Het artikel van vorige week brak bijna alle records. Het artikel gaat over de verschillen tussen de manier waarop mannen en vrouwen leren.

En als er 1 onderwerp is waarbij mannen en vrouwen als dag en nacht verschillen, dan is het misschien wel de manier waarop zij hun kleding kiezen als ze gaan dansen. Of toch niet? Deze blog maakt deel uit van een 2-delige serie waarbij ook de mannen nog aan het woord komen.

Heren, als je veel wilt leren over vrouwen, dan is het volgende artikel een ‘must read’! 

Speciaal voor alle dames die regelmatig met de vraag stoeien ‘wat moet ik aan vanavond?‘ is deze blog samengesteld. Maar liefst 9 topdanseressen uit de Nederlandse salsa scene delen hun geheimen als het gaat om hun kledingkeuze tijdens het dansen, hoe zij dit afstemmen op de gelegenheid en… hoe dit combineert met hun gevoel.

Ik stelde ze de volgende vragen:

1. Wat voor kleding draag jij het liefst als het gaat om
A. Social night (meer ontspannen sfeer, chill)
B. Typische Salsa avond (meer fanatieke dansers)
C. Congres / festival (hardcore, updress en toch ‘looking good on the dancefloor’)

2. Op welke manier beïnvloed de kleding die je draagt jouw dansen?
Hoe anders dans je, afhankelijk van de kleding die je draagt?

Sjomara van SjoGirlz

sjomara

“Ik draag eigenlijk van alles; van een strak jurkje tot een wijd topje of een strakke spijkerbroek. Ik dans eigenlijk overal wel lekker in. Ik heb wel altijd hakken aan. Geen hakken is voor mij echt a big NO NO. Maar misschien is dat een apart hoofdstuk voor een volgende blog ;-).

Ik draag wel het liefst donkere kleding maar dat heeft geen invloed op hoe ik mij voel. Ik heb ook niet het gevoel dat ik anders dans in een jurk of een spijkerbroek.

Het belangrijkste voor mij is een goede sfeer en goede muziek. Dan maakt het voor mij niet uit wat ik aan heb of hoe mijn haar zit.

Uiteindelijk wil ik dansen tot ik er bij neer val.”

Femke van Salsa Tipica – Nijmegen – ex Nederlands kampioene Salsa dansen

femke

“Ik ben altijd ‘t type geweest dat het liefst een lekker zittende jeans draag. Op socials combineer ik dat met een casual shirt of blouse en op feestjes combineer ik dat met een leuk topje op mijn jeans.

Wat betreft die jeans of pantalon merk ik dat ik mij daar het fijnst in voel om in te dansen. Het blijft altijd goed zitten en je hoeft je, zoals soms wel het geval is met een jurk, je nergens zorgen om te maken. Ik ben ook wel iemand van buien dus ik trek vooral aan waar ik mij het meest zelfverzekerd in voel.

Op congressen is het nogal ongebruikelijk dat je op de zaterdag niet iets netjes en fashionable aan hebt. In dat geval draag ik, als Manoah lang genoeg zeurt ;-), wel een jurk of rok met iets erop.

Voor mij zit een jeans en casual ‘t lekkerst omdat ‘t lekker gewoon is. En raar genoeg misschien, wil ik voor wat betreft mijn kleding zo min mogelijk opvallen.”

Samantha Maria – docente bij Shelina Salsa – Eindhoven

samantha

“Ik besteed veel aandacht aan mijn kleding, ben fashionminded en maak zelf ook kleding. Toen ik net begon met salsa dansen merkte ik al snel dat je niet alles kunt dragen op de dansvloer.

Zo kunnen hele strakke kokerrokken (en dan ook nog tot over je knieën), lange maxi jurken tot aan je enkels en truitjes met allerlei haakjes/pailletjes erop erg onhandig zijn. Zo kunnen dat soort haakjes al snel ergens achter blijven hangen of pijnlijk over je armen schuren.

Spijkerbroeken draag ik wel maar dan wel met genoeg stretch want een te strakke spijkerbroek beperkt mij echt in mijn bewegingsruimte.

Ook te korte jurkjes of rokjes die omhoog kruipen zijn een afrader. Ken je dat? Dat zelfs je danspartner je mee begint te helpen om je rokje of jurkje omlaag te trekken! Nou daar was ik dus al snel klaar mee! Dus als ik nu ga winkelen beoordeel ik vaak de kleding met de vraag ‘Kan ik erin dansen?’

