Dames: herken je dit? Je bent aan het dansen en gedurende het gehele nummer houdt je danspartner je twee handen vast om daarmee de meest wilde combinaties uit te proberen. Het is duidelijk dat hij dit vaker heeft gedaan. Geweldige knopen worden er met je eigen armen gelegd om daarna opgelucht te ontdekken dat ze daarna door dezelfde man nog uit de knoop worden gehaald ook. En dat allemaal binnen 1 nummer. Heel leuk allemaal maar je gevoel van vrijheid is ver te zoeken.

Heren: herken je dit? Eindelijk, na maanden wachten, krijg je op de dansvloer een geniale ingeving. Waar het vandaan komt weet je niet, maar daar, op dat nummer, in dat moment, met deze partner komt er een move in je op die uit de dieptes van je onderbewustzijn omhoog lijkt te komen drijven. Je ziet het al voor je, je kan de interne euforie, na de uitvoering van deze move, al horen, je voelt het aankomen… en dan, vlak voor het moment suprême…. laat ze, helemaal uit zichzelf, je hand los en begint aan haar styling!

Styling; de één kan er geen genoeg van krijgen en loopt elke Styling, Shines en Body Movement bootcamp af,  om vervolgens ieder moment van vrijheid op de dansvloer om te zetten in een exotische ‘haircomb’ of een ‘love yourself move’. De ander voelt vooral ongemak of erger nog, frustratie, als ze wordt losgelaten en heeft werkelijk  geen flauw idee wat aan te vangen met handen, vingers, armen, of body ripples.

Heren kunnen, als ze een beetje hun best doen,  vrij eenvoudig op die behoeftes van de dame inspelen. Als je bijvoorbeeld tijdens een draai een hand omhoog ziet gaan, pluk deze dan niet uit de lucht om je combinatie uit te voeren. Die dame heeft waarschijnlijk veel geld voor een bootcamp of cursus Ladies Styling betaald en wil dit dan ook graag in de praktijk brengen.

Dus heren: zie dit als een signaal. Deze dame heeft behoefte aan Styling (lees: de vrijheid nodig om dit uit te voeren) en dus is het fijn als je vooral combinaties kiest waarbij minimaal één hand wordt losgelaten. Of laat haar helemaal los en maak ruimte voor wat voetenwerk.

Zie je bij het loslaten van je partner een lichte paniek op haar gezicht ontstaan, begin dan niet trots aan je eigen shine waar je al twee maanden op aan het oefenen bent, maar neem haar weer in je armen en ga weer verder met het partnerwork. Die spetterende Shine of Spin die je had willen inzetten kan wel wachten tot het volgende nummer en/of partner.

Maar fanatieke dames; let op! Wij heren hebben regelmatig spijt dat we je hebben losgelaten. Sommige dames lijken spontaan te vergeten dat ze met een partner aan het dansen zijn en plakken gerust een stuk of twaalf shines aan elkaar. Ik vind het in dat soort situaties gewoon knap dat de dame nog weet met wie ze het dansje begonnen is! Maar zoals je boven hebt kunnen lezen maken ook de heren zich hier schuldig aan.

Tot welke categorie danser je ook behoort, vergeet vooral niet dat het om het dansplezier gaat!

En samen dansen is vooral prettig als beiden dansers zoveel mogelijk inspelen op de behoefte van de ander!!!

Zie je jouw partner voor de 6e keer eer Suzy Q uitvoeren dan heeft hij/zij waarschijnlijk niet heel veel met Shines. Biedt in dat geval dan ook de mogelijkheid om samen met partnerwork verder te gaan.

Het integreren van Styling kost tijd en oefening.  In het begin kan het dus iets van je spontaniteit wegnemen, omdat je meer moet nadenken over wat je gaat doen. En dat is natuurlijk geen enkel probleem. Maak er voor jezelf dus geen halszaak van als het een keer niet lukt en keep having fun!

Zoals jullie dames liever met een man dansen die echt met je verbonden is, je diep in je ogen kijkt en met zijn ogen fluistert: ‘ik zie jou’,  zo vinden ook wij heren het fijn als je ons aankijkt tijdens het dansen en met ons in verbinding blijft.

Hieronder volgen wat tips over het toepassen van Styling op de dansvloer.

Tip 1: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
Er zijn veel dames die stiekum wel willen Stylen op de dansvloer maar niet durven. En wat dat betreft is het aanleren van styling gelijk aan het aanleren van een taal. Zoals je een taal leert door te praten, leer je styling pas toepassen door te oefenen. Maar… ga snel naar tip 2!

Tip 2: Keep it simple!
Bedenk dat je niet meteen de meest ingewikkelde moves hoeft uit te voeren. Eenvoudig je linkerarm omhoog brengen als je de hand van de man op je schouderblad voelt na een Cross Body Turn Inside kan in het begin al voldoende zijn om te leren wennen aan Styling. Mannen dansen liever met een dame die zich ontspant, glimlacht en verbonden is dan met een dame die een geweldige styling heeft maar vooral met zichzelf bezig is.

Tip 3: Laat hem nooit los! 
Dit klinkt misschien wat dramatisch maar voor de dansvloer is dit een gouden regel. Dames, laat hem nooit uit jezelf los. Je wordt losgelaten. En het is daar, in dat moment waarop je wordt losgelaten dat er vaak tijd en ruimte vrijkomt voor je styling. Een prachtig voorbeeld is een combinatie waarbij de man zichzelf draait of met zijn rug naar je toe komt te staan. Juist in dat moment komt er vaak ruimte om te sstylen.

Tip 4: Gebruik niet alleen je handen
Je kan Styling toepassen met je hoofd, je schouders, je bovenlichaam, je heupen, je benen en je voeten. Wordt je met twee handen vastgehouden en hoor je twee muzikale breaks aankomen? Bam – Bam – gebruik je heupen. Ik noem maar een voorbeeld ;-).

Tip 5: Blijf verbonden en blijf lachen
Sommigen dames nemen Styling veel te serieus. Net als heren waarvan zowel de wenkbrauwen als de mondhoeken erg laag hangen als ze net iets teveel bezig zijn met het bedenken van de volgende combinatie, kunnen dames zich volledig verliezen in de zoektocht naar dat ene momentje waarop nu eindelijk die hand voorlangs over het haar gehaald kan worden.

RELAX ladies! Keep smiling, stay connected with your partner! Dat blijft echt het allerbelangrijkste!

Dames, let op! We organiseren binnenkort een speciale Ladies Day!

Een dag waarop je op 1 dag van 2 verschillende dames uit de Salsa scene Ladies Styling & Ladies Moves workshops kan volgen op het niveau Beginner/Intermediate en Intermediate/Advanced.

Tussendoor zijn er Ask Me Anything sessies waarin je als deelnemer vragen kan stellen aan de docenten!

In verband met de persoonlijke aandacht zijn het aantal plaatsen voor deze Ladies Day beperkt.

Wil je als eerste worden geïnformeerd zodat je ook als eerste de kans hebt om in te schrijven? Vul dan hieronder je gegevens in.

 

VRAAG

Dames: Wat is je grootste uitdaging als het gaat om Ladies Styling? 

Heren: Wat voor tips zou je de dames willen geven als het gaat om het toepassen van Styling op de dansvloer? 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media waarvoor dank! 

X