De een kan er geen genoeg van krijgen, de ander zou de dansvloer het liefst spontaan verlaten: Shines! Er lijkt nauwelijks een tussenweg.

Wat is een Shine nu eigenlijk?

Het woord ‘Shine’ is waarschijnlijk ontstaan vanuit de Salsa Suelta, wat letterlijk betekent: Salsa los. Je danst dus los van je partner, zodat je even alleen en in alle vrijheid kunt ‘schitteren’.

Wanneer zet je een Shine in?

Het is een beetje vreemd om vanaf het begin van het nummer direct je Shines in te zetten. Ook het einde van het nummer is niet echt een optie want het einde van het liedje sluit je natuurlijk liever samen af. Zoals ik al eens eerder heb verteld, is het fijn om het nummer te dansen zoals het is ingedeeld: een introductie, het begin, de Montuno en het eind. Een Shine kun je naar mijn mening het beste inzetten tijdens de Montuno. In dit gedeelte van het nummer maakt de koebel, ook wel de ‘campana’ genoemd, haar entree en wordt het nummer als het ware in een versnelling gebracht. Een ander mooi moment om Shines in te zetten kan een instrumentaal deel zijn, bijvoorbeeld een piano solo.

De Shines Toolkit

Als ik mijn cursisten laat kiezen tussen Shines of samen een rondje indansen, dan kiest 80% voor indansen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het aanleren en oefenen van Shines veel toegevoegde waarde heeft voor je dans. Immers: hoe beter je voetenwerk, hoe beter je dans. Zo zijn Shines goed voor je basishouding, je basispassen, je timing, je snelheid, je balans en je musicality.  En zo je wilt, zelfs voor je styling.

Shines is een belangrijk onderdeel van het Salsa dansen. In New York worden veel Shines classes gegeven. Daarin worden alleen Shines behandeld.

Shines is een belangrijk onderdeel van het Salsa dansen. In New York worden veel Shines classes gegeven. Daarin worden alleen Shines behandeld.

Jaren geleden liet Paul Baarn mij al kennis maken met zijn Shines Toolkit. In zijn bootcamp vroeg hij aan de deelnemers wat voor pasje zij wilden inzetten op de volgende tel en zo bouwde hij, samen met de groep, een geheel nieuwe Shine. Geweldige manier om snel het gevoel voor een Shine te ontwikkelen.

Zelf pastte ik het nog iets aan. Mijn Basic Shine Toolkit bestaat uit slechts drie elementen: een tap, een step en een kick. Een tap is een pasje waar je gewicht niet verplaatst. Een step is een pas waar je gewicht naar het been verplaatst dat de stap heeft gezet. En een kick is een kort, laag bij de grond schopje (punt van de voet naar beneden), meestal op de vierde of achtste tel. Met deze drie elementen kun je oneindig veel Shines bouwen!

How to Pimp your Shines

Salsa diva Cyldra, ook wel bekend onder de naam Brown Sugar, heeft drie dimensies bedacht, waarmee je op een eenvoudige manier je Shines er geheel anders uit kunt laten zien. Zij behandelt dit tijdens onze bootcamp Revealing the Secret. De eerste keer viel ik echt van mijn stoel. Dat het zo eenvoudig was om Shines leuker en mooier te maken!


Haar dimensies zijn: richting, timing en hoogte. Zo kun je een Suzy Q met je front naar je partner doen, maar ook een kwart slag weggedraaid. Dit geeft de Shine een totaal andere look en feel. Het zelfde geldt voor de dimensie timing. In plaats van te stappen in 1,2 en 3 kun je ook een pas maken op de eerste tel, wachten, en de tweede en de derde pas maken op de 2½ en 3. En wat hoogte betreft: simpel. Ga maar eens flink door je knieën tijdens het eerste deel van je Suzy Q en weer omhoog tijdens de tweede deel. Beetje handenwerk erbij en je ervaart wonderen. Probeer het eens!

5 Gouden Tips

Over het algemeen geldt: hoe leuker je iets vindt, hoe beter je erin wordt en omgekeerd. Ik hoop dus dat je in ieder geval de moeite wilt nemen om de volgende 5 Gouden Tips een kansje te geven:

1.Keep it simple! Maak je Shine niet te ingewikkeld voor jezelf.
2.Houd je Shines kort.  Maak ze 1 a 2 maten.
3.Houd contact met je partner.
4.Zet Shines in op een geschikt deel van een nummer.
5.Keep smiling!

Vragen

1.Wat vind jij van Shines? Vind je ze leuk of heb je er een hekel aan? En waarom?
2.Heb jij tips hoe om te gaan met een partner die juist wel of geen Shines wil doen?
3.Hoe oefen jij Shines?

Groetjes,

Morry

Wij geven regelmatig de bootcamp Revealing the Secret. Klik HIER voor meer info.

X