Dansreizen zijn steeds meer in trek en dat is niet gek. Je passie combineren met een leuke vakantie is voor velen een droom die in vervulling gaat. En wist je dat je in meer dan 80 landen ter wereld de Salsa kan dansen?
Zo liep ik zo’n 10 jaar geleden een Salsa café binnen opBali en voordat ik het wist mocht ik de plaatselijke wedstrijd jureren en stond ik een week later workshops te geven voor uitverkochte zalen. En ik was niet eens van plan om tijdens mijn vakantie te dansen maar goed… wat een beetje aandringen wel niet teweeg kan brengen.

Toch is het boeken van een dansreis niet iets wat je zomaar even doet. Daarom heb ik tien tips voor je verzameld. Dit zijn de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je een dansreis boekt. Ik hoop dat deze tips je zullen helpen als je ooit in de verleiding komt een dansreis te boeken.

1. Kies een betrouwbare reisorganisatie
– Vraag naar ervaringen van anderen.
– Check of de reizen in het verleden echt plaats hebben gevonden.
– Lees wat mensen erover schrijven op bijvoorbeeld Facebook.
– Controleer ook of de reizen altijd doorgaan en wat de voorwaarden zijn als een reis niet doorgaat. Zoals: hoe lang vooraf krijg je dit te horen en krijg je het betaalde bedrag terug?
– Is de reisorganisatie aangesloten bij een overkoepelende organisatie?

2. Zijn het professionele lessen die er worden gegeven tijdens de geboekte dansreis ?
– Vaak krijg je een week lang les van dezelfde docenten. Dit heeft overigens een groot aantal voordelen omdat deze docenten de groep en de deelnemers steeds beter leren kennen en het niveau van de les af kunnen stemmen op de groep. Het is dan natuurlijk echt de moeite waard te weten wie deze docenten zijn.
– Zijn dit bekende docenten of onbekende en probeer na te gaan of je bijvoorbeeld iets kan vinden over deze docenten op youtube.
– Als het docenten uit Nederland zijn kan je bijvoorbeeld vooraf een les van ze bezoeken bij de dansschool waar ze lesgeven.

3. Wat is de prijs en wat krijg je ervoor?
– Het blijft vaak niet bij de reis alleen,  er komen ook andere kosten bij. Controleer wat inbegrepen is in de prijs die je betaalt.
– Zitten bijvoorbeeld de danslessen erbij inbegrepen en/of de avondjes uit?
– Is het inclusief of exclusief ontbijt, lunch en het diner? Vaak lopen dit soort extra kosten erg hoog op waardoor de prijs veel hoger uit kan vallen kan uitvallen dan verwacht. Vraag dus naar alle prijsindicaties.

4. Wat is de leeftijd van de deelnemers?
– Voor veel mensen maakt het niet veel uit hoe oud hun medereizigers zijn. Maar mocht je dit belangrijk vinden dan is het wel handig na te vragen hoe oud bijvoorbeeld de oudste en de jongste reiziger is en wat de gemiddelde leeftijd  is van de medereizigers.

5. Hoe is het gesteld met de verhouding man / vrouw?
– Het is belangrijk te weten of er voldoende heren/dames zijn. Als dat niet goed geregeld is kan het zijn dat je de heren die er zijn moet delen. Ik weet dat er reisorganisaties zijn die plaatselijke heren regelen om met de dames te dansen.

6. Zijn de medereizigers koppels of vrijgezel?
– Vaak is het een combinatie van beiden. Gemiddeld gaat 70% alleen en 30% met een partner.

7. Leer ik goed dansen tijdens een dansvakantie?
– Hoewel ik denk dat het vooral belangrijk is dat je het naar je zin hebt, leer je wel degelijk beter dansen als je op een dansreis gaat. Dit omdat je het geleerde vrijwel direct in de praktijk brengt.
– Daarnaast leer je in een ontspannen omgeving sneller en gemakkelijker dansen. Dus ook dat helpt.

8. Welke bestemmingen worden het meest geboekt?
– De reizen welke het meest in trek zijn gaan naar: Portugal (Algarve), Spanje (Ibiza en Barcelona en Cuba (Havana / Santiago en Trinidad)

9. Welk niveau moet je hebben?
– Vraag hiernaar! Veel reisorganisaties zorgen dat er lessen zijn voor ieder niveau verschillende niveau´s, van beginners tot gevorderden.
– Houd wel rekening met enig niveauverschil binnen de groep waarin je les krijgt.

10. Zijn er gevaren als ik op reis ga?
– Ja, het is zeer verslavend! 😉 Om maar een gevaar te noemen. Ruim 40 % van alle deelnemers boekt meerdere reizen.
– Daarnaast is het natuurlijk belangrijk goed na te gaan wat de gevaren zijn in het land dat je bezoekt.
– Laat in ieder geval geen waardevolle spullen rondslingeren, draag geen kostbare juwelen of horloges en hou vooral rekening met de financiële situatie van het land.

Salsaventura vertrekt in mei naar Ibiza! Ga je met ons mee?
De eerste week organiseren wij de Salsaventura Docentenopleiding en de tweede week is er een dansreis met workshops, dagjes uit en heel veel feesten. 

VRAAG
WAT ZIJN JOUW 3 PERSOONLIJKE TIPS VOOR ALS JE OP EEN DANSREIS WILT?

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze blog dan op Facebook en/of andere Social Media.

X