Voor een fanatieke danser of danseres is het niet bezoeken van een feest ongeveer als geen autorijden terwijl je wel je rijbewijs hebt.

Als jij zelden of nooit naar een dansfeest gaat om vrij te dansen dan is de kans groot dat iets je tegenhoudt.

Je wilt wel, je neemt het jezelf voor, je bent ook echt van plan om te gaan maar dan, net als het bijna zover is komt er een hele goede reden om niet te gaan.

Die goede reden heeft ook een andere naam: Een excuus!

Hoe komt het eigenlijk dat sommigen mensen maar niet naar een feest durven te gaan?

En belangrijker; hoe kom je over die angsten heen? 

Ik kan je uit ervaring vertellen wat je tegenhoudt. Het kostte mij letterlijk jaren om het te ontdekken en daarna kostte het nog een paar jaar om het aan mijzelf toe te geven.

Het is pure onzekerheid!

En ik herken het. Zo had ik in het begin angst om met een dame te dansen die veel beter zou zijn dan ik, angst om buiten de maat te dansen (en dat mijn partner dat zou merken natuurlijk), bang dat ik niemand kon vinden om mee te dansen, dat ik niemand zou kennen op een feest en ga zo maar door.

Maar waar komt al die onzekerheid vandaan?

Kijk, in een dansles legt een leraar je stap voor stap uit wat je moet doen. Deze stap voor stap ‘input’ noem ik voor het gemak maar even het vullen van de database. Een leraar legt iets uit, laat het zien en vervolgens ga je het oefenen. Eventuele fouten worden persoonlijk of gezamenlijk besproken en als alles goed gaat kan je aan het eind helemaal zelfstandig, met je partner op de muziek uitvoeren. Daarnaast ben je met een groep gelijkgestemden. Je danst op hetzelfde niveau en hoewel de een wat beter danst dan de ander, ben je ongeveer aan elkaar gelijk.

Kortom; het wordt je heerlijk makkelijk gemaakt tijdens een dansles. 

Op een feestje is dat wel even anders!

De muziek staat hard, het is vrij donker en de dansvloer staat meestal aardig vol. Hoe kan je in al dat ‘geweld’ nu je draaitjes doen?

Toch kan ik je het volgende vertellen: 1 keer per maand vrij dansen ervoor zorg dat je 2 tot 4 keer zo snel leert!

Hoe komt dit?

Op een feest is er geen docent die je stap voor stap meeneemt . Er zijn geen duidelijke voorbeelden en er is geen uitleg. Met andere woorden, je begint waar je op je les eindigt; met de muziek. Door het ontbreken van een uitleg en voorbeelden is het voor veel heren lastig om die database te benaderen en dat maakt het voor veel mannen moeilijk om hetgeen ze geleerd hebben toe te passen. Zo kan het zomaar zijn dat je als man 10 cross body leads hebt ingezet en jij je afvraagt hoe die Butterfly ook alweer begon.

Dames ervaren hetzelfde als ze proberen styling toe te passen. Want ook hierbij neemt een docente je in een les stap voor stap mee. Zij vertelt je wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Maar op een feest moet je het helemaal zelf toepassen. En dat kan lastig zijn.

Maar daar zit wel het geheim! En dat is doen, doen en nog eens doen. Daarmee leer je jezelf los te koppelen van je database.  

Maar je raad het al; er is maar één manier om die brug te slaan tussen je danslessen en het vrije dansen en dat is door het simpelweg te doen en door fouten te (durven) maken.

Vergelijk het met het leren van een taal. Als je eenmaal de basis van een taal hebt geleerd is het een kwestie van oefenen. En dat doe je door te praten. Dat kan in het begin heel eng zijn. Die angst kan je herkennen aan gedachten zoals: ‘wat zullen anderen van mij vinden’  of  ‘waarom zou hij/zij met mij willen dansen’?

