misschien roept een klein stemmetje in je hoofd: “ja maar….. daar kan ik nooit genoeg geld mee verdienen om van te leven” of “ja maar, dat gaat me minstens tien jaar kosten voordat ik dat heb opgezet” of “daar ben ik niet goed genoeg in”. Geloof me… 20 jaar geleden had ik dat ook kunnen denken want zoals je hebt kunnen lezen ben ik geen geboren danser of ondernemer. Maar die gedachten kwamen niet in mij op. Het was niet belangrijk. Ik vond het gewoon leuk om te doen. Dus of ik 2 of 20 cursisten had, het maakte niet uit. Ik deed wat ik leuk vond  en daar haalde ik plezier uit. En omdat ik vanuit mijn passie handelde ging het bijna vanzelf. Aan het eind van deze eerste cursus had ik 20 cursisten en moest ik gaan verhuizen omdat het niet meer paste in het kleine zaaltje.

 3. Maak een keuze en neem de beslissing
  Mocht je bij punt 1 meerdere passies hebben ontdekt, maak dan een keuze en kies degene die jou het meeste aanspreekt. Je kan ook, als je maar moeilijk kan kiezen, diegene nemen waarvan jij denkt dat deze de meeste mogelijkheden biedt. Neem vervolgens de beslissing er ook echt voor te gaan en er alles aan te doen om er een succes van te maken.

 4. Maak een plan
  Schrijf alles op wat maar in je opkomt en maak een lijst van acties die je moet doen. Misschien is het in het begin maar 1 actie. Misschien moet je een bepaalde cursus volgen om te weten of dit is wat je wilt, misschien moet je het idee eerst met een aantal mensen bespreken die je kunnen helpen. Schrijf je acties op en voer ze uit. Een van je acties kan zijn dat je een onderzoek uit wilt voeren. Let op: een beslissing herken je aan de acties die eruit voortkomen. Als acties uitblijven heb je nog niet echt besloten.

 5. Doe onderzoek
  Het is handig te weten wie dit al doet of al eerder heeft gedaan. Het kan goed zijn dat jij een uniek product of idee hebt maar vaak is iemand je al voor geweest. Is dit erg? Nee, juist niet. Je toekomstige concurrenten zijn vaak een enorme inspiratiebron of zelfs een mogelijke partner.  Jij zal het altijd op je eigen manier aan willen pakken. Kijk naar de website van je toekomstige collega’s en stel je zelf steeds de vragen: hoe kan dit beter en wat zou ik anders doen?
 6. Geen pauze Maar al te vaak willen we iets en stellen we uit. Dit uitstelgedrag komt meestal voort uit angst. Angst om te falen, angst om hard te moeten werken, angst voor succes. Hou voor jezelf de druk op de ketel en hou je aan het plan (zie stap 4).
  Hou een gezonde druk op de ketel

  Hou een gezonde druk op de ketel

 7. Start klein Zoals gezegd; ik ben ooit begonnen met 2 cursisten. En omdat het een hobby was deed ik het absoluut niet voor het geld. Ik had het zaaltje gratis in gebruik gekregen en dus kon ik, ondanks de lage opbrengsten, ervoor kiezen de lessen gewoon door laten gaan. En dat deed ik. Neem in ieder geval niet TE grote financiële risico’s en wees creatief. Laat het groeien zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en je plezier. Je kan ook ontdekken of dit wel echt is wat je wilt door eerst voor een bedrijf te gaan werken in de branche waar jij iets op wilt zetten. Zo had ik achteraf gezien liever eerst lesgegeven voor een bestaande dansschool. Op die manier had ik veel sneller kunnen ontdekken of dit is wat ik echt wilde (in mijn geval deed ik er vier jaar over) en had ik tevens de nodige begeleiding gehad.

 8. Werk hard en geef niet op
  Het klinkt misschien tegenstrijdig om hier het woord ‘werk’ te gebruiken. Toch doe ik dit bewust. Veel mensen starten namelijk hun eigen bedrijf om minder te kunnen gaan werken. Afhankelijk van je bedrijf is de kans dat dit slaagt naar mijn mening ongeveer 1%. Het hele punt is namelijk dat als je eenmaal met je passie aan de slag gaat, het niet meer als werken voelt, en je dus eerder moet oppassen dat je geen 80 uur per week aan het werk bent in plaats van die 40 waar je voorheen zo je best voor moest doen.

 9. Groei niet alleen zakelijk In het begin start je waarschijnlijk alleen of met een partner. In ieder geval kan het zijn dat je de dagelijkse input, motivatie en inspiratie van collega’s gaat missen (indien je die nu hebt). Maak dus vanaf het begin een plan voor jezelf waarbij je regelmatig cursussen en seminars blijft volgen, boeken leest over die onderwerpen waar je meer over wilt leren en blijf vooral praten met andere ondernemers om van gedachten te wisselen. online-groei-digitailing
 10. Vier je successen Dit is een van mijn persoonlijke valkuilen. Als relatief kleine ondernemer ben ik erg zelfkritisch en dus niet snel tevreden. Dat kan ervoor zorgen dat je nauwelijks stil staat bij je successen en vooral door wilt gaan naar de volgende. Het is belangrijk regelmatig stil te staan bij je behaalde successen en deze te vieren.

VRAAG
Wil jij voor jezelf beginnen en heb je geen zin in alle rompslomp met het bouwen van een site, het ontwikkelen van een top product/dienst en heb je ook geen zin in personeel of een vast pand met alle bijkomende kosten?

Dan heb ik iets voor je waar je zeker naar wilt kijken. 

Stuur mij een mail naar morry@salsaventura.nl en ik vertel je er alles over. 

Groetjes,

Morry

X