Als ik naar een social night ga draag ik het liefst wat loszittende kleding. Ook als ik na een training naar een social ga draag ik het liefst een simpel topje en soms een legging of een ander soort stretchbroek. Na een dag trainen wil ik me niet druk maken om kleding dat niet fijn zit. Nu ik het toch over leggings hebt; ik draag om te trainen bijna iedere dag leggings. Deze zitten echt heerlijk en super fijn om in te dansen. Het voelt ook een soort van je comfort zone als je erin danst maar als ik er een kies voor een social night, dan is het wel een zwarte en van goede kwaliteit. Soms kies ik ook voor een soepele jurk of rok. Het is maar net hoe ik me voel die dag.

Als ik een avond naar een salsafeest ga dan doe ik het liefst een jurk of rok aan, daar voel ik me het vrouwelijkst in. Ik vind het super mooi als mijn rok of jurk over m’n knieën valt. Alleen als de stof te stug is beperkt het mijn bewegingsruimte. Dus kies ik vaak een wat soepeler stof. Het is voor mij het fijnst als er een split inzit. Dus tegenwoordig moet ik m’n jurk iets omhoog trekken ipv naar beneden ;-).

Soms heb ik ook echt zin in een broek omdat je daar toch meer in kunt bewegen. Als je bijv een rumbabeweging (een wat stoere beweging uit de Afro Cuban) wilt maken dan voelt dat niet echt elegant in een jurk of rok en al helemaal niet op hakken.

Op congressen is de dresscode op zaterdag nogal classy of er is een thema. Zondag is meer chill. Dus meestal draag ik op zondag wel een broek met een simpel topje.

Als ik moet optreden dan houd ik ook rekening met wat ik daarna aandoe. Ik match mijn kleding erna zoveel mogelijk met mijn kapsel en make up van de show. Als ik bijv. Voor een show paarse oogschaduw draag doe ik daarna geen rode jurk aan omdat dit echt niet matcht.

Kleding beïnvloedt zeker mijn dansen. Als ik zin heb om helemaal los te gaan draag ik het liefst een broek. Ik voel me het meest vrouwelijk in een jurk of rok. Ik merk ook dat ik dan wat kleiner dans (voor een dame met lange benen als ik heb ik veel moeten trainen op klein en rond dansen. Een jurk of rok die je bewegingsruimte beperkt helpt daar wel bij).

Ook mijn kapsel heeft invloed. Als mijn haren strak in een staart of knot zitten dans ik ook strakker (zo voelt dat in ieder geval). Als het los zit gaat het alle kanten op en ben ik ook meer bezig met het weer uit mijn gezicht te halen of mijn hoofd tussendoor een paar keer naar achter te gooien.

Lange oorbellen, armbanden, lange kettingen zijn allemaal no go’s! Dat gaat vaak stuk op de dansvloer. En die leuke clutch of tasje die bij je jurk matcht kun je ook beter thuis laten want die ligt toch maar aan de kant ;-).”

Tania Martinez – professioneel Flamenco danseres die sinds haar 15e Salsa danst – Eindhoven

tania

“Op een social night (met een meer ontspannen sfeer/chill) hou ik het meestal simpel en draag ik het liefst casual. Een spijkerbroek of legging met een simpel t-shirt vind ik dan wel lekker zitten. Ik doe dan meestal ook geen make-up op. Gewoon lekker naturel, juist hoe ik ben en dan lekker ontspannen , chillen en je moves oefenen. Oftewel heerlijk genieten.

Op de wat meer typische salsa feesten draag ik het liefst mooie jurken of een leuk setje; rok met top. Persoonlijk hou ik van een meer classy look; vooral zwarte jurken, mooie sieraden en rode lippenstift.

Als er een dresscode geldt dan pas ik mij daar graag op aan. Als vrouw geeft het me ook een fijn gevoel als ik een mooie jurk aan heb, mijn nagels en haren heb laten doen en er voor mijn gevoel goed uit zie. Ik merk ook dat mijn dansen zich aanpast aan de kleding die ik draag. Zo dans ik eleganter als ik een jurk aan heb dan dat ik een spijkerbroek draag.

Verder hou ik van congressen als het om kleding gaat. Op congressen kan alles. Daarmee bedoel ik dat dansers op congressen ook meer durven. Sommige vrouwen dragen daar zelfs doorschijnende jurken of een soort van bikini en hebben zoiets van ‘so what’! Ik vind het super dat dit kan en dat niets te gek lijkt.

Je kan op congressen ook heerlijk losgaan met make-up. Smokey eyes, nep wimpers, het kan allemaal. Zelf draag ik op een congress graag jurkjes of hotpants. Meestal wissel ik het af. Dit hangt er ook vanaf of er een thema is of niet.

