Wij worden op kantoor regelmatig gebeld met de vraag hoe oud de medecursisten zijn. Meestal zijn dit ouderen die zich afvragen of de danslessen niet vol zitten met jongeren. En af en toe zijn het ook jongeren die zich afvragen of de danslessen niet vol zitten met ouderen. Het tegendeel is waar. Onze jongste cursist is op dit moment 16 en de oudste is 81. En het gemiddelde ligt rond tussen de 25 en 35.

Persoonlijk denk ik dat we heel blij mogen zijn dat we in een danswereld leven waar leeftijd, achtergrond, huidskleur en geloof geen rol spelen.

Deze week een persoonlijk interview met onze minst jonge cursist: Walter!

 M(Morry): Walter, Wanneer ben je begonnen met dansen?
“Ik ging voor het eerst op dansles in het jaar 2000. Toen was ik 65 jaar. Dat was bij dansschool ‘De Klerk’ in Rotterdam. Helaas moest ik toen na twee maanden al afhaken omdat ik naar Zoetermeer verhuisde.

Maar het virus had mij aardig te pakken waardoor ik besloot ook in Zoetermeer weer een Salsa dansschool op te zoeken. En dus ging ik langs bij dansschool Kaptein. Daar wilde ze mij wel (ondanks mijn leeftijd) hebben. Maar toen eenmaal bleek dat ik geen partner had kon ik weer gaan: ‘we zijn geen koppelinstituut‘ werd mij verteld. Teleurgesteld keerde ik huiswaarts.

Een paar dagen later zag ik in de krant een kleine advertentie voor salsalessen. Die werden gegeven in een school door een docent waarvan ik mij alleen de rug nog herinner. Als Indische jongen ontbrak mij het aangeboren ritmegevoel van de destijds Zuid-Amerikaanse medecursisten die meteen begrepen wat hij bedoelde. Maar… 1 voordeel: ik hoefde geen partner te hebben.

Omdat het mij toch allemaal iets te snel ging reisde ik nog wat rond door het danslandschap en kwam via verschillende dansscholen bij Salsaventura terecht in Zoetermeer. Dat was bij Patrick de Jong. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik deze, voor mij moeilijke dans, onder de knie kon krijgen”.

Walter in actie tijdens de Salsaclub op zondag in Snowworld.

Walter in actie tijdens de Salsaclub op zondag in Snowworld.

M: Wow Walter, je bent duidelijk geen opgever. Maar je maakt me nieuwsgierig. Wat was nu het voornaamste verschil voor jou met die andere lessen?
“Het gebrek aan een natuurlijk ritmegevoel werd gecompenseerd door een duidelijke structuur van het 6 Turn Pattern System. Tijdens de eerste lessen bij Patrick werd er heel veel aandacht gegeven aan de basis. Deze werd er als het ware in gebrand. Dat was op die locatie ook letterlijk zo” lacht Walter. De dansruimte waar de lessen werden gegeven was helemaal van glas en lag precies op de kant waar de zon om 19 uur nog altijd horizontaal naar binnen scheen. Maar door op een leuke manier veel aandacht aan de basis te blijven besteden leer je nu eenmaal beter dan dat een docent als een trein door een lesprogramma gaat”.

M: Je zeg dat je geen aangeboren talent voor ritmegevoel hebt. Hoe gaat dat nu?
“Inmiddels volg ik al jaren les bij Annemarie en Farai in Zoetermeer. Ondanks velen jaren les blijf ik het vinden van de eerste tel een hele opgave vinden. Ik blijk niet de enige te zijn die daar moeite mee heeft. Ik zie zelfs regelmatig een blog van jou voorbij komen waarin je aangeeft hoe we de eerste tel kunnen vinden.

Gelukkig wordt er tijdens de lessen hardop geteld en dat helpt. En spieken helpt ook. Tenminste als je naar de goede voeten kijkt! Een van de laatste lessen kwam Farai naar me toe. Ze vroeg me ‘waarom wissel je van maat? Je was de enige die in de maat danste‘. Misschien is er dan toch nog hoop”.

Walter bij ons op kantoor voor het interview. Op de achtergrond Bianca.

Walter bij ons op kantoor voor het interview. Op de achtergrond Bianca.

M: Hoe ervaar jij zelf het leeftijd verschil met je medecursisten?
“Het leeftijdsverschil met de cursisten van de beginnersgroepen, waar ik vaak inval door een tekort aan heren, werd in de afgelopen 11 jaar steeds groter. Toch is het slechts één keer voorgekomen dat een dame liet blijken dat ze liever met een jonge Adonis wilde dansen. Dat was heel toevallig ook nog bij de eerste les”.

M: Waaraan merk je dat je ouder wordt?
“Geholpen door een medische ingreep en ouderdomskwalen merk je plotseling dat er na de les onvoldoende energie over blijft om in andere lessen in te vallen wanneer er een tekort aan heren is. Op feestjes, die meestal pas beginnen als veel leeftijdsgenoten aan een slaapmutsje beginnen, moet ook ik wat vroeger afhaken. Wanneer Desiree dan vraagt ‘ga je nu al weg?’ dan mompel ik ‘helaas’. Intussen denk ik ‘toch nog even lekker kunnen dansen’.

Voor mensen die het niet zo laat kunnen maken zou het fijn zijn om op een vroeger tijdstip iets leuks te organiseren. Misschien is het een idee om twee soorten entreebewijzen in te voeren, voegt Walter eraan toe; een voor de eerste twee uur en de ander voor de overige twee oid”.

M: Leer je nog altijd nieuwe dingen bij op de danslessen?
“De laatste tijd is het meer een kwestie van ‘houden wat je nog kan’. Sommige variaties en moeilijke moves willen dan niet meer lukken. Dan lukt het wel vaak om een alternatief te bedenken. Zo vervang ik de anderhalve draai voor de heren (na een Enchufa bij Intermediate 2) voor een halve draai”.

M: Wat was een van je mooiste momenten binnen de Salsa?
“Ik zag Mariella, een van de assistentes, al jaren dansen. Ik durfde haar nooit te vragen voor een dansje. Toen ik na jaren de stoute schoenen aantrok en haar vroeg met met te dansen complimenteerde ze mij. Dat moment zal ik nooit vergeten. Het helpt je echt om over bepaalde onzekerheden heen te komen”.

M: Wat doe je als je niet aan het dansen bent?
“Ik werk niet meer maar doe wel nog vrijwilligerswerk en andere activiteiten. Dat zorgt ervoor dat ik toch moe ben tegen de tijd dat ik naar de les moet gaan. Vaak twijfel ik of ik het huis nog wel uit zal gaan. Maar ik heb gemerkt dat de beslissing om toch naar de les te gaan wordt beloond zodra ik de muziek hoor verdwijnt de moeheid als sneeuw voor de zon”.

M; Zou je  nog iets tegen de jongere dansers willen zeggen?
“Nu kan je het nog leren. Later moet je het bevechten”.


JE KAN HIERONDER EEN VRAAG STELLEN OF JE MENING GEVEN.
JE KAN WALTER OOK LATEN WETEN WAT JE VAN DIT INTERVIEW VINDT.
ZAL HIJ ZEKER OP PRIJS STELLEN
.

Stel je de wekelijkse artikelen op prijs? Like en deel deze dan op facebook en/of andere social media kanalen waarvoor dank. 

X