Afgelopen weekend had ik de eer en het plezier te mogen spreken voor een groep collega’s tijdens het event Danspiratie. Deze organisatie brengt dansdocenten en dansschoolhouders samen om jaarlijks kennis met elkaar te delen, nieuwe informatie op te doen en vooral ook te netwerken.

Mij is gevraagd om tijdens een workshop van iets meer dan een uur mijn meest succesvolle zakelijke tips en strategieën te delen. 1 uitdaging: ik heb iets meer dan een uur en normaliter doe ik daar tijdens het seminar Dance Business Strategies een dag over (en dan kom ik nog tijd tekort). En toch merk je dat, ook als je ‘maar’ een uur hebt, je ontzettend veel kan bereiken.

Ik begin de lezing altijd met een eenvoudige mededeling: ‘Als een van jullie hier zou staan en ik zou gaan zitten, dan zou ik minimaal net zoveel, en misschien wel meer, van jullie kunnen leren’. Dit doe ik vooral om aan te geven dat we allemaal specifieke kennis hebben en we allemaal van elkaar kunnen leren.

Jij kent trucjes op je smartphone die ik niet ken. Een ander gebruikt online software waar ik het bestaan niet van weet en ik zal wellicht op mijn beurt iets doen wat jou zou kunnen helpen.

Ik heb de laatste jaren verschillende zakelijke trainingen en bootcamps gevolgd en ook een aantal inspirerende boeken gelezen. Een aantal van die lessen probeer ik dan later in de praktijk uit en soms ontdek ik iets waarvan ik enkele dagen later denk: ‘hoe heb ik dit ooit zonder gedaan?’.

Vandaag deel ik de 5 van mijn zakelijke/persoonlijke tips die mij dagelijks heel VEEL TIJD BESPAREN, het leven een stuk MAKKELIJKER maken en vooral zorgen voor een stukje LEVENSGELUK.

Ik wil jou vast vragen om na te denken over welke persoonlijke tips jij bereid bent vandaag met de andere lezers te delen zodat we gezamenlijk een groot pakket aan tips en tools krijgen die we met elkaar kunnen delen. Weet je niets op te schrijven? Je kan ook heel simpel je favoriete restaurant, de titel van een must-see film of een geweldig boek met ons delen. Gewoon om te delen, zomaar; zonder er iets voor terug te vragen.

Hieronder mijn 5 Persoonlijke en Zakelijke tips/tools waar ik echt niet meer zonder zou willen

Tip 1: TRELLO

Ik had er al vaker van gehoord. Na het lezen van Getting Things Done van David Allen heb ik het uiteindelijk opgepakt. En inderdaad. Na een week vroeg ik mij af hoe ik ooit zonder had gedaan. Trello is een handige en gebruikersvriendelijke Project Management Tool waarmee je heel eenvoudig to do lijstjes kan maken, projecten in kan managen en zelfs een urenregistratie in kan bijhouden als je dat zou willen.

trelloDe tool is zowel via je desktop als via een speciale app te benaderen en is in de basisversie helemaal gratis (ik gebruik de gratis versie). Je kan een project (board) maken en die met anderen delen, checklists maken en deadlines stellen. Als je iemand anders uitnodigt om Trello te gebruiken krijg je een maand lang de beschikking over de upgrade waarmee je ook afbeeldingen kan toevoegen en je projecten (boards in Trello) kan verfraaien.

Ik gebruik het zowel persoonlijk als zakelijk en ik kan je vertellen dat er niets zo heerlijk is om een gedachte die bij je opkomt ergens op te kunnen slaan die je erna heel eenvoudig kan toewijzen aan een project.

 

Tip 2: NEEM JE TELEFOON NIET OP

Je telefoon opnemen is leven naar de agenda van anderen. Dus tenzij het opnemen van je telefoon deel uitmaakt van je dagelijkse takenpakket of als het op dat moment heel belangrijk voor je is om de telefoon op te nemen, is mijn advies: neem de telefoon niet op. In plaats daarvan: wacht op een geschikt moment waarbij het telefoontje je geen extra tijd kost (zoals in de auto) en bel dan terug.

Tip 3: NET: NO EXTRA TIME – LEREN ZONDER DAT HET EXTRA TIJD KOST

We nemen als mens informatie op door onze zintuigen. We zijn vooral gewend dit te doen door te kijken en te lezen. Als het gaat om het luisteren dan kiezen we er vaak in de auto voor om naar de radio te luisteren. Hartstikke leuk en iets wat heerlijk kan zijn. Ik hoop wel dat je jezelf ervan bewust bent dat je daarbij in een REACTIEVE rol als luisteraar bent overgeleverd aan wat de programma makers voor je hebben bedacht.

Wist je dat er geweldige podcasts zijn met waanzinnig veel nuttige informatie?

Zo kan je onderweg in de auto,  of zelfs onder het koken, luisteren naar een geweldige podcast. Interessante podcast zijn die van Anthony Robbins, Tim Ferriss en Steve Jobs.

Naast het gebruik van Podcasts kan je natuurlijk ook een TED talk aanzetten op youtube en als je lid bent van Netflix kan je een documentaire luisteren (in de auto niet kijken) terwijl je onderweg bent. Bij veel documentaires heb je namelijk geen beeld nodig om de boodschap te ontvangen.Op deze manier wordt een autorit of een treinrit van een uur heen en een uur terug een lezing van maar liefst 2 uur!

Tip 4: FOCUS

Betrap jij jezelf er ook af en toe op dat je even iets in 2 min. wilt opzoeken op youtube of facebook en een tijdje later ontdekt dat die 2 minuten een half uur zijn geworden? We kennen het allemaal.focus

Een paar tips om te focussen:
* Sluit jezelf af van de buitenwereld en werk in focusblokken van 30 tot 45 minuten.
* Lees in die tijd geen mails, ga niet op facebook, neem geen telefoon op en focus alleen op je taak voor dat moment.

Je zal wonderen verricht zien worden.

 

 

Tip 5: GOALSETTING

Wist je dat slechts 3% van de wereldpopulatie consequent doelen stelt en deze ook opschrijft? Deze 3% schijnt gemiddeld veel succesvoller te zijn dan de overige 97%.We naderen het einde van het jaar. Een mooi moment om voor 2017 je doelen op te schrijven. Hierbij een LINK naar een van mijn vorige blogs waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je doelen kan stellen.

Vind je bovenstaande leuk om te lezen? Veel van deze tips komen terug in onze docentenopleiding. Op 21 januari 2017 geef ik een GRATIS seminar Dance Teaching Strategies. Daarbij kan je gedurende 3 uur ontdekken of de opleiding iets voor je is en meemaken hoe het is om voor een groep te staan en les te geven?

 

VRAAG

WAT ZIJN JOUW ZAKELIJKE OF PERSOONLIJKE TIPS DIE JOUW LEVEN MAKKELIJKER, LEUKER, GEZELLIGER, GELUKKIGER MAKEN? 

Als je bereid bent jouw tips hieronder te delen en je hebt behoefte aan nog meer tips, tools en strategieën dan heb ik heel interessants voor je. Als je jouw post hebt geplaatst ontvang je binnen een paar dagen een mail van mij. Je krijgt er geen spijt van.

X