Met enig economisch herstel lijken er betere economische tijden aan te komen. Ik raad je aan daar niet op te gaan zitten wachten maar vooral het heft in eigen handen te nemen en inventief en proactief te werk gaan. Om je daar een handje bij te helpen deel ik deze week de top 10 strategieën die ervoor zorgde dat wij in minder economische tijden niet alleen overeind bleven maar zelfs, tegen de economische wind in, wisten te groeien. Ongeacht wat voor onderneming je hebt of nog gaat starten, neem deze tips ter harte en breng ze in de praktijk.

1. Focus op wat werkt
Heel waarschijnlijk hou jij, net als veel andere ondernemers, je bezig met allerlei zaken die niet tot je corebusiness toebehoren.

Focus-Tips
Maak een totaal overzicht van al je activiteiten en maak een splitsing tussen datgene wat behoort tot je kernactiviteiten en datgene dat er niet toe behoort. Door te focussen op deze kernactiviteiten, zal je veel effectiever zijn in het runnen van je business. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat de omzet en de winst zullen stijgen, ook de kwaliteit zal hiermee aanzienlijk worden verbeterd.

2. Werk aan je bedrijf, niet in je bedrijf
De meeste ondernemers, vooral van kleinere bedrijven, werken grotendeels mee IN het bedrijf. Ze houden zich dagelijks bezig met allerlei operationele werkzaamheden die gedaan moeten worden. Dit is geen enkel probleem en zolang er niet genoeg geld is om anderen dit werk te laten doen is het zelfs noodzakelijk dat je meewerkt in je eigen bedrijf. Toch is het van groot belang om minimaal 2 uur per week vrij om AAN je bedrijf te werken. Daarmee bedoel ik dat je jezelf tijdelijk loskoppelt van de dagelijkse werkzaamheden en verplichtingen en werkt aan het verbeteren van de productiviteit, marktpositionering, strategische planning, financiële planning. Je zal merken dat deze 2 uur al snel de meest waardevolle uren van je week worden.

3. Volg trainingen en opleidingen
Stilstand is achteruitgang. Blijf jezelf dus ontwikkelen. Lees boeken, volg seminars, volg opleidingen en doe regelmatig mee aan workshops. Ook het uitwisselen van kennis met je collega’s kan zorgen voor veel nieuwe kennis en motivatie.

Classroom

4. Organiseer meetings
Of je nu alleen werkt of met een team van mensen, zorg dat je tijd vrij maakt om met anderen te overleggen. Meer weten altijd meer dan 1. In het geval je een team hebt, vergader dan wekelijks op dezelfde dag en tijd en wijk hier zo min mogelijk van af. Zorg dat er een duidelijke agenda en een doel is voor de vergadering.

meeting

Heb je geen team? Probeer dan wekelijks met een collega, of meerdere collega’s te overleggen en ideeën met elkaar te delen. Als er voldoende respect en vertrouwen is zal je merken dat je daar beiden beter van wordt. Zie ook punt 9.

5. Brainstorm sessies
Zorg dat je regelmatig een brainstorm sessie organiseert. Bij een brainstorm sessie leg je een idee voor en daarover kan dan vrijuit worden nagedacht. Geen idee is te gek. Vrijwel al onze productverbeteringen en vernieuwingen zijn voortgekomen uit onze brainstormsessies.

6. Evalueer
Een van de meest gemaakte fouten in ondernemersland is dat veel ondernemers wel heel hard werken en heel veel doen maar zelden terugkijken en evalueren over wat er goed ging en wat er beter kan. Evalueer regelmatig de behaalde resultaten en vraag jezelf af waar deze resultaten aan te danken zijn. Door te leren acties uit  het verleden zul je veel beter in staat zijn om in te spelen op de uitdagingen van de toekomst.

7. Analyseer
Zorg dat je regelmatig analyses toepast. Daarbij kan je denken aan doorstroomcijfers (welke klanten zijn bij je gebleven en welke niet… en waarom), afstanden (hoe ver is een klant bereid te reizen voor jouw product), leeftijden (hoe oud is de gemiddelde klant, hoe jong is de jongste en hoe oud is de oudste).

analyse

Aan de hand van dit soort analyses kan je jouw marketingstrategieën aanpassen en heel veel geld besparen.

8. Bouw een topteam

team
Bouw een geweldig team van mensen om je heen die allemaal beschikken over kwaliteiten die jij zelf niet hebt. Salsaventura was nooit marktleider geworden zonder een groot team van super gemotiveerde mensen die allemaal geloven in ons doel en visie (zoveel mogelijk mensen in verbinding brengen met elkaar en zichzelf door middel van muziek en dans).

9. Start samenwerkingen
Heb je het weleens meegemaakt dat je een collega iets zag doen waarvan jij dacht: ‘Wow, dat is slim!’ Ik wel. En in plaats van het idee te kopiëren dwong het me juist tot nadenken wat ik kon doen waarmee ik voor een zelfde soort impact op onze klanten kon zorgen. In ieder geval gaat in er dit proces altijd één iemand echt op vooruit en dat is de klant. Die krijgt een steeds verdergaand ontwikkeld product, mede ontwikkeld door de prikkelingen die bedrijven elkaar geven, waaruit hij kan kiezen. Door samenwerkingen te starten met collega’s / concurrenten kan je, zonder perse alles te moeten delen, elkaar verder helpen en vooral elkaar inspireren.

10. Blijf up to date
Hou bij wat er in de markt gebeurt, wat voor marktontwikkelingen er zijn, wat voor impact deze kunnen hebben op jouw bedrijf, hou bij welke nieuwe marketingmethodes er zijn, hoe snel social media zich ontwikkelt, de kracht van bloggen etc. Kortom; kijk dagelijks het nieuws, lees een krant en abonneer jezelf op sites waar belangrijke actuele informatie wordt gedeeld. Door bij te houden wat er in de markt gebeurt kan je ook veel beter inspelen op de snelle veranderingen in de markt.

Bovenstaande 10 tips zijn slechts een greep uit het totale programma tijdens ons Dance Business Seminar dat binnenkort plaats gaat vinden. Tijdens dit seminar gaan gedurende 1 dag de deuren van Salsaventura open en leren wij je de dagelijkse acties die ervoor hebben gezorgd dat wij al jaren lang de grootste aanbieder zijn op het gebied van Latin Dansen in de Nederland.

De Dance Business Bootcamp kost normaliter € 995,-. Een relatief zeer laag bedrag als je het afzet tegen hetgeen dit seminar je gaat opleveren. Als trouwe lezer van mijn blog bied ik je deze week dit bijzondere seminar aan tegen een wel heel aantrekkelijke prijs.

Wil jij deze aanbieding ontvangen? Vertel dan hieronder welke van de tien bovenstaande tips jouw favoriete tip is. Je ontvangt dan binnen een dag de speciale aanbieding voor het Dance Business Seminar.

Stel jij mijn wekelijkse blog op prijs? Like ons dan op facebook bovenaan deze pagina.

X