Stel je voor: je hebt nog nooit gedanst. Je eerste Salsa les voelt nogal ongemakkelijk aan. Veel nieuwe pasjes leren, verschillende draaien met je partner onthouden en dan moet je ook nog eens je partner goed leiden. Na een aantal lessen gaat het al iets beter en je besluit naar je eerste feest te gaan. En daar kom je tot de grote shock dat je alles wat je tot op dat moment hebt geleerd bent… 

jawel:  “vergeten”. Je database met al je moves lijkt onbereikbaar!

Bovenstaande is het verhaal van bijna iedere beginnende mannelijke danser. Voor ongeveer 80% van de mannelijke danses is dit uiteindelijk de nr. 1 reden om te stoppen met dansen. Zonde! Want als je de oorzaak zou weten dan zou je ontdekken hoe dit effect wordt veroorzaakt en belangrijker; wat je kan doen om het super eenvoudig op te lossen.

Na jarenlange frustratie over het feit dat ik alles bleef vergeten op de dansvloer besloot ik mijzelf jaren geleden de volgende vraag te stellen:

Wat kan ik, als het gaat om draaipatronen, nu allemaal met een dame doen op de dansvloer?

Het antwoord bleek verbazingwekkend simpel: 6 draaien!

Als je met een dame danst kan je haar op 3 plaatsen draaien. Je kan haar op de plaats draaien, je kan haar via je linkerkant en via je rechterkant draaien. We kunnen hier lang en kort over praten maar meer smaken zijn er niet.

Verder kan een dame slechts twee kanten op draaien; naar rechts en naar links. Ook hier kunnen we lang en kort over praten maar ook hier zijn er nu eenmaal niet meer opties.

En dus kan je een dame op haar plaats draaien naar rechts en naar links. Dat zijn de eerste twee draaien. Je kan haar ook via je linkerkant naar rechts en naar links draaien. Dit zijn er nog twee waarmee het totaal op vier komt. En tenslotte kan je haar via je rechterkant naar rechts en naar links draaien. En daarmee komen we op zes draaien!

Nu kan je hier even over nadenken maar het feit is heel simpel. Natuurlijk zijn er verschillende manieren waarop ze kan draaien maar in de basis zijn er 6 draaitjes die je een dame kan laten maken.

En…nu komt het. Door te wisselen van handpakkingen ziet iedere draai er heel anders uit, voelt ook anders en wordt dus door de meeste heren gezien als een geheel nieuwe draai. Hierdoor proberen veel heren al snel tientallen mogelijkheden te onthouden. Onbegonnen werk!

Naast het feit dat het onthouden van tientallen patronen vrij lastig is, wordt het nog lastiger op een plek als een feest. De muziek staat daar wat harder, de vrouwen zien er nog beter uit dan anders en er is minder licht. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat je emotionele deel van je hersens geactiveerd worden. En dat terwijl al die draaipatronen nu net in je andere deel van je hersens (je rationele deel) liggen opgeslagen.

Door te werken met 6 draaien en 7 handpakkingen (meer zijn er niet) kan je als man letterlijk tientalen combinaties maken zonder ze te hoeven onthouden. Je neemt gewoon een van de zes draaien, je kiest een van de handpakkingen en je bent vrij om te improviseren en te experimenteren.

Dit alles zorgt er vooral voor dat je kan inspelen op de nr. 1 behoefte van iedere dame die gaat dansen: Connectie!

Heb je nog twijfels?

Weet dan dat 99% van alle vrouwen liever danst met een man die maar 4 combinaties doet en danst MET connectie dan met een man die 50 combinaties doet ZONDER connectie!

het gehele Salsaventura lesprogramma is opgebouwd vanuit deze 6 draaien en 7 handpakkingen waardoor je binnen enkele weken enorm veel mogelijkheden leert zonder dat je alles hoeft te onthouden.

Wil je meer weten over dit systeem? Kom dan naar de bootcamp Revealing the Secret! Gedurende deze dag (van 10.00 uur tot 17.00 uur) maak je uitvoerig kennis met het 6 Turn Pattern System en leer je de structuur van Salsa muziek zodat je leert hoe je een muzikale break aan hoort komen! 

 

Let op: zondag 3 juni as. vertel ik je tijdens de Salsaventura Live sessie hoe ik het 6 Turn Pattern System ontdekte en hoe dit ervoor zorgde dat Salsaventura de grootste Salsa dansschool van Nederland werd! 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media!

X