Vorige week analyseerde ik samen met een groep stagiaires een dansles. Stagiaires bij Salsaventura zijn diegenen die de docentenopleiding hebben afgerond en praktijkervaring opdoen door mee te helpen tijdens onze danslessen. We waren het er allemaal over eens dat het een geweldige dansles was. Na 15 minuten intensief observeren vroeg ik ze om aan te geven wat nu de nummer 1 tool was die deze dansleraar gebruikte waardoor dit zo’n geweldige les was. Na heel veel suggesties had ik nog steeds niet de nummer 1 tool gehoord waar ik naar op zoek was. Hij gebruikte deze tool op zo’n natuurlijke manier dat het nauwelijks opviel.

Van alle tools die deze docent (en alle docenten die een goede les geven) beheerste was er een tool die boven alle andere uitstak. Omdat deze docent deze tool optimaal toepaste wilde iedereen in de groep (van zo’n 40 deelnemers) naar hem luisteren. Mensen hingen een uur lang aan zijn lippen.

Weet jij het al?

We hebben het hier over het gebruik van de stem!

Mensen die hun stem op een juiste manier weten te gebruiken hebben meer overtuigingskracht dan diegenen die dit niet kunnen. Een optimaal gebruik van je stem zorgt ervoor dat de deelnemer je niet eens hoeft te zien om te weten wat je bedoelt.

Wat zijn nu de kenmerken van een optimaal stemgebruik? Wat maakt de stem tot een van de belangrijkste tools om, als dansdocent, jouw dansles naar het volgende niveau te brengen?

1.Volume
Als je voor groepen praat is het in het algemeen belangrijk om wat luider te spreken dan dat je dat 1:1 zou doen. Je wilt er immers voor zorgen dat iedereen je kan horen. Toch gaat het niet alleen om de verstaanbaarheid van je stem waardoor je als dansdocent in staat wilt zijn om harder te kunnen spreken. Het kunnen afwisselen van een luide naar een zachte stem zorgt ook voor een aangename afwisseling. Door je volume te verhogen of te verlagen bij het uitspreken van bepaalde woorden, kan je die woorden extra aandacht geven.Met andere woorden: het volume dat je gebruikt is bepalend voor je overtuigingskracht.

2. Tempo
Er wordt vaak gezegd dat het belangrijk is om langzaam te praten als je voor grote groepen spreekt. Toch zijn er sprekers die heel snel kunnen spreken zonder dat je de aandacht verliest. Een mooi voorbeeld van iemand die over het algemeen snel praat maar de aandacht vast weet te houden is Tony Robbins.

Het langzaam spreken wordt over het algemeen als tip gegeven zodat iedereen in de groep je spraak bij kan houden. Je kan het tempo ook afwisselen door die woorden die je meer aandacht wilt geven langzamer uit te spreken dan andere.

Om te zorgen dat de boodschap niet saai overkomt bij het enigszins wat langzame praten, is het belangrijk dat je vooral speelt met de volgende eigenschap.

3. Toon
Over het algemeen vinden we mensen die op een lage toon spreken overtuigender dan diegenen die met een hoge toon spreken.Door de toon aan het einde van een zin te laten dalen komt een boodschap stellend over. Door de toon aan het einde van de zin te laten stijgen komt het meer over als een vraag. Een hoge stem staat voor enthousiasme, vrolijkheid, uitgelatenheid.
Een lage stem staat voor ingetogenheid, het brengen van een serieuze boodschap, intensiteit.

tone

Soms kan een stem letterlijk voor pijn aan je oren zorgen

Net als bij de andere eigenschappen is het over het algemeen het sterkst als er wordt gespeeld met de toon. Door deze afwisseling voorkom je dat een boodschap saai en monotoon overkomt.

4. Stilte
Van alle spreekvaardigheden is de stilte degene die de meeste impact kan hebben. Het gaat hier dan om het bewust laten vallen van een stilte na een belangrijke boodschap of vraag. De stilte zorgt ervoor dat mensen gaan luisteren naar hun eigen gedachten. Die switch, de overgang van focus van het verhaal van de boodschapper naar het eigen verhaal tussen de oren, kan een enorme impact hebben.

stilte

 

Stemgebruik
Je stem komt voort uit je ademhaling. Om je stem optimaal te kunnen gebruiken is het dus van groot belang dat je zorgt voor een goede ademhaling. Door de velen spanningen in onze moderne samenleving, ademen veel mensen kort in plaats van lang en hoog in plaats van laag.

lungs x-ray

 • Korte ademhaling
  Door kort in te ademen krijgen je longen minder zuurstof. Hierdoor is de ingenomen zuurstof sneller verbruikt waardoor je al snel opnieuw moet inademen. Als je op deze manier ademt zal je sneller vermoeid raken en je boodschap zal vooral gehaast overkomen.
 • Lange ademhaling
  Met lange ademhaling bedoel ik vooral diepe ademhaling. Door goed in en uit te ademen krijgen je longen en je hersenen voldoende zuurstof. Hierdoor kan je langere zinnen maken, je zal minder snel vermoeid raken en je krijgt meer controle over je stemgebruik.
 • Hoge ademhaling
  Door kort in te ademen gaat de ademhaling als snel naar je borst in plaats van naar je buik. Deze manier van ademen zorgt voor meer spanningen, vermoeidheid en stress. Je merkt dat je een hoge ademhaling hebt als je buik niet op en neer beweegt tijdens het in- en uitademen.
 • Lage ademhaling
  Hiermee bedoel ik de ademhaling waarbij je buikwand uitzet als je inademt en weer teruggaat bij het uitademen. Hiermee krijg je meer zuurstof binnen waardoor je meer kan ontspannen en dus je boodschap ook rustiger overkomt.

Onderhoud van je stem tijdens je dansles
Het is eigenlijk heel simpel. Voorkom koude dranken en voorkom frisdrank tijdens je lessen. Suiker zorgt voor slijmvorming, koolzuurhoudende dranken zorgen voor gassen in je buik waardoor je de kans op boeren vergroot. Koude en hete dranken zorgen ervoor dat je lichaam de vloeistof moet verwarmen of afkoelen naar de temperatuur van je lichaam. Het beste is het drinken van water op kamertemperatuur.

Wil je alles leren over stemgebruik? Tijdens onze Salsa en Kizomba Docentenopleiding leer je optimaal gebruik te maken van je stem. Nieuwsgierig? Kom dan op 11 juni naar onze gratis Salsa en Kizomba Docententraining!

VRAAG

NAAR WIE KAN JIJ UREN LUISTEREN ZONDER JE OOK MAAR EEN MOMENT TE VERVELEN?.

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media.

X