Voor de dames

Je komt binnen op een feest en voordat je goed en wel om je heen hebt gekeken word je ten dans gevraagd.

This is your lucky night! Je herkent het heerlijke nummer, je partner neemt je met een vriendelijke glimlach mee naar een veilige plek op de dansvloer, hij neemt je in zijn armen en… here you go! Tijdens de eerste cross body lead kijkt hij je vriendelijk aan en na de eerste draai naar rechts zie je zijn ogen afdwalen. Aan het eind van de 2e cross body lead lijkt hij nog meer afgeleid.

Hij kijkt je inmiddels niet meer aan, kijkt vooral langs je heen en met enige regelmaat rollen zijn ogen omhoog. Je kijkt voorzichtig over je schouder en omhoog maar je ogen kunnen niets vinden wat voor al deze afleiding zorgt. Je partner heeft, zo lijkt het, jou, de muziek en daarmee het moment verlaten. Herkenbaar?

Voor de heren

Ook heren zullen het volgende herkennen; Je bent met een dame aan het dansen maar ze lijkt daar niet te zijn, in het moment, met jou. Je kijkt haar aan, steeds intenser, op zoek naar oogcontact, op zoek naar die glimlach.

Maar helaas; ze lijkt met alles bezig behalve met jou! Ze lijkt volledig afgesloten van het moment en is afgereisd naar een andere wereld.

Waar zijn deze mensen die op de dansvloer het moment hebben verlaten en niet meer met hun partner bezig lijken te zijn?

Nee, er wordt niet aan een andere baan gedacht, ze zijn niet hopeloos verliefd en denken ook niet aan de boodschappen van morgen. Deze afgedwaalde partners zijn vertrokken naar de wereld van, zoals ik het tijdens de Revealing the Secret (RTS) noem, de database!

databaseDeze wereld van de database is feitelijk zeer onschuldig en vooral bedoeld om het, samen met jou, zo leuk mogelijk te maken op de dansvloer. Het resultaat is, volledig onbedoeld, het omgekeerde.

What the hack is a database?

Daar, ver weg van onze danspartner, de muziek en de dansvloer, liggen alle nog niet geïntegreerde en geautomatiseerde technieken, combinaties en styling elementen opgeslagen, die we gedurende oefensessies, danslessen en feesten voor onszelf hebben verzameld.

De database van de dames is, gelukkig maar, aanzienlijk kleiner dan die van de heren en wordt vooral geopend als er nieuwe styling elementen aan de dans worden toegevoegd. Welke arm moest nu ook alweer wanneer omhoog en hoe?

Bij de heren is de database aanzienlijk groter. Bij sommigen heren is de database zo groot dat er regelmatig sprake is van een crash en een nodige herstart van het gehele systeem. Zo’n herstart is herkenbaar aan een zeer afwezige blik, gepaard gaande met een oneindige stroom van basispassen met tussendoor (als je geluk hebt) cross body leads. Hoe lang zo’n herstart duurt hangt af van de leeftijd van de database af maar kan, in ernstige gevallen, een heel nummer duren.

Het goede nieuws van dit alles is dat het niets met jou te maken heeft als je partner het moment heeft verlaten. Je hebt niets verkeerd gezegd of gedaan. We zijn namelijk maar al te snel geneigd te denken dat een danspartner het niet fijn vindt en dat het door ons komt. Dat is niet het geval. Hoe weet ik dit? Misschien had ik, jaren geleden, wel de grootste database van allemaal. En daarbij hoorde ook flink wat crashes. En dus ging ik op onderzoek uit. En door de beste dansers urenlang te bekijken (zowel live als op dvd’s en online) te onderzoeken en ze te ondervragen leerde ik wat ik inmiddels de ‘6 secrets to ultimate connection noem.  

rtsHier komen ze:6 secrets to ultimate connection’

Stap 1: KIS: Keep It Simple

Heren: dames hebben geen behoefte aan 387 draaipatronen maar hebben liever een beperkt aantal variaties die subtiel en kundig worden uitgevoerd in combinatie met connectie! So… keep it simple!

Stap 2: Doe waar je goed in bent Deze sluit aan op stap 1. Hoe meer je doet wat je NIET beheerst, hoe minder connectie met je partner. En dus is de tip: Doe waar je goed in bent en gebruik een dansles of een oefenavond om te oefenen.

Stap 3: Maak oogcontact Het is niet de bedoeling dat je voortdurend naar je partner blijft staren. Maak regelmatig oogcontact en wissel dit af door als man in de richting te kijken waar je haar heen stuurt.

Stap 4: Dames: reageren ipv anticiperen Als dame ben je voortdurend bezig je partner te ‘lezen’. Zodra je gaat ‘invullen’ naar wat er waarschijnlijk gaat komen, ben je aan het anticiperen. Op dat moment neem jij de leiding. Want anticiperen is het tegenovergestelde van reageren. En dus… hoe moeilijk ook; blijf in reactie.

Stap 5. Glimlach Zoals je glimlach verdwijnt als je de database in gaat, zo ga je de database uit als je glimlacht. En dus helpt glimlachen om 1. In connectie te blijven met je partner. 2. Om meer naar de muziek te kunnen luisteren en 3. Om te genieten van dat moment.

Stap 6: Dans op het niveau van je partner De beste danser past zich aan. Heren: als jouw niveau hoger is dan dat van je partner: keep it simple. Stel haar centraal, bouw het dansje rustig op en lach als er iets misgaat. Dames: als jouw niveau hoger is dan dat van hem; hou je styling beperkt tot praktische styling (breng een arm omhoog omdat deze anders vast komt te zitten) en.. gaat er iets mis: lach erom. Op deze manier geef je elkaar het dansje van je leven.

Ik hoop dat je met deze 6 stappen aan de slag gaat en mij laat weten hoe je het hebt ervaren.

  1. WAT HERKEN JE OF WAT HERKEN JE JUIST NIET IN BOVENSTAAND ARTIKEL?
  2. WAT VOOR TIP HEB JIJ OM NOG MEER CONNECTIE MET JE PARTNER TE ERVAREN?

 

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media.

X