Selecteer een pagina

Het is helemaal hip in voedingsland! Bio-broden, super smoothies, hulkzaad, vegavlees, drankjes met tarwegras en zo kan ik nog wel even doorgaan. De mens heeft ontdekt dat we onszelf collectief aan het vergiftigen zijn met onze voedingsgewoontes. En dus moet het allemaal anders.

De schijf van 5 blijkt helemaal niet zo vol noodzakelijke tips te zitten als ons jaren is voorgehouden en kreten als ‘Melk goed voor elk’ blijkt inmiddels aardig achterhaald. Tegenwoordig loop je een supermarkt in en het eerste dat je tegenkomt is een rek vol chiazaden en gojibessen. Want ook de supermarkten zien in dat ze mee moeten met de vraag van de consument. Uit onze enquêtes blijkt keer op keer dat de gemiddelde dansliefhebber gezond leeft. Toch kan het knap lastig zijn om te weten wat je nu vooral wel en niet zou moeten eten.

Ik dook in wat lesmateriaal van Lifecoach Tony Robbins, vond menig website over voedingsadvies en sprak de laatste maanden veel met Paul Gebbink, productontwikkelaar van natuurlijke vitamines

Voedingsstoffen
Om te beginnen zijn er 3 belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, dat het niet op eigen kracht aan kan maken: koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast heeft ons lichaam behoefte aan mineralen en vitaminen.

Koolhydraten
Koolhydraten zorgen voor de brandstof en de energie in ons lichaam. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen. Anders dan veel voedselorganisaties ons willen doen geloven hebben wij nauwelijks koolhydraten nodig.

Zo gebruikte de mens in de oertijd vrijwel geen koolhydraten. Om koolhydraten te krijgen is er meestal een bewerking nodig en dus is het niet zo vreemd dat deze door de mens bedachte vorm van voedselbewerking in feite niet essentieel is om te overleven.

Iemand die veel aan krachttraining doet kan koolhydraten, naast eiwitten en vetten, heel goed als brandstof gebruiken. Overigens komen deze koolhydraten niet alleen in pasta’s, rijst en aardappelen voor. Ook verschillende fruitsoorten bevatten koolhydraten.Het nadeel van koolhydraten is dat de verbranding relatief lang duurt en het lichaam veel energie nodig heeft om het te verbranden.

Eiwitten
Eiwitten zorgen voor het bouwen en herstellen van de spieren. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Een ander woord voor eiwit is “proteïne”. Ons lichaam bestaat voor maar liefst 17% uit eiwitten. Zo is spierweefsel opgebouwd uit eiwitten.

Vetten
Vetten vormen een belangrijke energiebron. Zo zorgt 1 gram vet voor meer energie dan eiwit of koolhydraten. Vetten zorgen ook voor bescherming van onze organen. Vetten die niet worden gebruikt worden, worden opgeslagen in vetweefsel. Op deze manier vormt vet de energiereserve die kan worden aangesproken als dat nodig mocht zijn.

Bovendien functioneren vetten als isolatiemateriaal. Vlak onder de huid worden vetten opgeslagen om warmteverlies tegen te gaan.

Persoonlijk doel
Voordat ik begin je te vertellen wat je nu (als danser) vooral wel en niet kan eten is het belangrijk te beseffen dat dit afhankelijk is van je persoonlijke doel.

Wil jij bijvoorbeeld aankomen of wil je afvallen? Train je regelmatig, naast je danslessen, met gewichten of juist niet? Doe jij aan duurtraining of vooral intervaltrainingen? Of sport je juist niet en zie jij dansen als sportieve bezigheid? Het is allemaal mogelijk.

In het volgende artikel gaan we in op wat je allemaal wilt vermijden. Een en ander is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie en doelstelling.

VOEDINGSSEMINAR

Vanuit ons zusterbedrijf Dance.Beyuna organiseren we maandelijks voedingsseminars waarin wordt ingegaan op het nut en noodzaak van supplementen! Deze zijn altijd zeer snel volgeboekt. Wil je een keer naar zo’n voedingsseminar? Vul dan het aanvraagformulier hieronder in en je ontvangt wat informatie over dagen, tijden, locaties etc… Het seminar is gratis. 

[activecampaign]

Stel je de wekelijkse blogs voor dansers en dansdocenten op prijs? Deel ze dan op Social Media (zie knop bovenaan de pagina). Bij voorbaat dank. 

Bron:
http://www.voedingswaardetabel.nl 
www.voedingscentrum.nl 
www.mensenvoeding.nu 

X