Als Salsa danser(es) kan je iedere avond per week naar een feest! Maar wist je dat er veel mensen zijn die wel kunnen dansen, maar nooit naar een feest (durven) gaan? Zonde! Want het is ongeveer hetzelfde als je rijbewijs halen en vervolgens nooit gaan rijden!

Aan de andere kant begrijp ik die angst heel goed. Bij binnenkomst op een gemiddeld Salsa feest wordt een bezoeker namelijk getrakteerd op een ware show. Het begint vaak met een groepje mensen bij de entree die hun schoenen aan het omwisselen zijn. Die dansschoenen, zo lijkt het, zijn van levensbelang voor een fijn avondje dansen.

Zowel heren als dames besteden menig minuut voor de spiegel om te zorgen dat hun outfit blijft zitten volgens plan en eenmaal in de danszaal word je getrakteerd op spetterende bewegingen, snelle draaien, ingewikkelde maar zo gemakkelijk ogende figuren en dames met sierlijke hand, arm en heupbewegingen.

Als je ogen niet gewend zijn aan al dat geweld dan is de kans groot dat je totaal gedemotiveerd binnen 15 minuten weer buiten staat, jezelf afvragend waar al die danslessen ook alweer goed voor waren.

Dus…. Ik heb een aantal tips voor je verzameld om jezelf te vermaken als je naar een  Salsa, Bachata, Kizomba en/of Zouk feest gaat! OOK, EN MISSCHIEN WEL VOORAL, ALS BEGINNENDE DANSER!!!

Tip 1: Get in the Mood!
Zorg dat je ernaar uitkijkt om naar een feest te gaan. Draai thuis wat Salsa, Bachata, Kizomba, Zouk muziek, zing mee onder de douche (jawel, doe een poging in je beste Spaans) en dans je basis tijdens het aankleden. Over aankleden gesproken: het is fijn kleding te dragen waar jij je prettig in voelt. Inderdaad: dat kan ook je pyjama of je joggingbroek zijn, maar je weet wat ik bedoel. Het is vooral belangrijk om kleding te dragen waarbij je het gevoel hebt, dat je er goed uitziet.
Stem je kleding af op het feest waar je heen gaat. Je kan je nogal ongemakkelijk voelen in je spijkerbroek als de rest in gala rondloopt. En… denk aan je persoonlijke verzorging zoals parfum, after shave, deodorant, pepermunt, kauwgum, je dansschoenen, extra shirt, handdoekje, overhemd, topje, schoenenborstel, waaier en misschien wel je spiekbriefje van je favoriete moves. Kortom; laat niets aan het toeval over en ga goed voorbereid op stap. Het geeft je de nodige rust.

Tip 2: Inspiratie in plaats van demotivatie
Geloof het of niet maar als je 5 a 6 jaar geleden naar een feest ging dacht je dat het een wedstrijd was. En al die topdansers stonden echt niet te showen om jou een slechte avond te bezorgen. Inmiddels is er veel veranderd en zijn er veel meer beginnende en half-gevorderde dansers die naar feesten gaan. Salsa dansen ziet er nu eenmaal erg spectaculair uit en voordat je het weet raak je gedemotiveerd in plaats van geïnspireerd. Besef ook dat een goede danser ooit een keer begonnen is met een basispas.

Tip 3: Spreek af met mensen uit je dansles
Vraag op je dansles of er nog meer mensen zijn die naar een bepaald feest gaan. Het is op een feestje vaak gemakkelijker iemand te vragen die je al kent.

Tip 4: Kies strategisch
Ben je alleen op het feest of wil je een keer met iemand anders dansen? Kijk vooral goed om je heen wie er veel aan het dansen zijn. Dit zijn de dansers die zelden tot nooit een dansje weigeren. En ja dames…. heren vinden het geweldig om gevraagd te worden.
Mocht je iemand willen vragen die aan de kant staat, kijk dan of deze persoon meebeweegt op de muziek (is vaak een teken dat hij/zij klaar is om te dansen), of deze persoon zoekend om zich heen kijkt (is vaak een teken dat hij/zij op zoek is naar iemand om mee te dansen).

Tip 5: Begin met rustige nummers
Als je enige moeite hebt met de maat dan is het aan te raden te starten op de wat rustige nummers en niet op een hele snelle Salsa. Mocht je voor de wat snellere nummers gaan; maak kleine danspasjes.

Tip 6: Vertel je niveau
Het kan veel spanning wegnemen om gewoon aan te geven dat je een beginner bent of een nog niet zo’n hoog niveau hebt. Je danspartner zal er vrijwel altijd rekening mee houden en zijn/haar dansniveau aanpassen.

Tip 7: Dans!
Je bewijst jezelf, noch de overige bezoekers een dienst door jezelf onzeker te voelen en de avond langs de kant door te brengen. Dit laatste is wel de gemakkelijkste oplossing maar je komt er helaas letterlijk geen stap verder mee. Laat je schaamte los, vraag iemand te dans, luister naar de muziek en beweeg. En gaat er iets mis? Zet een glimlach op je gezicht en besef vooral hoe bijzonder het is dat wij, in alle vrijheid, mogen genieten van deze wondere wereld die Salsa heet.

 

VRAAG

WELKE TIP HEB JIJ VOOR EEN BEGINNENDE DANSER DIE NAAR EEN FEEST WIL MAAR NIET DURFT? 

Plaats je reactie hieronder en maak kans op een GRATIS KAARTJE VOOR DE SALSAVENTURA XXL van 8 DECEMBER AS!

 

Stel je deze wekelijke blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media. Mijn dank is groot! 
Morry – Salsaventura

X