Weet jij nog waar jij 20 jaar geleden was?

Ik kan met je delen dat de Salsa in Nederland nog in kinderschoenen stond. Het was vlak voor de grote doorbraak van Salsa welke naar mijn mening vooral werd aangewakkerd door het Haarlem Salsa Festival van Marlon en Annetje. Het was de tijd dat zij als een van de eerste, grote groepen internationale artiesten naar Nederland haalde.

Er is in die 20 jaar veel gebeurd. Genoeg om er een boek over te schrijven of om er een film van te maken. Ook afgelopen weekend biedt voldoende bijzondere verhalen waar een heel hoofdstuk over geschreven kan worden.

Ons voornaamste doel van dit soort evenementen is vooral dansend Nederland samen te brengen.

Er ging afgelopen weekend veel goed. En er waren ook een aantal zaken die fout gingen. Daar wil ik mijn oprechte excuses voor aanbieden aan een ieder die er last van heeft gehad.

Want hoe hard we er met ons gehele team ook aan hebben gewerkt, hoe we met dit unieke concept ons nek ook hebben uitgestoken om er iets bijzonders van te maken, hoeveel Magic Moments er ook waren, er gingen ook dingen mis.

Ik heb ze voor je verwerkt in de onderstaande Belangrijkste Lessen van de laatste 20 jaar. 

Les 1. Kijk vooral ook naar wat er goed is gegaan

Een van de belangrijkste lessen die ik in de afgelopen 20 jaar heb geleerd is niet alleen te focussen op wat er mis is gegaan maar vooral ook stil te staan bij wat er goed is gegaan. Want maar al te vaak laten we ons meeslepen in de negatieve energie van de dingen die niet goed zijn gegaan.

Les 2. Vier je successen

Het heeft lang geduurd voordat ik deze les echt begreep. Meestal ging ik na het behalen van een succes over tot de orde van de dag.
Het vieren van successen is minstens zo belangrijk als het stilstaan bij je fouten.

Op je successen kan je bouwen en van je fouten kan je leren.

Les 3. Wees dankbaar

Deze komt al heel snel voor uit les 1 en 2.  Als je echt stilstaat bij je successen dan komt dankbaarheid vrijwel vanzelf. Binnen het afgelopen weekend was er heel veel om dankbaar voor te zijn.

Ik wil je vragen om de moeite te nemen het onderstaande te lezen. Ze hebben heel veel betekenis voor velen van ons. Vaak niet alleen afgelopen zaterdag maar vaak over de afgelopen 20 jaar.

