Toen ik zo’n 20 jaar geleden begon met Salsa dansen was ik niet de meest getalenteerde danser. Integendeel. Het kostte mij 3 maanden om de basispas een beetje onder de knie te krijgen en nog eens 3 maanden om op de maat te leren dansen.

Achteraf gezien duurde het proces vooral zo lang omdat ik geen goede leraar had. Met een goede leraar was het zeker sneller gegaan. Maar was het dan ook beter geweest? Ik denk het niet. Want juist in het lange proces van het oefenen van die ene basispas ontdekte ik heel veel kleine details achter die ene basispas. Die kleine details had ik nooit ontdekt als ik niet dag in dag uit bezig was geweest met die ene pas. Tot de dag van vandaag ben ik ervan overtuigd dat die eerste 6 maanden, waarin ik alleen maar bezig was met de basispas, mij een betere danser (en leraar) hebben gemaakt.

the-wow-is-in-the-details_salsaventura

Toch maak ik het binnen de dansschool maar zelden mee dat mensen bereid zijn om heel veel tijd in de basis te investeren. Veel mensen willen, vaak tegen beter weten in, vooral zo snel mogelijk alle niveaus doorlopen, zelfs als ze het nog niet kunnen. Met als resultaat dat deze mensen op een te hoog niveau inschrijven en niemand met ze wil dansen in de les.

En dus raden wij mensen regelmatig aan om een bepaalde cursus nogmaals te volgen. Veelal is het geen probleem en voelen mensen het zelf ook wel aan dat er nog wat extra oefening nodig is. Maar heel af en toe leidt dit tot enorme discussies. ‘ik heb betaald voor DIT niveau en dan zal ik het volgen ook‘ of ‘ja, hallo, dat niveau heb ik net afgerond. Dan ga ik het toch niet nog een keer doen?’ zijn veel gehoorde argumenten.

Er is een prachtige uitspraak van Bruce Lee: “Before I learned martial arts, a punch was just a punch and a kick was just a kick. When I studied martial arts, a punch was no longer just a punch and a kick was no longer just a kick. Now I understand martial arts, and a punch is just a punch and a kick is just a kick“.

Bruce_Lee_salsaventura

Daarmee geeft Bruce Lee (die overigens een hele goede danser was) aan dat je, om iets te perfectioneren, door verschillende fases gaat. Zo lijkt een basispas in het begin heel eenvoudig. Als je de basispas tot in de puntjes analyseert en heel veel oefent merk je dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt en dat er heel veel oefening nodig is om het optimaal te beheersen. Als je na lang oefenen de basispas helemaal beheerst en voelt, dan pas zal je merken dat die basispas eigenlijk heel eenvoudig is.

Kortom; heb je moeite met de basispassen, kan je niet in de maat (blijven) dansen, krijg je regelmatig van verschillende mensen klachten als je met ze danst?

klacht

Neem de tijd en schrijf je nogmaals in voor dezelfde cursus of volg een bootcamp waarbij je meer leert over de essentiële basisprincipes van de dans in plaats van nog meer combinaties met een partner.

Besef vooral dat het snel willen doorlopen van alle niveaus voortkomt uit ego en een onrustige geest. Het ego vind het vaak lastig omdat binnen onze samenleving ons wordt aangeleerd dat iets voor een 2e of 3e keer doen gelijk staat aan falen. Kijk maar naar de reacties van sommige ouders en mede scholieren op het blijven zitten van kinderen op de lagere of middelbare school. Alsof de wereld vergaat.Terwijl het voor het kind in kwestie vaak een geweldige kans is om het nu juist goed te doen in plaats van snel.

ego

Daarnaast is onze geest over het algemeen nogal onrustig. Ik las laatst ergens dat wij door de komst van reclame, social media, tv, tablets, e-mails, telefoons, per dag meer prikkels binnen krijgen dan iemand 200 jaar geleden in een heel leven. Geen wonder dus dat als je anno 2014 iemand vertelt dat hij/zij er beter aan doet de cursus nogmaals te doen, hij/zij direct denkt dat ie zich enorm gaat vervelen. En onterecht! Want zoals al eerder beschreven is het de uitgelezen kans om jezelf te verbeteren. Beter een goede beginner, dan een slechte gevorderde!

Iets is veel leuker als je het kan!
Ik heb cursisten gehad die wel 4 keer de beginners 1 cursus hebben gedaan. En de uitkomst was eigenlijk altijd hetzelfde. Zonder uitzondering konden ze achteraf allemaal bevestigen dat het pas leuk wordt als je het kan.

Voor iedereen die NIET op zoek is naar een bootcamp vol met nieuwe combinaties en zich vooral wil verdiepen in het verbeteren van de basisprincipes en het versterken van de connectie met je partner, geef ik deze maand de bootcamp der bootcamps: Revealing the Secret!

VRAAG
Heb jij het weleens meegemaakt dat je met iemand moest dansen die het niveau niet had?
Hoe ga jij hiermee om? Geef je geduldig wat tips, vertel je aan die persoon in kwestie dat hij/zij het niet snapt? Of wacht je geduldig tot de docent roept: ‘wissel van partner!’?

Laat het ons uiterlijk donderdag 5 juni weten in het commentaarveld hieronder en maak kans op 2 x 2 tickets voor Los Van Van uit Cuba. 

Stel je deze artikelen op prijs? Deel het via de social media knoppen op deze pagina!

X