Wel heb ik het gevoel dat ik meer moet opletten wat ik aantrek. Als volle vrouw kan ik nu eenmaal niet alles aantrekken. Soms heb ik wel het gevoel dat ik hierdoor extra moeite moet doen om een passende outfit te vinden.

Ik probeer, als ik een langere rok aantrek deze wel te gebruiken in mijn dansen. Zo kan je een deel van je rok vastpakken en omhoog trekken en hier sierlijke bewegingen mee maken. Het is een kwestie van durven.”

Vivienne Vicente van RV Síntesis – Amsterdam

vivienne

“Op een social draag ik het liefst iets gemakkelijk zoals een spijkerbroek of  een legging met een leuk topje.

Bij een typische salsa avond hangt het echt helemaal van mijn ‘mood’ af. Dan draag ik of een jurk of ik ga voor de ‘casual chique look’. Dat is voor mij de combinatie tussen een broek met blouse of een elegante top.

Voor congressen en festivals heb ik voor elke avond een ander soort look. Vrijdag een leuke jurk of casual chique. Op de zaterdag pakken we uit. Een mooie jurk! Dat is er meestal een die ik of voor het congres heb aangeschaft of een die ik weinig draag.

De zondag op een festival is meestal chill!!! Shorts, spijkerbroeken, legging , simpel topje. Gewoon lekker los en ontspannen. Ik varieer hierin omdat ik het leuk vind om er elke keer een beetje anders uit te zien. Net als je bui is niet ieder feest hetzelfde en daar hoort kledingkeuze dan ook bij.  Zo kan het zomaar gebeuren dat ik vandaag een jurk klaarleg voor het feest van morgen en dat ik mij op de dag zelf alsnog bedenk en mijn spijkerbroek aantrek.

Dus in de eerste plaats maak ik bij bepaalde evenementen een keuze vooraf wat ik welke dag aantrek maar er is geen garantie dat ik dat ook zal dragen. Dat hangt echt af van het gevoel op dat moment.

Als ik een jurk draag dan dans ik voor mijn gevoel anders. Je kan minder “los”  gaan maar het is wel heel vrouwelijk, elegant en sexy.

Zodra ik een broek aan heb voel ik mij vrijer en heb ik het gevoel dat ik de remmen los kan gooien.”

Daphne van Estilo Dancers – Den Haag

daphne

“Ik draag op social nights het liefst een lekker zittende broek met een high waist en een leuk (kort) topje. Niet te casual en classy but sexy. Hierdoor kan ik ook makkelijk bewegen en leuke funky shines en styling uitvoeren. Mijn haar en make-up zijn simpel en classy.

Op salsafeesten trek ik wel wat speciaals uit te kast, denk aan een leuk strak jurkje of een rok met een leuk topje. Ik hou van veel kleur, leuke aparte combinaties en comfort! De hele avond aan mijn te korte jurkje of rokje trekken leidt af van het dansen en is ook gewoon heel irritant haha!

Om te voorkomen dat mijn danspartner niet meer alleen van de dans geniet maar ook van de kleur van mijn ondergoed, draag ik altijd een dans)panty onder mijn jurk zodat ik alles aan elkaar vast kan spelden/haken indien nodig.

Op congressen dans ik nog meer dan op salsafeesten. De sfeer van de locatie is over het algemeen “chiquer” en de danssfeer wat rauwer (hardcore) waardoor ik vaak wat langer voor de kast sta… DILEMMA!

Op de vrijdagen en zaterdagen is de sfeer vaak iets relaxter, maar dans ik wel heel veel. Ik ga voor een leuke broek/langere rok met een top. Haar en make-up zijn chique.

Op zaterdag ga ik los en over de top, sexy jurkjes en nog chiquere make-up met soms zelfs wat valse wimpers voor de extra sensuele look.

Ik ben vaak liever overdressed dan underdressed! Mijn redenen hiervoor zijn dat ik meestal wel ga voor dress to impress, iets wat mijn moeder mij heeft meegegeven. Zij ziet er ook altijd tiptop uit op de dansvloer. Liever overdressed, sexy en classy dan dat ik in de spiegel kijk en denk, jeetje wat een slons!

Aan de andere kant, voel ik mij chill, dan kleedt ik mij ook chill. Mijn kledingkeuze heeft vaak te maken met mijn gemoedstoestand. Over het algemeen voel ik mij altijd wel sensueel sexy (hahah grapje!!!)

