9 Gouden Ladies Styling Tips van een Salsa Diva

Afgelopen weken hield ik een interview met Salsa Diva Vanessa Mambi en vroeg haar wat zij nu beschouwt als de belangrijkste elementen als het gaat om Ladies Styling op de dansvloer.

Nu dacht ik dat ik allerlei ingewikkelde tips en tricks te horen zou krijgen maar niets was minder waar. De rode draad werd al snel duidelijk en dus zal ik deze hieronder met je delen. Ook interessant voor de heren trouwens want je leert meteen wat een dame wel en niet leuk vindt op de dansvloer!

Tip 1: Blijf verbonden, blijf volgen!
Tja, ook een dame die het allemaal beheerst blijft aangeven dat het blijven volgen van de partner het belangrijkste is tijdens styling. Dus niet teveel je eigen gang gaan. En wat je ook doet; blijf verbonden met je partner om te kunnen reageren op alles wat komen gaat.

Tip 2: Connectie
Dit gaat veel verder dan een beetje oogcontact. Het heeft vooral te maken met het intunen op je partner. Leidt hij hard, zacht, duidelijk, vaag, verplaatst hij zich veel of juist niet etc. Door jezelf als dame af te stemmen op je partner blijf je in connectie en kan je beter inspelen op de verschillende combinaties die worden ingezet.

Tip 3: Praktische styling
Een mooi voorbeeld is hier de losse Cross Body Inside Turn” zegt Vanessa. Als de man je meteen door wil sturen in een volgende Cross Body Lead dan is het belangrijk dat de linkerarm van de dame omhoog wordt gebracht. En nee, niet met een elleboog richting zijn gezicht maar de elleboog dicht langs je eigen hoofd omhoog om vervolgens vlak voor de Cross Body Lead weer contact met zijn schouder te hebben om gestuurd te worden. Breng je deze linkerarm niet omhoog dan komt deze klem te zitten en dat zorgt ervoor dat de man meer moeite moet doen om jou weer in zijn frame te krijgen.

Tip 4: Sierlijke styling alleen als er ruimte is
Mooie, sierlijke hand en armbewegingen zijn mooi om te zien maar pas deze alleen maar toe als er ruimte is. Dus niet op een overvolle dansvloer met je arm ver naar buiten om deze vervolgens over je hoofd te brengen. Hou het klein en veilig dames.

 

Tip 5: Styling met meer dan alleen handen of armen
Styling is zoveel meer dan een hand of armbeweging. Het heeft te maken met houding, plaatsen van je voeten, positie van je schouders en nog veel meer. Volgens Vanessa is goede styling alleen mogelijk als de foundation goed is. “Heb je nog moeite met je balans dan wordt het al heel lastig je te focussen op styling. First things first dus“. Als de basis er eenmaal is kan je gaan bouwen en dan kan je veel meer doen. Zo kan je veel meer gebruik gaan maken van je bovenlichaam; body isolations en body movement.

Tip 6: Gebruik de muziek
Voor mij zijn styling en musicality onlosmakelijk met elkaar verbonden. De manier waarop je met de muziek omgaat en waarop je de muziek verwerkt in je dans heeft alles te maken met jouw persoonlijke lichamelijke mogelijkheden die je hebt ontwikkeld. Vandaar dat mijn styling op het ene nummer anders is dan op het andere”. Met andere woorden wordt styling niet alleen bepaald door je partner maar ook vooral door de muziek.

Tip 7: Durf
Als ik 1 gouden tip mag geven is: Durf te stylen! Het is vergelijkbaar als het leren van een nieuwe taal. Het moment dat je durft te praten gaat alles in een stroomversnelling. Zo ook met styling. Durf dus gewoon te proberen en besef dat je fouten mag maken. Vaak leidt een ‘fout’ weer tot iets nieuws.

Tip 8: Expressie en vrouwelijkheid
“Dames, besef dat styling je de mogelijkheid geeft om met dezelfde passen als de heren je vrouwelijkheid te kunnen laten zien en te uiten. Zodra je dat beseft kan er heel veel veranderen”. Het gaat dus niet alleen om een hand van positie A naar positie B te brengen. Zodra dames beseffen dat ze hun vrouwelijkheid kunnen en mogen tonen op de dansvloer verandert alles, van een eenvoudige basispas tot een ingewikkelde draai.

Tip 9: Zie het als een leerproces
“Ik heb vrouwen door het dansen en door het leren toepassen van styling meer zelfvertrouwen zien ontwikkelen. Het mooie is dat dit zich ook voortzet buiten de dansvloer”. 

Zondag 18 november geeft Vanessa Mambi een 3 uur durende Bootcamp: VIP Ladies Styling. Klik HIER voor meer informatie.

Ook verschijnt er binnenkort een trilogie van Vanessa op Salsaventura.tv. Daarbij deelt zij haar 15 jaar ervaring van Danstechniek, Spinning en Styling & Musicality Online zodat je 24/7 aan de slag kan met oefenen. Klik HIER om als eerste te horen als deze online verschijnt.

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media.

X