Ik heb een vraag voor je: welke 3 gebeurtenissen in je leven hebben de grootste veranderingen in jezelf veroorzaakt?

Stop!

Wat gebeurde er na het lezen van de vraag? Merkte je dat je hersens meteen in actie kwamen om de antwoorden te vinden?

Bij de meeste mensen werkt het zo. Je hoort een vraag en je hersens gaan in zoekmodes. Het gebeurt gewoon. Onbewust.

En… ik weet zeker dat, als je een klein beetje je best doet, je binnen een minuut met de drie antwoorden komt. Er is zelfs een grote kans dat je moet gaan kiezen uit de gevonden antwoorden.

En als je besluit ze op te schrijven, komen er nog meer.

Maar waarom vroeg ik specifiek naar 3 gebeurtenissen en niet naar de belangrijkste gebeurtenis?

In deze blog deel ik de onvoorstelbare kracht van het stellen van (kwaliteits)vragen. Het stellen van een kwaliteitsvraag zorgt ervoor dat de ander de kans krijgt iets over zichzelf en/of anderen te ontdekken.

Om een kwaliteitsvraag te stellen zijn er twee voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Degene die de vragen stelt moet: 

  1. Het ego loslaten
    In plaats van een vraag te stellen die gepaard gaat met allerlei argumenten, is het belangrijk te focussen op de ander en met oprechte interesse te luisteren. Door een ander tijdens zijn/haar verhaal je eigen mening of aanvullingen te geven, laat je zien dat je niet echt aan het luisteren bent. Je bent in plaats van te luisteren de volgende vraag of een argument aan het bedenken.ego
  2. De uitkomst niet willen beïnvloeden
    Als je de mening van de ander echt respecteert dan heb je niet de behoefte de ander te sturen of te beïnvloeden. Accepteer dus het antwoord zonder vooroordeel en besef dat het de mening van de ander is. Jij mag een andere mening hebben.
vragen_stellen

Een vraag heeft voor de mens de onbedwingbare behoefte om erop te antwoorden.

Ik wil je nog een vraag stellen: Waar ben jij het meest dankbaar voor?

Heb je een antwoord? Als je echt even de tijd hebt genomen om deze vraag te beantwoorden, dan zal je hebben gemerkt dat er iets veranderde. Door je focus te veranderen, veranderde daarmee ook je gevoel.

Een van de manieren waarop je vragen ook kan gebruiken is dus om de aandacht van de ander te veranderen.

Er zijn verschillende soorten vragen

  1. Open vragen
    Over het algemeen stellen mensen weinig vragen. In plaats daarvan geven ze liever hun eigen mening. Het is zelfs mogelijk om een vraag te stellen en daarin het antwoord al te hebben gegeven. Dit zijn vaak open vragen waarop je alleen maar een ja of een nee kan antwoorden.
    Voorbeeld: Wist je dat Salsa nog altijd heel populair is?
    In plaats van de open vraag te stellen: Wat is jouw mening als het gaat om de populariteit van Salsa? 
  2. Focusvragen
    Met het stellen van bepaalde vragen zorg je ervoor dat de ander zijn/haar focus veranderd. Op deze manier kan je bijvoorbeeld het gesprek een bepaalde richting opsturen. Probeer het maar eens als iemand een verhaal aan je vertelt en je wilt van onderwerp veranderen. Door het stellen van een vraag over een totaal ander onderwerp verander je binnen een seconde de focus van de ander. .focus
  3. Interessevragen
    Heb je weleens gemerkt dat mensen je bijvoorbeeld vragen hoe het met je gaat om vervolgens over zichzelf te beginnen? Dan zijn ze dus niet echt geïnteresseerd maar praten liever over zichzelf op dat moment. Interesse vragen zijn vragen die worden gesteld vanuit een oprechte interesse. Dus omdat je echt het antwoord op die vraag wil horen zonder een bepaald vooroordeel of een eigen belang.
  4. Creatievragen
    Door het stellen van vragen kan je ervoor zorgen dat er nieuwe ideeën ontstaan. Zo vraag ik regelmatig aan onze klanten wat we zouden kunnen doen om onze producten en diensten nog verder te verbeteren. Door die vraag te stellen komen mensen in contact met hun creatieve kant en gaan ze vaak helemaal los met ideeën. Vrijwel alle nieuwe diensten en producten van Salsaventura komen voort uit deze vraag die we op allerlei manieren en momenten aan onze klant stellen.
  5. Leervragen
    Zo kan je bijvoorbeeld jezelf de volgende vraag stellen: Wat had ik het afgelopen jaar beter kunnen doen. Je kan jezelf daarna de vraag stellen: Wat heb ik vorig jaar bereikt waar ik tevreden over ben. Door het stellen van dit soort vragen kunnen belangrijke lessen uit het verleden worden geleerd om dit in de toekomst anders of beter te doen.
  6. Passievragen
    Hierdoor krijgt het gesprek meestal een persoonlijke en vaak ook wel bijzondere wending. Zo kan je iemand vragen: ‘wat was de gelukkigste dag van je leven?’ of ‘waar ben je het meest dankbaar voor?’ of ‘wat zou je doen als je wist dat je nog maar 3 jaar te leven had?

Tijdens onze docentenopleiding stellen we heel veel vragen. Dit doen we niet alleen omdat we geïnteresseerd zijn in jouw mening, we doen dit ook om jou aan het denken te zetten en jou te laten ontdekken hoe je over bepaalde onderwerpen denkt. Als je namelijk zelf het antwoord op een vraag genereert, leer je velen malen sneller dan dat wij je het antwoord geven.

 

Op 23 juni kan je GRATIS meedoen aan een 4 uur durende Salsa docententraining.  Tijdens deze training kan je ontdekken of dansles geven iets voor jou is.

 

MELD JE HIER AAN VOOR DE GRATIS TRAINING

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X