Ken je dat? Je bent een avondje van plan op de bank te blijven met een goed boek en voordat je het weet vind je jezelf een uur later terug op een volle dansvloer.
What happened?
Herken jij jezelf hierin? Lees dan snel verder.

Een jaar of vier geleden volgde ik een seminar van Anthony (Tony) Robbins. Hij ontwikkelde vele programma’s op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Zijn voornaamste vraag is al jaren: ‘ Why do people do what they do?’.
In zijn zoektocht naar het antwoord op deze varaag ontdekte hij dat alle mensen gedreven worden door 6 behoeftes. Dit noemt hij de ‘6 Human Needs’. Deze zijn:

1. Zekerheid
2. Onzekerheid / variatie
3. Liefde / aandacht
4. Behoefte aan waardering / erkenning
5. Groei
6. Bijdrage leveren

Als bij een bepaald gedrag slechts aan 3 van deze 6 menselijke behoeftes wordt voldaan, dan ben je, volgens Anthony Robbins, verslaafd.

Ben je klaar voor de Salsa, Zouk, Bachata of Kizomba – Holic test?

1. Zekerheid
Volgens Tony hebben wij allemaal behoefte aan zekerheid.
Er bijvoorbeeld vanuit kunnen gaan dat iemand een bepaalde afspraak nakomt, weten dat jouw dansles op tijd begint of dat je favoriete docent de les geeft.

We hebben allemaal behoefte aan zekerheid

We hebben allemaal behoefte aan zekerheid

Hoeveel zekerheid ervaar jij dat je een leuke avond zal hebben als je naar een feest gaat? Ben je er bijvoorbeeld zeker van dat je mensen gaat ontmoeten die je kent? Kan je er zeker van zijn dat de muziek goed is als een bepaalde DJ draait?

Geef deze behoefte nu een cijfer van 0 tot 10.
0 betekent dat je geen enkele zekerheid ervaart als je naar een dansfeest gaat. 10 betekent dat je volledige zekerheid ervaart op diverse gebieden.

2. Onzekerheid
Let op! Met onzekerheid wordt hier niet bedoeld: jezelf onzeker voelen!
Naast zekerheid (behoefte 1) hebben we ook behoefte aan onzekerheid. Hiermee wordt vooral de behoefte aan afwisseling en variatie bedoeld.
Als je leven namelijk alleen maar uit zekerheden zou bestaan wordt het nogal saai en dus hebben we ook behoefte aan onzekerheden, afwisseling, variatie, verrassingen.

De behoefte aan onzekerheid / variatie zie je vaak terug bij avonturiers

De behoefte aan onzekerheid / variatie zie je vaak terug bij avonturiers

Hoeveel variatie, afwisseling ervaar jij als je naar een dansfeest gaat?
Weet jij vooraf hoe jouw avond gaat verlopen? Waarschijnlijk niet. Dat biedt dus de nodige variatie, afwisseling. Maar ook ieder dansje is steeds weer een andere ervaring. Zo weet je vaak niet wat de volgende move van je danspartner wordt.

Geef ook deze behoefte een cijfer van 0 tot 10.

3. Liefde / aandacht
Ieder mens heeft behoefte aan liefde en aandacht. Ook liefde en aandacht die je aan jezelf geeft valt hieronder. Zo kan een roker zichzelf liefde en aandacht geven door zichzelf dat moment met zijn/haar sigaret te gunnen.

liefde

Wellicht vind je het wat ver gaan om het liefde te noemen maar de meeste mensen ervaren wel degelijk een gevoel van aandacht als ze naar een feestje gaan. Zo kan je aandacht ervaren als je te dans wordt gevraagd. Ook tijdens een dansje kan je de nodige aandacht van je danspartner ontvangen. Maar zelfs vriendelijk begroet worden als je op een feest binnenkomt kan onder het ontvangen van aandacht vallen.

Geef ook deze behoefte een cijfer van 0 tot 10.

4. Behoefte aan waardering / erkenning (in het Engels: significance)
Ieder mens heeft behoefte gekend, erkend, gewaardeerd te worden. In het Engels wordt deze behoefte significance genoemd.
Hoe leuk vinden anderen het bijvoorbeeld dat jij op het feestje bent? Of hoe fijn vind iemand het om met jou te kunnen dansen? Krijg je regelmatig complimentjes over je uiterlijk, de manier waarop je gekleed bent of over je dansen? Het valt allemaal onder deze 4e behoefte.

Behoefte aan waardering / erkenning is een basisbehoefte

Behoefte aan waardering / erkenning is een basisbehoefte

Geef ook deze behoefte een cijfer van 0 tot 10.

5. Groei
De eerste 4 behoeftes gelden voor iedereen. Deze laatste 2 behoeftes noemt Tony de spirituele behoeftes. Hoe gek het ook klinkt, niet iedereen heeft de behoefte om te groeien, te blijven leren. Maar voor vrijwel iedereen geldt dat groei een essentieel onderdeel is van onze dagelijke behoeftes.

online-groei-digitailing

Bijvoorbeeld: Leer je ieder feestje weer iets bij? Ga je steeds beter dansen? Volg je een workshop voor aanvang van het feest? Lukt eindelijk die shine of een bepaalde beweging waar je al lang op oefende?
Het valt allemaal onder ervaringen van groei. Maar deze behoefte hoeft niet per se met dansen te maken te hebben. Ook een interessant gesprek tijdens een feest kan leiden tot nieuwe inzichten en daarmee tot een gevoel van persoonlijke groei.

Geef ook deze behoefte een cijfer van 0 tot 10

6. Een bijdrage leveren
De behoefte een bijdrage te leveren. Denk hierbij aan het helpen van anderen zonder hierin een eigen belang te hebben.

contribution

Heb jij het gevoel dat je een bijdrage levert als je naar een feest gaat? Maak je mensen blij als jij er bent? Dans je als gevorderde danser af en toe nog eens met een beginner en bezorg je diegene het dansje van zijn/haar avond? Allemaal voorbeelden van manieren waarop je een bijdrage kan leveren aan een ander.

Geef ook deze behoefte een cijfer van 0 tot 10

Hoe hoog zijn jouw scores? Heb jij bij 3 of meer van de ‘6 Human Needs’ een cijfer van 6 of hoger? Zo ja, dan ben je volgens Anthony Robbins flink verslaafd en weet je nu waarom je dansen zo leuk vind. Het zit ‘m dus niet in het dansen zelf maar in de verschillende behoeftes die worden bevredigd door het dansen.

Dus laat dat boek maar lekker liggen en trek maar direct je dansschoenen aan, want er is geen ontkomen aan. Jij bent een Salsa-Holic!

VRAGEN

1. Herken jij jezelf in de eerste alinea? Deel hier je ervaring.

2. Beschouw jij jezelf als verslaafd? Zo ja, waarom? Of zo nee, waarom niet?

3. Welke behoeftes worden bij jouw bevredigd als je naar een feest of een dansles gaat?

X