Al jaren hanteer ik tijdens onze open dagen en danslessen een vaste uitspraak: ‘ je kan over de hele wereld Salsa dansen’! Ik zeg dit om aan te geven dat je ook tijdens je vakantie (of zakenreis) deze geweldige passie kan delen met anderen. Hierdoor leer je sneller nieuwe mensen kennen en heb je de kans om het land van je bestemming op een heel andere manier te leren kennen. Het gaat trouwens niet alleen om Salsa. Ook Zouk, Bachata en Tango kan je over de hele wereld dansen.

Zo zat ik jaren geleden geheel onverwachts aan een jurytafel in Kuta, Bali, om een plaatselijke Salsa wedstrijd te jureren, maakte ik nieuwe Salsa vrienden in New York, danste ik een spontane Bachata in een lokale ‘snek’  op Curacao en ontdekte ik dat je zelfs in Cambodja Salsa kan dansen!

Deze flyer is van een dansschool uit Cambodia

Deze flyer is van een dansschool uit Cambodia

In een ver land kom je vaak niet eenvoudig in gesprek met de lokale bevolking. Maar als je naar een lokale club of café gaat waar Salsa wordt gedanst dan hoef je alleen maar te wachten tot de muziek aangaat. Zodra de muziek start hoeft niemand meer te praten. Het is alsof de muziek de conversatie voor ons overneemt en we daarmee collectief in gesprek zijn. Woorden zijn niet meer nodig. We luisteren en praten met ons hart.

Op zo’n moment vind ik het heerlijk om het schouwspel even vanaf de zijkant gade te slaan. En het kan mij werkelijk ontroeren. Heerlijke muziek en blije mensen die allemaal dezelfde passie met elkaar delen, ongeacht afkomst of ras. Dansschoenen zijn vaak niet nodig. In sommigen landen dansen mensen gewoon op hun slippertjes. En die dansvloer? Het maakt allemaal niet uit. Als we maar lol  hebben. En die dans? Daarmee spreken we dezelfde taal. Misschien met een accentje LA of Cubaans maar het feit is dat we elkaar begrijpen, want we delen hetzelfde gevoel.

Op Cuba dansen ze op straat

Op Cuba dansen ze op straat

Anno 2013 is het vinden van een plek om te dansen relatief gemakkelijk. Vanaf thuis kan je voor je vertrek via google eenvoudig uitzoeken waar je kan dansen. Zoek bijvoorbeeld de lokale dansscholen op, stuur ze een mail en vraag waar zij gaan dansen. Die dansscholen organiseren zelf ook vaak feestjes. Of kijk op facebook. De meeste dansscholen of danslocaties hebben een eigen pagina. Of laat via facebook weten waar je heengaat en vraag om suggesties. Als jouw vrienden het niet weten zijn er vaak wel vrienden van vrienden die je kunnen helpen.

WAT ZIJN JOUW ERVARINGEN MET SALSA DANSEN TIJDENS JE VAKANTIE?

1. Hoe ontdek jij, nog voordat je vertrekt, of je kan dansen in het land van je bestemming? Waar kijk je? Wat doe je? Deel je tips!

2. Hoe bepaal jij je vakantiebestemming? Laat jij dit afhangen van de mogelijkheid om ter plaatse te kunnen dansen?

3. Wat zijn jouw ideale Salsa dansvakantie bestemmingen?

Reageer en maak kans op een Full Pass voor het Salsafestival in Suriname!

groetjes,
Morry

X