Maar geloof me; dat stemmetje is niets anders dan angst. En als je te vaak naar dat stemmetje luistert doe jij jezelf te kort.

Ga jij regelmatig wel vrij dansen? Dan wil ik je vragen om onderaan zoveel mogelijk tips te geven aan diegenen die nog niet naar een feest durven te gaan. Want ik weet dat ook jij op een dag die drempel over bent gegaan.

Hieronder geef ik je mijn persoonlijke 6 tips om over die angst heen te stappen:

Voordat we beginnen besef dat 80% mindset is!

 1. Iedere topdansers was ooit een beginner
  Besef dat iedere goede danser net zo is begonnen als jij!
 2. Laat je niet intimideren maar inspireren
  Het kijken naar geweldige dansers kan heel intimiderend zijn. Maar dat komt alleen omdat je jezelf dan direct of indirect vergelijkt met hem of haar. Onthoudt dat het helemaal niet belangrijk is om te dansen als iemand anders en dat het gaat om jouw eigen plezier (en dat van je danspartner(s) ). Op die manier kan je met bewondering en plezier kijken naar goede dansers en blij voor hun zijn dat ze zoveel plezier beleven.
 3. Herhaling is de moeder van meesterschap
  Misschien ontdek je als man dat je, eenmaal op de dansvloer, in herhaling valt en dat je het lastig vindt om alles wat je hebt geleerd toe te passen. Alle dansers gaan door die fase. Door te blijven oefenen zal je ontdekken dat veel figuren een automatisme worden. En dat is het moment dat er ruimte komt voor andere figuren en combinaties.
 4. Vrouwen hebben liever connectie dan 1000 figuren
  Ik heb het in andere blogs al vaker benoemd maar dames dansen liever met een man die ze het gevoel geeft echt met haar te dansen dan met een danser die volledig in zichzelf is gekeerd en 1000 figuurtjes in een nummer stopt. Focus op je partner en heb plezier.
 5. Fouten bestaan niet
  Wist je dat veel figuren en/of combinaties, zijn ontdekt door het maken van fouten? Ik zie het ook in mijn danslessen. Soms leer ik mensen een bepaald figuur en dan doet een cursist het fout. Door die fout gebeurd er iets anders waardoor ik ontdek dat het ook op een andere manier kan.
  En zo komen de meeste dansleraren aan hun nieuwe figuren ;-). Met andere woorden: fouten bestaat niet. Een fout is een alternatief voor iets anders dat je van plan was te doen.
 6. Bekrachtig jezelf
  Er zijn vast momenten in je leven geweest waarin je iets hebt gedaan waarvan je vooraf dacht dat het je niet zou lukken. Een moment waarop iets, misschien na veel moeite, lukte en je jezelf vol kracht, overtuiging en zekerheid voelde. Sluit je ogen en ga terug naar dat moment. Zie het voor je, maak het beeld zo helder mogelijk. Doe alsof je daar bent. Wat zag je, wat zei je tegen jezelf en wat voelde je? Maak dat gevoel van overwinning sterker en sterker. Wat zou deze versie van jezelf, vol overtuiging en zekerheid, tegen de onzekere versie van jezelf willen zeggen?
  Ontdek hoe je letterlijk contact kan maken met beiden kanten in jezelf en ontdek dat het uiteindelijk een keuze is die je kan maken. Blijf je thuis of ga je naar een feest?

Zaterdag as. heb je de kans om heerlijk te dansen tijdens de maandelijkse Salsaventura XXL! 

Je kan tot zaterdag 15 uur je ticket in de voorverkoop kopen voor slechts € 10,-! 


VRAAG

 1. HERKEN JE DIE ONZEKERHEID UIT HET VERLEDEN OF HEB JE ER NU NOG LAST VAN?
 2. WAT IS JOUW TIP OM OVER DE BOVENGENOEMDE ANGSTEN HEEN TE KOMEN? 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media

X