Als ik een iets aan hebt wat los hangt (denk aan een langere rok/top) speel ik vaak met mijn kleding tijdens het dansen en gebruik ik deze attributen als toevoeging in mijn styling/afwerking. Als ik wat wat strakkere kleding aan heb, gebruik ik meer lichaamsgerichte styling om mijn lichaam te accenturen denk aan hiprolls met mijn handen glijdend van zijkant heup naar waist.”

Mechteld Sterk – ex Nederlands en Europees kampioene Salsa dansen – Utrecht

mechteld

“Indien er geen sprake van een thema is draag ik het liefst een legging/elastisch strakke broek met een cool losvallend jurkje/hempje/blouse die wel over mijn billen valt. Dit geeft een leuk zwier/zwaai effect en is luchtig en geeft voldoende ruimte om in te bewegen.

Op de wat fanatiekere feesten draag ik graag wat meer impressive dress, een wat originele outfit of sjiek. Alles wel flex is om in te bewegen.

Voor congressen en festivals geldt voor mij hetzelfde. Het gaat hier vaak echter wel om 3 avonden . Vrijdag begin je dan meestal met een chill impressive outfit, bewaar je de klapper voor de zaterdag en zondag is mega chill, maar toch sexy.

In de meeste gevallen ga ik af op mijn stemming. Een mooie dress laat je toch opbloeien. Je voelt je sterker en eleganter of juist stoerder door je outfit. Dus, de stemming bepaalt dan ook vaak of je überhaupt ergens naartoe gaat of waar je naartoe gaat en dus ook hoe gekleed gaat. Als genodigde/docent/performer vind ik het bij de etiketten horen om wel als een verschijning ten tonele te verschijnen. Wil ik juist undercover ga ik voor veel minder: ‘less is more’ zeg maar.

De kleding beïnvloed wel degelijk mijn dansprestaties. Een sneaker schoen laat je stoerder dansen en een hak meer elegant. Zo ook de broek en een jurk, los haar of vast.”

Joyce Silva Xavier van JSX Ladystyle en Feminine Difference – Amsterdam

Joyce_09

“Als het om een social night gaat met een ontspannen chill sfeer waar ik de hele avond lekker wil dansen, kies ik meestal voor een Boyish look. BOYISH playsuits, jumpsuits, stoere jeans, funky schoenen en pakken in overvloed. Non-chalant gecombineerd met een t-shirt of top of jasje. Ik kies voor een meer relaxte oufit omdat ik daarheen ga om echt te dansen. Het gaat erom dat ik goed kan bewegen in de kleding die ik draag. De druk om te presteren of om op te vallen ligt dan lager. Het gaat vooral om relaxt te dansen met vrienden en kennissen uit de omgeving. Puur genieten van het moment, muziek en ambiance.

Op een typische salsa avond kies ik voor een Preppy Cool, met stoere stoffen, coole shorts, een pittige print en een sexy hak als tegenhanger. Dit is een feest waar ik heen ga om andere artiesten te bewonderen, om met ze te dansen, het feest te supporten en om met ze bij te kletsen. De outfit die ik kies zal opvallen maar met mate. Het zal weergeven dat ik het “aandurf” om met de artiesten te dansen. Gek genoeg word je eerder ter dans gevraagd als je er leuk uitziet. Ik geloof dat wat je aanhebt ook je dans kwaliteiten en je persoonlijkheid uitstraalt. Dat is waarom ik het belangrijk vind om mijn best te doen met mijn outfit keuzes. Het is mijn manier van zelf expressie.

Als het om een festival of congres gaat dan geldt voor mij “Dress to impress”. Een festival heeft een onbesproken dress code die de echte festivalgangers wel kennen. Vrijdag: dress up, but not too much. Zaterdag: Dress to impress! Zondag: Chill en dance all night.
Op een zaterdag avond kies ik voor een Girly/Fierce look. Veel kleur, speelse prints en rokjes, leer, jurkjes, plumps. Übervrouwelijk maar wel met een stoere edge. Daarbij kies ik voor iets wat er elegant en classexy uitziet. Wat je ook doet, doe het in Stijl, denk ik altijd.

Als het een feest festival/congres is waar ik een show geef, doe ik meer mijn best om het beste uit de kast te halen om iets extravaganter aan te trekken. Ten eerste omdat het kan! Het is een gelegenheid om helemaal uit te pakken en aan te trekken wat je wilt zonder dat het als ongepast word gezien. Ten tweede is het voor mij persoonlijk een artistieke expressie dat mijn optreden aanvult. Ik hou van mode en stijl en wil dat ook graag delen. Daarnaast herkent men naar mijn idee de artiesten beter door opvallende kleding. Voor mij is een manier van personal branding. Dit is het moment om te stralen op de dansvloer, op te vallen bij de peers, fans en volgers die mij willen zien dansen of met mij willen dansen.

