“ Een donkere persoon stapt de cirkel binnen, zet een paar stappen en wijst, door het maken van een ‘belly-bump’, de volgende persoon uit de cirkel aan die vervolgens zijn positie in de cirkel overneemt”. Dit laatste is een tekst uit het boek “Os sertões d’África: apontamentos de viagem” van Alfredo de Sarmento uit 1880. Deze ‘belly-bump’ staat ook wel bekend als Semba!

Het woord Semba is het enkelvoud van het woord Massemba, een populaire ‘belly-dance’ welke al ver voor de onafhankelijkheid van Angola (1975) werd gedanst. Als we de tekst uit 1880 moeten geloven dan werd Semba dus niet altijd in paren gedanst maar hebben invloeden vanuit Europa er vooral voor gezorgd dat de Semba zich ook als koppeldans ontwikkelde.

ben-marta-semba-salsaventura

Ben Pedrosa uit Portugal, is binnenkort in Nederland en geeft dan ook een workshop Semba

Waar de Semba al ver voor de onafhankelijkheid van Angola (1975) wordt gedanst is het de Kizomba die pas in de jaren 80 wordt geboren vanuit een mix tussen Semba en Zouk muziek zoals dat vooral door de groep Kassav populair werd gemaakt met haar oorsprong in Guadeloupe and Martinique,

Hoe het komt dat vooral de Kizomba en niet de Semba als eerste de wereld verovert, ligt misschien wel verscholen in het feit dat de Semba op een hoger tempo wordt gedanst.

Net als bij de Kizomba is de basis van de Semba niet per definitie moeilijk en kan je na een bootcamp van een paar uur al een nummer vol dansen. Wil je de Semba op een hoger niveau leren dansen dan kan het up-tempo voor een extra uitdaging zorgen. In die zin is het wel vreemd dat het woord Kizomba ‘feest’ betekent want de Semba is wat dat betreft veel meer een feestje dan de Kizomba. De Semba klinkt vrolijk, is over het algemeen up-tempo en biedt als dans veel improvisatie mogelijkheden.

frans-sarah-semba-salsaventura

Frans en Sarah verzorgen 8 november een bootcamp Semba!

Semba wordt, in tegenstelling tot de Kizomba, minder op de plaats gedanst. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van de ruimte op de dansvloer. Dit is dan ook een van de redenen dat Semba ook wel ‘grand passada’ wordt genoemd: grote reis.

Net als bij de Salsa zijn de teksten binnen de Semba muziek vaak uit het dagelijkse leven gegrepen en gebruiken veel artiesten de muziek om hun emoties met het grote publiek te delen.

Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken. Maar voor diegene die de Kizomba beu is of voor diegene die meer wilt lijkt er goed nieuws want alles wijst er inmiddels op dat de Semba de grote opvolger wordt van de Kizomba.

Het is overigens geen overbodige luxe om, voordat je aan het Semba avontuur begint wat Kizomba danslessen te nemen. Veel basiselementen vanuit de Kizomba kun je heel goed gebruiken in de Semba.

Wil je binnenkort de Semba leren? Op zondag 8 november geven Frans en Sarah een bootcamp Semba voor Beginners van 3 uur. Klik HIER voor meer informatie.

Op zaterdag 22 november verzorgen Ben en Ana uit Portugal een serie workshops waaronder een workshop Semba! Klik HIER voor meer informatie.

VRAAG:
WORDT DE SEMBA NET ZO POPULAIR ALS DE KIZOMBA EN WAAROM DENK JE DAT?

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

bronnen:
http://kizombanyc.com/kizomba-history/
http://www.kizombaaddiction.com/tag/semba/
http://www.kizombanation.com/ing/semba

X