Misschien wist je het nog niet, maar onze overheid vindt dat danslessen niet vallen onder sport. Althans, als het om de financiën gaat. Echt waar! Danslessen vallen onder ‘een avondje uit’. Wat alle dansers allang weten, maar de politiek nog niet heeft ontdekt, is dat dansen toch echt allebei is! En ondanks wetenschappelijk bewijs, erkenning van het NOC/NSF, heel veel brieven vanuit verenigingen, stichtingen, bonden en individuele dansscholen blijft de overheid bij het hoge BTW tarief van 21% in plaats van de 6% die bijvoorbeeld voor sportscholen geldt. Dit betekent dat een dansles gemiddeld 15% teveel kost!

Wetenschappelijk onderzoek In 2006 hield TNO een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van Kunstfactor. De vraag die hier centraal stond was of dansen een activiteit is die een bijdrage kan leveren aan het halen van de ‘Norm Gezond Bewegen’. Voor de duidelijkheid: om gezond te blijven heeft de overheid een norm bedacht. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Volgens deze norm leef je gezond als je minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig beweegt. Of je de norm haalt hangt ook af van de duur (je kandie 30 minuten ook in delen doen), de frequentie en de intensiteit (iets hogere hartslag en ademhaling. Dus stevig doorwandelen, iets harder op de pedalen trappen of eens flink achter de hond aanrennen).

hartslag

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dansen sport is

In dat onderzoek van TNO werden de volgende dansen onderzocht: Ballroom, Salsa, Volksdansen, Jazzdans, Afrikaanse dans en Streetdance. En… TNO liet niets aan de twijfel over. Ze gingen met zuurstofmaskers en diverse meetapparatuur naar verschillende dansscholen en voerden dit onderzoek uit onder verschillende leeftijdsgroepen. De resultaten waren verbluffend. Uit het onderzoek bleek dat al deze dansvormen voldoende intensief zijn om bij te dragen aan de Norm Gezond Bewegen. Salsa kwam, na Afrikaanse dans, als 2e meest intensieve dans naar voren! Een uurtje Salsa of Streetdance dansen is te vergelijken met het spelen van een enkelspel tennis! Ballroomdansen is vergelijkbaar met een dubbelspel tennis en Afrikaanse dans is vergelijkbaar met voetbal in wedstrijdverband. Dit onderzoek leek alle deuren te openen om naar de rechtbank te gaan en dat deed een dappere collega van ons ook.

tennis

Een uurtje dansen is net zo intensief als een spelletje tennis

In 2011 stapte een stijldansschool uit Haarlem naar de rechter. En wat denk je? De rechter deed de uitspraak dat dansen géén vorm van actieve sportbeoefening is! Lessen als Zumba en Streetdance vallen wel onder het lage BTW tarief. Deze zijn namelijk vergelijkbaar met sportbeoefening. Nu staat in de uitspraak van de rechter niet of het onderzoek van TNO is meegenomen in de uitspraak, maar anno 2013 kan geen rechter toch beweren dat dansen niet onder sport valt?

Oh ja, er is wel een onderdeel van het dansen dat onder het lage BTW tarief valt. Wedstrijddansen. En weet je waarom? Omdat er dan sprake is van een competitief element. Dus met andere woorden: ga vooral met elkaar de strijd aan op de dansvloer! Dan krijg je een korting van 15% van onze overheid, maar gewoon gezellig met elkaar dansen alsof je een enkelspel tennis speelt… nee, sorry! 15% extra betalen!

Zoals je merkt kan ik er echt heel boos over worden en … ik ben nog niet klaar. Ben je er nog en zit jij nu ook vol verbazing dit artikel te lezen? Ik heb nog een leuke voor je! Als je onder de 21 bent is er wel iets heel bijzonders aan de hand! Dan is dansen geen sport en ook niet een gezellig avondje uit! Nee! Als je onder de 21 bent valt dans onder opleidingen! Jawel, waarschijnlijk bedacht door een iemand die vindt dat dansen onderdeel uit hoort te maken van de opvoeding. Als je onder de 21 bent hoef je geen belasting te betalen. Vandaar ook dat veel dansscholen zo’n 10 a 20% korting geven aan studenten.

Los van al dat onderzoek is het natuurlijk vreemd dat dansen niet onder sport valt. Laten we gewoon eens logisch nadenken. Een gemiddelde dansles duurt een uur. Tijdens dat uur wordt ongeveer 20 minuten besteed aan uitleg (soms nog veel minder). Die overige 40 minuten ben je vol in beweging. Op een dansfeest bewegen mensen wel 2 tot 3 uur op een avond! Dansen als Salsa, Zouk, Bachata, Kizomba, Stijldansen,Tango zijn allemaal dansvormen die ertoe leiden dat mensen deze sporten ook nog eens in hun vrije tijd gaan doen voor de gezelligheid. Daarnaast is dansen vrijwel blessurevrij, kan worden gedaan tot op hoge leeftijd en is nog gezellig ook.

I rest my case.

VRAAG:

Vind jij dat dansen onder sport zou moeten vallen? Teken dan de online petitie! ONLINE PETITIE: BTW TARIEF OP DANSLESSEN MOET NAAR 6%

X