Deze drie looks zijn in het algemeen mijn stijl. Ik hou van mode en mode trends. Ik ben niet iemand die de massa volgt en geef graag mijn eigen twists aan outfits. Dus het zal er niet uitzien als iedereen. Ik geloof dat wat je draagt je dansen zeker beïnvloed. De kleding bepaald te vorm van je dansen.

Wat ik draag gaat samen met mijn persoonlijkheid. Wat ik draag heeft invloed op hoe ik me voel. Het geeft een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid op de dansvloer op dat moment. Als ik een rok of jurk aan heb, dan maak ik kleinere bewegingen, minder diepte’s en hoogtes. Dan kies ik ervoor om elegant te bewegen met ronde bewegingen die mijn outfit en mijn dans met elkaar in samenhang brengen. Als ik een broek aan heb voel ik me stoerder en zou eerder kiezen voor funky bewegingen, moves met hoogtes en dieptes, waar ik me vrij in mijn benen kan bewegen. Mijn dans en kleding stijl gaat gepaard, het is; funky, elegant, sexy en stoer op hetzelfde moment. Dat is mijn JSX Style.

Het maakt eigenlijk niet uit of het een boyish, girly of preppy look is. Zelfverzekerd zijn over wat je draagt is belangrijk, maar het met zelfvertrouwen dragen is waar het om gaat. Als zelfvertrouwen hebt, dan staat alles je goed! Je draagt een outfit met trots en gelooft dat het je er goed uit laat zien en dat je daarom beter zult presteren. Dat is de invloed die het op mij heeft. Daarom vind ik mode iets fascinerend. Het heeft een magisch effect op mij, het laat mij beter voelen over mezelf. Ik heb het gevoel dat ik beter dans als ik er leuk uitzie, het vult mijn dansen aan. Mijn outfits geven mij de vrijheid om mezelf te zijn en dat is terug te zien in mijn dans. ‘Confidence is the best fashion accesory’.”

Shelina van Shelina Salsa – Eindhoven

shelina

“Ik draag op een social het liefst een strakke Strech broek of iets wat op op een legging lijkt. Dat vind ik het fijnst bewegen. Ik train ook altijd in een strakke legging en ook mijn lessen geef ik daarin. Ik ben dat ook gewend en ik vind los zittende broeken maar niks. Voel me daar ook a-sexy in.

Op een typische salsa avond draag ik meestal een strakke strech jurk. Dat vind ik vrouwelijk en daarin kan ik toch alle bewegingen doen. In een jurk dans ik wel wat kleiner en wat meer ingetogen. Ik merk ook dat ik in een jurk meer beheerst dans en mij meer richt op mijn armen dan op mijn voetenwerk. Dat gaat eigenlijk vanzelf.

Op een congres is het eigenlijk hetzelfde. De vrijdag avond zie ik meer als een social avond en draag ik meestal een strech broek. Zaterdag en zondag avond ga ik wel voor de ‘dress to impress’. Het is wel zo dat ik op een congres zoveel inspiratie krijg dat het niet meer uitmaakt wat ik draag. Ik ga dan toch wel uit mijn dak ;-).

Kleding is voor mij heel belangrijk. De stijl van kleding kenmerkt ook je dansen. Bepaalde kleding past ook bij bepaalde dansstijlen.

Als ik mijn dans stijl zou omschrijven dan is het vrouwelijk en als ik dan iets aan zou trekken waar ik me totaal niet vrouwelijk in voel dan voelt het al snel als zwemmen zonder water ;-).

Zoals ik me kleed, zo dans ik ook. Dat merk ik ook in mijn danslessen. Soms trek ik iets aan waar ik mij niet zo ‘Shelina’ in voel en dan uit zich dat gelijk in mijn dansen.

Ook hakken of platte jazz schoentjes, wow! dat is echt een wereld van verschil bij mij. Van vrouwelijk en beheerst naar speels en los.

Dus al met al bepaalt kleding toch wel een deel je gevoel en omgekeerd. Dansen is gevoel en als je je goed in je kleding voelt zie je dat zeker terug op de dansvloer.”

 

VRAAG

1. Wat herken jij als dame in de verhalen, de voorkeuren, de ‘no no’s’ de af- en de aanraders?

2. Vond je het leuk hun verhaal te lezen? Zo vinden anderen het leuk om jouw verhaal te horen. Deel jouw verhaal kort hieronder en deel wat je graag of juist niet graag draagt op de dansvloer en waarom.

 

Stel je wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media. 

Deze blog artikelen maken onderdeel uit van onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en meld je aan

X