Twee weken geleden had ik de eer om het Haagse Lichtfestival in de Schilderswijk van Den Haag te presenteren. Na 5 jaar afwezigheid was de Gemeente Den Haag erin geslaagd dit lichtfeest in een moderne versie te laten terug keren. Het doel is duidelijk; mensen vanuit allerlei verschillende culturele en religieuze achtergronden samenbrengen in een goede sfeer om met elkaar te genieten van een groot aantal optredens uit allerlei verschillende landen.

Als Mike, een van de organisatoren, mij belt om een Salsa show van Fuerza te verzorgen komt spontaan mijn achtergrond ter sprake. Ik ben namelijk geboren in de Haagse wijk Transvaal . Op mijn 12e verhuizen we naar het hartje van de Schilderswijk aan het Teniersplantsoen achter de Hobbemastraat. En dus weet ik op mijn 14e al waar ik de beste Roti, de beste Msemen en de beste Simit kan kopen en leer ik van mijn vriendjes op mijn 16e bigi pokoe te dansen en Electric Boogie. Als Mike mijn vooral positieve ervaringen over de Schilderwijk hoort zegt hij spontaan: ‘Maar Morry, dan ben jij de man om dit te presenteren’.

De beste Simit, Msemen en Roti vind je in de Schilderswijk

En zo sta ik enkele weken later voor een enthousiast publiek een serie van de meest uiteenlopende optredens te presenteren. De opdracht is eenvoudig. ‘Hou het luchtig en gezellig’ en dat is ook niet gek. Als je op het woord Schilderwijk googled dan kom je nogal wat ellende tegen. Je zou, als je sommige politici en de pers moet geloven, de wijk niet zonder een kogelvrij vest in kunnen. En dat is triest. Ik durf namelijk te beweren dat het overgrote deel van de bewoners er vooral in goede harmonie samenleeft, ongeacht cultuur of religie. Het is maar waar je op focust. Het is een keuze om je te focussen op alle problemen of op alle positieve aspecten die deze bijzondere wijk te bieden heeft.

Terug naar het festival.  Daar komt het ene na het andere geweldige optreden voorbij. Niet eens zozeer geweldig door het niveau van de artiesten maar vooral geweldig door de passie en bezieling die de artiesten erin leggen als ze een klein stukje van hun vaderland aan het publiek mogen laten zien en horen.

Abdelkader Ariaf

Abdelkader Ariaf, een van de artiesten op het Lichtfestival.

Het publiek beantwoord elk optreden met een even groot en enthousiast applaus. Ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond, is er vooral wederzijds respect. Even vervagen daarbinnen in die sportzaal van de Schilderswijk alle grenzen.

En terwijl ik het publiek zie staan en in hun handen hoor klappen denk ik terug aan mijn jeugd, daar in de Schilderwijk. Wij waren nooit bezig met onze verschillen. We leken vooral geïnteresseerd in wat we samen leuk vonden en wat we met elkaar konden delen. We vroegen ons nooit af wat voor taal we thuis spraken. Het maakte niet uit. Voor ons waren we allemaal gelijk.

En plotseling dringt het tot me door. Dat gevoel, dat we allemaal gelijk zijn, ben ik eigenlijk nooit kwijt geraakt. Ik heb het, na mijn jeugd in de Schilderswijk, teruggevonden in de Salsa. Want is de Salsawereld niet de beste vertegenwoordiger als het gaat om wederzijds respect, enthousiasme en vriendelijkheid? Een wereld waarin we in harmonie met elkaar allemaal dezelfde passie delen. Waar het niet uitmaakt hoe groot, klein, lang of klein je bent of welke kleur je hebt. Een wereld waar onze gezamenlijke verbondenheid belangrijker is dan onze onderlinge verschillen?

Misschien wordt het tijd dat de hedendaagse politici en de sensatiebeluste pers hun kogelvrije vesten een dagje thuis laten en eens een kijkje komen nemen in de bijzondere wereld van de Salsa. Ik denk dat de wereld er snel een stuk vrolijker uit zou zien.

VRAAG:

WAT ZOU JIJ TEGEN DE POLITICI ZEGGEN OM ZE AAN HET DANSEN TE KRIJGEN? 

Plaats hieronder je reactie en maak kans op een gratis ticket voor één van onze Explosions! Je mag kiezen uit de Kizomba Explosion op 10 Jan, de Bachata Explosion op 14 Feb en de Salsa Explosion op 14 Mrt.

De winnaar van deze actie is Patrick Sinke! Gefeliciteerd! Met zijn reactie heeft hij een Salsaventura Explosion gewonnen naar keuze in de periode januari t/m maart 2015.

X