Ik ben vooral

 • Dankbaar voor het feit dat er heel veel familie en vrienden aanwezig waren. Het maakte de avond voor veel van ons, waaronder mijzelf, extra bijzonder.
 • Dankbaar voor mijn oudste dochter Sade die op het punt stond te vertrekken en besloot haar jas weer uit te trekken en mee te helpen achter de garderobe.
 • Dankbaar voor de bijzondere samenwerking met Eric en Liduina waarmee we de hele theatershow in een recordtijd hebben neergezet. We kennen elkaar al jaren en het was heel bijzonder om deze geheel nieuwe uitdaging met ze aan te gaan.
 • Dankbaar voor de ontmoeting met Moe Flex die mij afgelopen weekend heel veel leerde over een totaal andere manier waarop je het publiek entertainen.
 • Dankbaar voor de brothers Sharma: Soeshiel en Anil die op Timbales en Conga een unieke bijdrage leverde aan dit bijzondere showconcept. Deze twee heren zijn de leiders van band Masalsa en vertegenwoordigen al jaren de passie voor live Latin muziek in Nederland.
 • Dankbaar voor de DJ’s Mauri en Latin Master die gezamenlijk de muzikale omlijsting van het hele showblok verzorgde. En geloof me als ik zeg dat dit alles behalve een makkelijke taak was.
 • Dankbaar voor alle dansers die op het podium een prachtige eenheid vormde en waar ik het publiek intens van zag genieten. You guys Rocked!
 • Dankbaar voor alle DJ’s die zoals altijd het publiek hebben verwend en het gezamenlijk voor elkaar kregen de dansvloeren tot 4 uur gevuld te houden.
 • Bijzondere dank aan de Kizomba DJ’s Dani en Lisa die voor veel Kizomba dansers de teleurstelling van de te kleine dansvloer wisten te verzachten.
 • Dankbaar voor alle supporters die altijd voor ons klaar staan door dik en dun en de zware taak hadden om vrijwel overal tegelijk te zijn. Guys, zonder jullie steun zou zoveel niet mogelijk zijn.
 • Dankbaar voor onze docenten en assistentes die samen met mij al 20 jaar lang hun passie met anderen delen en daarmee deze wereld dagelijks een blijere en mooiere plek maken.
 • Dank voor het feit dat mijn lieve zus Annemarie al 20 jaar de passie voor het dansen en de dansers met mij deelt.
 • Dankbaar voor het feit dat onze docent Marlon Etnel, gesteund door zijn dansers Joe en Linda, er in is geslaagd een groot deel van ons docententeam (meer dan 20 mensen) een choreografie aan te leren en deze voor een uitzinnig publiek op te treden. En speciale dank aan Mechteld Sterk die de uitdaging aannam het Paso Doble deel van het nummer in te vullen.
 • Dankbaar voor ons office team waar Maaike, Bianca en Danique er dagelijks voor zorgen dat alle docenten hun up-to-date informatie ontvangen en bij wie cursisten terecht kunnen met al hun vragen.
 • Dankbaar voor de mooie woorden van Ronald Pieters tijdens de uitreiking van mijn Lifetime Achievement Award voor 20 jaar inzet in de danswereld.
 • Dankbaar voor het meest bijzondere Salsa Cadeau in de afgelopen 20 jaar, aangezet door Desiree en Maaike en mede gegeven door Bianca en Danique. En dit was de geheimgehouden show van Salsation Europe: Pasty, Tim D’ Angelo, Liselotte, Nicole, Tamara en Arsalan, ondersteunend door Ivy en Sabine: Men in tights’, ‘Robin Hood’ ‘Arrow Guys’!!! Zoals gezegd hebben jullie mijn ziel geraakt.
 • En Dankbaar voor het feit dat we uiteindelijk allemaal SAMEN, ondanks onze verschillen, als dansers, docenten en organisatoren, vrijwel altijd in staat zijn elkaar een handreiking te bieden en in staat zijn om over onze eigen schaduw heen te stappen en met elkaar het gesprek aan te gaan om uiteindelijk tot een steeds betere en mooiere danswereld te kunnen komen.
salsation

The Fire is Up Again! Salsation Europe is Back! Salsation Europe, Thank You!

Les 4. Zeg sorry als er iets fout gaat

Mijn vader zegt altijd: ‘Waar mensen werken worden fouten gemaakt. En ik ken mensen die nooit fouten maken”. Het is een oud gezegde waarmee hij wil zeggen dat het ‘all in the game is’. Doe je iets goed? Dan kan je tevreden zijn. Doe je iets fout, zeg sorry.

De Kizomba dansvloer
In de Kizomba ruimte ging het mis met de dansvloer. Bij eerdere bezoeken aan de locatie lag de dansvloer in de Kizomba ruimte onder het tapijt. Door een miscommunicatie waren wij in de veronderstelling dat er sprake was van een dansvloer met een oppervlakte van 10 x 10m2.

Bij eerdere bezoeken aan de locatie heb ik persoonlijk genoteerd dat de dansvloer (die overigens bij een bezoek overdag vrijwel onzichtbaar onder het tapijt ligt) 10 x 10 meter is. De vloer bleek op de dag echter 6 x 6m2 en daarmee te klein als dansvloer voor de Kizomba. Excuses aan alle Kizomba liefhebbers voor de veel te kleine dansvloer!

Achteraf heb ik ook begrepen dat de vloer nogal stroef was. Dit was bij de Salsa, waar dezelfde ondergrond lag, niet het geval. Nu was aan het aantal vierkante meters op de avond zelf niets meer te doen maar mocht een vloer plakkerig, te glad, te stroef of iets dergelijk zijn, laat het ons weten want aan de gladheid is vaak nog wel iets te doen.

