Mijn eerste bezoek aan een dansfestival zal ik nooit vergeten. Het was in Canada, Toronto. De eerste dag heb ik alleen maar, met mijn camera in de aanslag, vol bewondering langs de dansvloer gestaan om naar al die geweldige dansers te kijken. Pas op de tweede dag wist ik de schroom van mij af te gooien en te gaan gaan genieten. De derde dag merkte ik dat ik echt beter was gaan dansen.

Deze ervaring zorgde ervoor dat ik tijdens alle volgende festival zoveel mogelijk aan het dansen was. Want dansen is net als zwemmen. Als je het wilt leren moet je het water in.

Met de zomer voor de deur is er de keuze uit een groot aantal festivals waar je heerlijk kan gaan genieten van top workshops, top shows, top muziek en vooral de kans heel veel kilometers te maken.

sbf

Mocht je nog twijfelen om een keer naar een festival te gaan of vraag jij je al tijden af waarom je festivals toch zo geweldig vind… Lees hier mijn persoonlijke top 5 Redenen om een mee te doen aan een dansfestival of congres.

Reden 1: Je leert beter dansen
Er zijn 4 manieren om snel beter te leren dansen.
In de eerste plaats door mee te doen met showtrainingen. Deze showtrainingen zijn intensief en zijn vooral gebaseerd op het herhalen van bepaalde bewegingen. Door de vele herhalingen slijt je deze bewegingen erin en zal je dit, bewust of onbewust, gaan toepassen op de dansvloer. Naast het verbeteren van je techniek zijn showtrainingen geweldig om je gevoel voor de muziek te ontwikkelen.
1 nadeel: je moet al goed kunnen dansen om aan showtrainingen mee te doen. Hierdoor is het niet voor iedereen toegankelijk.

Op de 2e plaats staan de Bootcamps. Door mee te doen met bootcamps ben je vaak 3 tot wel 8 uur op een dag bezig met dansen. Omdat je niet alle uren achter elkaar aan het dansen bent maar er ook een en ander wordt uitgelegd is het vrijwel voor iedereen haalbaar om zo’n dag te volgen. Het is een van de snelste manieren om beter te leren dansen.

Op de 3e plaats door het volgen van danslessen
Als je wat minder haast hebt is het volgen van danslessen een van de beste manieren om snel beter te worden. De kracht van danslessen zit ‘m vooral in de wekelijkse herhaling. Na tien weken les van een uur, of vijf weken van twee uur, merk je een aanzienlijke verbetering.

En last but not least, op de 4e plaats, staat het bezoeken van een dansfestival of congres.
De meeste dansfestivals of danscongressen duren 3 dagen: vrijdag t/m zondag en bieden overdag een groot aantal workshops en in de avond top feesten met top DJ’s. Door je 3 dagen lang met vrijwel niets anders bezig te houden dan met dans is er vrijwel geen snellere manier om beter te leren dansen. Daarnaast neemt door de vermoeidheid je weerstand af. Hierdoor sla je een groot deel van de informatie anders op. Het is mij heel vaak voorgekomen dat ik, maanden na een festival, plotseling iets deed op de dansvloer wat ik maanden ervoor tijdens een workshop op zo’n festival leerde.

foto-video-sbf2014

Salsa Beach Festival 2014

Reden 2: Inspiratie
Op een festival dans je anders dan op een regulier feest! De meeste mensen merken dat ze beter dansen op een festival dan op een regulier feest. Dit wordt veroorzaakt door de omgeving en de duur van het festival. Een gemiddeld feest duurt geen 3 dagen, een festival wel. Naast beginnende en halfgevorderden dansers, komen er ook gevorderden en vergevorderden dansers. En die geweldige mix, en dat gedurende 3 dagen, zorgt voor een bijzondere energie. En het is die energie die voor heel veel inspiratie zorgt om nog beter te gaan dansen.

Reden 3: Groei
Naast reden 1 dat je beter leert dansen, ga je nog veel meer leren dan dansen alleen. Door het grote aantal docenten op een festival krijg je toegang tot hele specifieke informatie. Deze docenten zijn veelal dag en nacht met hun passie bezig en zijn dan ook op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Tijdens vrijwel iedere workshop wordt veel meer informatie gegeven dan alleen de danstechniek of beweging. Luister tussen de bewegingen door naar deze waardevolle info en maak achteraf aantekeningen. Ze zullen je inzicht en daarmee ook je dans aanzienlijk positief beïnvloeden.

Reden 4: Voor de muziek
Net als dansers anders dansen op een festival, draaien DJ’s ook anders op een festival. Je zal merken dat je net een drankje wilt gaan halen als net dat ene geweldige nummer begint waar je zo heerlijk op kan dansen. En dat wel 5 nummers achter elkaar.
Loop dan ook gerust naar een DJ toe om te vragen wel nummer dat was of zet je Shazam aan (app voor muziekherkenning).

Reden 5: Voor de gezelligheid
Vooral diegenen die ook overdag de workshops volgen zullen merken dat er een bijzondere sfeer bestaat tussen de dansers onderling. Maar ook de avonden dragen een bijzondere sfeer. Gemoedelijk, ontspannen en toch vol passie en vooral gezellig. Een onverwachte bezoeker aan zo’n festival zou zomaar kunnen denken dat hij een lokale inrichting is binnen gelopen. Je ziet namelijk mensen danspasjes oefenen op het toilet of een combinatie uitproberen in de lift. Kortom; een sfeer die alleen dansers begrijpen.

Van 11 t/m 13 juli kan je meedoen aan een uniek festival. Het Salsa Beach Festival. En… er is iets te vieren want het is de TIENDE EDITIE!

En omdat we iets te vieren hebben GEVEN WE DEZE WEEK 2 FULL PASSEN WEG. Het enige dat je hoeft te doen is de onderstaande vraag te beantwoorden.

VRAAG: WAT IS JOUW REDEN OM NAAR EEN FESTIVAL TE GAAN?
Het mag een van bovengenoemde redenen zijn, maar het mag natuurlijk ook een andere reden zijn.

Stel je mijn blogs op prijs? Deel het dan op Facebook of Twitter.

X