Ben jij ook zo bang om losgelaten te worden op de dansvloer? Of om een dame los te laten en haar helemaal los zien gaan in haar eentje? 

De een kan er geen genoeg van krijgen, de ander zou de dansvloer het liefst spontaan verlaten: Shines (voetenwerk)! Er lijkt nauwelijks een tussenweg.

Wat is een Shine nu eigenlijk?

Het woord ‘Shine’ is waarschijnlijk ontstaan vanuit de Salsa Suelta, wat letterlijk betekent: Salsa los. Je danst dus los van je partner, zodat je even alleen en in alle vrijheid kunt ‘schitteren’.

Maar wanneer zet je nu een Shine in?

Het is een beetje vreemd om vanaf het begin van het nummer direct je Shines in te zetten. Ook het einde van het nummer is niet echt een optie want het einde van het liedje sluit je natuurlijk liever samen af. Zoals ik al eens eerder heb verteld, is het fijn om het nummer te dansen zoals het is ingedeeld: een introductie, het begin, de Montuno en het eind. Een Shine kun je naar mijn mening het beste inzetten tijdens de Montuno. In dit gedeelte van het nummer maakt de koebel, ook wel de ‘campana’ genoemd, haar entree en wordt het nummer als het ware in een versnelling gebracht. Een ander mooi moment om Shines in te zetten kan een instrumentaal deel zijn, bijvoorbeeld een piano solo.

De Shines Toolkit

Als ik mijn cursisten laat kiezen tussen Shines of samen een rondje indansen, dan kiest 80% voor indansen. Dat heeft er zeer waarschijnlijk mee te maken dat ik zelf ook geen echte liefhebber van Shines. En dat zou ik weleens onbewust uit kunnen stralen. De afgelopen twee weken nam ik twee lessen over van mijn collega Marlon in Utrecht. Alle 3 de groepen kozen spontaan voor shines toen ik ze dezelfde vraag stelde. En ja, Marlon houdt volgens mij erg van Shines!

En hoewel Shines echt niet op mijn verlanglijstje staan ben ik er wel van overtuigd dat het aanleren en oefenen van Shines veel toegevoegde waarde heeft voor je dans. Immers: hoe beter je voetenwerk, hoe beter je dans. Zo zijn Shines goed voor je basishouding, je basispassen, je timing, je snelheid, je balans en je musicality.  En zo je wilt, zelfs voor je styling.

Jaren geleden liet Paul Baarn mij al kennis maken met zijn Shines Toolkit. In zijn bootcamp vroeg hij aan de deelnemers wat voor pasje zij wilden inzetten op de volgende tel en zo bouwde hij, samen met de groep, een geheel nieuwe Shine. Geweldige manier om snel het gevoel voor een Shine te ontwikkelen.

Zelf paste ik het nog iets aan. Mijn Basic Shine Toolkit bestaat uit slechts drie elementen: een tap, een step en een kick. Een tap is een pasje waar je gewicht niet verplaatst. Een step is een pas waar je gewicht naar het been verplaatst dat de stap heeft gezet. En een kick is een kort, laag bij de grond schopje (punt van de voet naar beneden), meestal op de vierde of achtste tel. Met deze drie elementen kun je oneindig veel Shines bouwen!

Wat doe je als ze je loslaten? 

Hieronder deel ik een aantal tips met je zodat je kan leren hoe je jezelf in ieder geval kan ‘verdedigen’ op de dansvloer als je wordt losgelaten.

5 Gouden Tips

Over het algemeen geldt: hoe leuker je iets vindt, hoe beter je erin wordt en omgekeerd. Ik hoop dus dat je in ieder geval de moeite wil nemen om de volgende 5 Gouden Tips een kansje te geven:

 1. Hou het aantal shines beperkt
  Je hoeft geen bergen shines te kunnen om die halve minuut aan shines te overbruggen.
  Zo heb ik een setje van 4 shines waarmee ik mezelf prima kan vermaken.
 2. Keep it Simple
  Maak je shines niet te ingewikkeld. Denk aan 3 taps, suzy Q, Spiral Step en Piano Step bijv. 
 3. Blijf in contact met je partner
  Het komt weleens voor dat ik mij afvraag of mijn danspartner nog weet dat ik de partner was met wie ze het dansje was begonnen. Sommigen mensen gaan helemaal los als je ze loslaat. Blijf naar elkaar kijken. Zie je dat je partner nu al voor de 6e keer dezelfde Shine doet, dan was je waarschijnlijk meer met jezelf dan met de ander bezig.
 4. Zet Shines in op een geschikt deel van een nummer
  Zoals aangegeven zijn er verschillende momenten waarop je jouw shines kan inzetten.

  Een instrumentaal deel of tijdens een bepaalde solo in een nummer.
 5. Keep smiling!
  Dit is denk ik wel de belangrijkste. Lukt een shine niet, ga dan niet meteen in de stress. Geniet van je danspartner en de muziek en blij vooral lachen.

 

VRAAG;

ZOU JIJ INTERESSE HEBBEN IN EEN CURSUS OF EEN BOOTCAMP SHINES? JA? VUL DAN HET FORMULIER HIERONDER IN EN ONTVANG METEEN ALS BONUS MIJN MEEST FAVORIETE SHINE! 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en op andere Social Media. 

X