De garderobe
De garderobe was dit keer helaas niet in handen van onze eigen organisatie. Hierbij ontstonden veel te lange wachtrijen. De extra gereserveerde garderoberuimte werd te laat ingezet en daardoor duurde het soms erg lang voordat bezoekers hun jas en tas konden ophangen of afhalen. Erg vervelend en daarvoor oprechte excuses.

De show liep uit
Door een aantal onverwachte omstandigheden tijdens de show (waaronder draadloze microfoons die door het 4G netwerk niet goed werkte) liep de showcase ruim een half uur uit. Dit was vooral voor diegenen die niet voor de show maar alleen voor het feest kwamen erg vervelend. Ook hiervoor excuses.

Voor diegenen die er het afgelopen weekend waren komt op zaterdag 12 november de gelegenheid om tegen 50% korting op de deurprijs toegang tot de Salsaventura XXL party in Zoetermeer te krijgen waarbij we vooral de Kizomba liefhebbers in de watten zullen leggen met een grotere zaal, een goede dansvloer en voldoende talkpoeder.

Meld je HIER aan om in aanmerking te komen voor deze korting. 


Les 5. Neem iedere klacht serieus

Nu hebben al verschillende mensen mij laten weten dat ze alle ophef over slechte of te kleine dansvloeren overdreven vinden. “Hallo, laten ze eens kijken hoe de Cubanen of Angolezen op hun blote voeten op straatstenen dansen”.

cuban_dancing

Nu wonen we niet op Cuba of in Angola maar daar gaat het volgens mij ook niet om. Het feit dat iemand ergens last van heeft en je dit laat weten geeft je als organisator de unieke gelegenheid er iets aan te doen. Daarnaast is voor de ene persoon de dansvloer het belangrijkste deel om een geweldig feest te hebben, voor weer een ander is het de muziek. Bedenk vooral dat de meeste mensen nooit de moeite zullen nemen om hun klacht met je te delen. Neem dus altijd iedere klacht serieus en probeer er met de beste intenties iets aan te doen.

Les 6. Alles wat je aandacht geeft groeit

Nog zo’n prachtige levensles. Wijlen collega en vriend Leo Martina zei dit vaker tegen mij; “Alles wat je aandacht geeft groeit”. Dus de vraag is; waar wil je op focussen? Wil je focussen op de oplossing of op het probleem? Wil je focussen wat er beter kan of focussen op wat er misgaat?

De keuze is altijd aan jou.

Les 7. Always follow your highest excitement

Het is bijzonder wat er gebeurt als je zoveel mogelijk je gevoel volgt en doet waar jij het meest enthousiast van wordt. Dus heel simpel; doe wat je leuk vindt en de moeite verdwijnt.

Les 8. Het gaat zowel om het doel als de weg erheen

Onderweg naar het behalen van een bepaald doel, ongeacht of je het doel wel of niet haalt, gebeuren er op die weg altijd veel bijzondere dingen en valt er ook onderweg genoeg te zien en te leren. Vaak zijn we zo met het doel bezig dat we ons vaak niet meer bewust zijn van de weg erheen.

enjoy-the-road-ahead

Les 9. Respect

Wat je ook vindt, welke mening je ook bent toegedaan; laten we samen het RESPECT bewaken waarmee we anderen aanspreken of over anderen spreken. Deze boodschap geldt naar mijn mening vooral voor diegenen die een voorbeeld functie hebben in de danswereld, hoe klein of groot deze ook mag zijn. Het is naar mijn mening het grootste goed dat we hebben in de turbulente wereld om ons heen. Dat de danswereld voor altijd een veilige plek mag bieden voor een ieder die op zoek is naar vriendschap, plezier en gezelligheid.

Mijn grote dank naar de gehele Dans Community voor 20 jaar Support, Avontuur, Loyaliteit, Samenwerking, Aandacht, Vriendschap, Enthousiasme, Natuurlijk optimisme, Toewijding, Unanieme samenhorigheid, Redelijkheid en Authenticiteit.

Morry

X