Het gebeurt vaak! Je bent net aan het dansen, je doet je best en in het midden van het nummer besluit je partner te stoppen en stil te gaan staan. “Hoor je het niet? Je danst buiten de maat!”. Au!

Vorig jaar hielden we een onderzoekje onder een groep cursisten en we vroegen ze waar ze zich het meest aan storen op de dansvloer. Naast dansers die veel te groot dansen en weinig rekening met anderen houden stond de volgende op een goede 2e plaats:

Dansen met iemand die je de les leest”. Dit wordt als een van meest storende en irritante acties gezien op de dansvloer.

Er zijn twee verschillende situaties waar dit gebeurt:

  1. Tijdens een dansles
  2. Tijdens een feest

 

Tijdens een Dansles

Dit komt wel vaker voor en gebeurt interessant genoeg vooral door:

  1. Dames die met hun eigen partner dansen
  2. Heren die met een vreemde dame dansen

Dames die met hun eigen partner dansen
De dames die met hun eigen partner dansen doen dit vaak onder het mom van ‘een open en eerlijke communicatie’.

women-men-fightHeb je als dame soms moeite met het tempo waarop je partner leert of vind je het lastig dat hij wel drie keer de uitleg nodig heeft voordat hij het snapt? Kom dan naar onze bootcamp Revealing the Secret. Er gaat een wereld voor je open! 

Opvallend genoeg lijken de heren die met hun eigen partner dansen nauwelijks de behoefte te hebben om hun partner te vertellen wat er allemaal mis gaat.

Als er heren zijn die deze behoefte wel hebben dan zijn het in dat geval meestal heren die NIET met een eigen partner dansen die hun vrouwelijke danspartner de les lezen. 

Het betreft hier vaak de wat betere danser die meerdere avonden per week danst en ook regelmatig op feesten te vinden is. De intentie is er dan ook om echt te helpen! En soms wordt dit ook op prijs gesteld. Alleen niet ALTIJD! Er is namelijk een kans dat een dame zich persoonlijk aangesproken voelt en onzeker wordt. Tijdens een dansles adviseer ik je dan ook vooral de docent te vragen wat er eventueel fout gaat en/of beter kan.

Tijdens een feest

De meesten gaan naar een feest om te dansen en te genieten. Het is juist op een feest dat je even de lessen en de instructies los kan laten en eindelijk het geleerde in de praktijk kan brengen. En in het begin is dat al moeilijk genoeg.  

Dans je met een partner die moeite heeft om de maat te vinden, te grote passen maakt en/of een beetje in je vingers knijpt, hou vol! Een gemiddeld nummer duurt maar 3 minuten.

En wil je die ander echt helpen dan kan het handig zijn om met een glimlach te vragen: “zou ik je een tip mogen geven”. Als je de tip subtiel combineert met een complimentje dan zullen de meeste dames en heren heel blij zijn en je zelfs bedanken. Maar nogmaals; je neemt een risico en de veiligste weg is jezelf aanpassen aan het niveau van je danspartner en er het beste van maken gedurende die paar minuten. 

party-1.jpg

De meesten gaan naar een feest om te genieten en niet om de les gelezen te worden

Uitzondering

Er is wat mij betreft eigenlijk maar een uitzondering waarbij je de ander wel de les mag lezen. En dat is als je een gezamenlijk afspraak hebt gemaakt om dit te doen. In dat geval ben je meer aan het oefenen dan vrij aan het dansen en dat is natuurlijk prima als je daar beiden voor hebt gekozen.

In het algemeen raad ik een ieder af om de danspartner de les te lezen. Ten eerste weet je nooit helemaal zeker of jij wel gelijk hebt en ten tweede verpest het ook een deel van het plezier voor die ander. Alleen al daarom raad ik een ieder aan zijn/haar mond te houden als het gaat om het geven van ‘verbetertips’. 

VRAAG

Heb jij het weleens meegemaakt dat iemand je de les begon te lezen op de dansvloer? En wat deed jij toen? 

Let op: op 3 maart 2019 geef ik een 6 uur durend seminar Revealing the Secret. Na deze bootcamp is geen dansje ooit meer hetzelfde. 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media

X