Het volgen van danslessen heeft heel veel voordelen. Zo is dansen gezond, leerzaam, je leert er mensen door kennen, sommigen leren er zelfs de liefde van hun leven door kennen, danslessen zijn gezellig en je kan het geleerde ook nog eens beoefenen in je vrije tijd.

Toch is er ook een nadeel. En dit geldt vooral voor de dames. Het volgen van danslessen heeft, als je niet oppast, een belangrijke, nadelige consequentie die, eenmaal aangeleerd, maar zeer moeilijk af te leren is.

Ik heb het deze week over het effect van Auto Pilot!

Wat is auto pilot?
Kort gezegd: Het effect waarbij je als dame (denkt dat je) weet wat er komt!
Het effect van Auto Pilot is het effect waarbij je als dame ervan uitgaat dat je weet wat er gaat gebeuren en daarmee niet meer reageert (maar anticipeert) op de actie van de man.

Auto_Pilot

De gevolgen zijn vergaand en het is dan ook een van de meest gehoorde klachten onder mannen.

Hoe komt het?
De Auto Pilot wordt veelal onbewust ontwikkelt tijdens het volgen van danslessen. Tijdens een dansles hoor je namelijk de docent aankondigen wat er gaat komen. En omdat je als dame dus vooraf weet wat er gaat gebeuren, ga je er op anticiperen. Sterker nog, dames weten soms na een paar keer precies wat ze moeten doen. Daarbij wordt het moeilijk om te blijven volgen. Het gevolg is dat dames daarmee man de kans ontnemen om de beweging te sturen.

Een beetje het verhaal van de kip en het ei. Stuurde hij niet omdat zij uit zichzelf ging lopen of ging zij uit zichzelf lopen omdat hij niet stuurde? 

De gevolgen

Gokken
Als je Auto Pilot aan staat loop je als snel op de zaken vooruit.  Je zal dan als dame geneigd zijn iets te gaan doen waarvan je niet zeker weet of dat wel de bedoeling is. Dit noemen we ook wel ‘gokken’. Gokken is raden wat er komt en daarop inzetten. En net als met gokken kan je winnen en verliezen. De kans dat je goed ‘gokt’ is ongeveer 25%. Op vrijwel iedere beweging die de man inzet zijn namelijk meerdere alternatieven te bedenken.

gokken

 

Je ontneemt hem zijn mannelijkheid
Klinkt dit heftig? Zo is het ook bedoeld!

Kijk dames, de dansvloer is ongeveer de laatste plek op aarde waar de man de rol heeft gekregen om het initiatief te nemen tot een bepaalde actie.

Waarom hij en niet jij?
Het zit van oorsprong in de natuur van mannen om het initiatief te nemen, alleen de meesten van ons zijn het vergeten ;-).

Buiten de dansvloer is dat overigens over het algemeen precies wat vrouwen prettig vinden aan een man. Een man die het initiatief neemt. Een man die aarzelt, twijfel, bij alles zijn schouders ophaalt en zegt ‘bepaal jij maar wat we vanavond gaan eten’ wordt over het algemeen als passief ervaren.

Door als dame te gaan anticiperen in het dansen, neem je zijn rol (en daarmee zijn mannelijkheid) over. Voor die man kan dit overkomen alsof je zegt:

 • ‘ik heb jou niet nodig om lekker te kunnen dansen, laat mij het zelf maar doen’ of
 • ‘ik heb er geen vertrouwen in dat jij weet wat je doet, dus ik zal je laten zien waar je mij heen moet sturen’ of
 • ‘Ik weet wat er komt! Ik ga vast!’

Maar wat je eigenlijk als dame zegt is:

 • ‘Ik ben bang dat ik wellicht niet op tijd zal zijn dus zal ik proberen iets eerder te vertrekken. Wie weet haal ik het dan’.

En dames, die gedachten is volledig begrijpelijk maar je bewijst hem, noch jezelf er een dienst mee.

Wat te doen? De 4 Gouden Tips

 1. Los leren laten
  Of je nu de Salsa, Bachata, Zouk, Tango of Kizomba danst, in al deze dansen liggen belangrijke levenslessen verscholen. Een van de belangrijkste levenslessen is los leren laten. 

  buddhaDoor te  anticiperen doe je eigenlijk het tegenovergestelde van loslaten. Met het anticiperen neem je de leiding in plaats van te volgen en jezelf over te geven.Tip: dans af en toe met je ogen dicht. Door met je ogen dicht te dansen kan je maar moeilijk inschatten wat er gaat gebeuren. Je zal zien dat je hierdoor vooral minder gaat nadenken en meer gaat voelen.

   

 2. Wacht op de sturing
  Als je niets voelt doe je een basispas. En dus ga je pas lopen als je de sturing voelt om te gaan lopen. Hierdoor ontdekt de man ook veel eerder dat hij wat harder moet sturen om je echt te laten open.Tip: Oefen met een partner de ‘Fake’ Cross Body Lead. Daarbij maakt de man de voorbereidende beweging van een Cross Body Lead maar hij stuurt de dame niet op de 5e tel naar de andere kant. In plaats daarvan maakt hij een basispas naar achteren op 5 en stapt weer terug in zijn positie voor de dame in 6 en 7. Je zal als dame merken hoe lastig het is om niet te gaan lopen als de man zichzelf heeft weggedraaid op de 3e tel. 
 1. Body Language
  In plaats van te raden wat er komt kan je als dame leren zijn lichaamstaal te lezen. Zo kan je letten op de richting waarin hij stapt, de positie die hij inneemt (maakt hij ruimte aan zijn linker- of juist aan zijn rechterkant), de richting van zijn schouders en zelfs de richting waarin hij kijkt.Tip: Oefen met een partner verschillende draaipatronen die op dezelfde manier beginnen maar steeds een ander vervolg hebben. Zie hiervoor de clip hieronder. 

 2. Ga naar feesten
  Veruit de beste oefening is door veel te gaan dansen op feesten. Op een feest weet je immers niet vooraf wat er gaat gebeuren en moet je wel afwachten.


VRAAG:
IK BEN BENIEUWD NAAR JE REACTIE! HERKEN JE DIT VERHAAL OF JUIST HELEMAAL NIET?

Plaats je reactie en maak kans op een gratis ticket voor ons Grootste Salsa, Kizomba, Zouk en Bachata party van het jaar: Latin Heaven Party op woensdag 4 mei in Snowworld, Zoetermeer!

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X