Dansen tijdens feestjes 

Vorige keer kon je in mijn blog lezen over het perspectief van de vrouw tijdens de les. Deze keer heb ik het over het perspectief tijdens feestjes!

Ik hou van feestjes. Nu zijn salsafeestjes/latin feestjes toch een ander soort slag feestjes dan andere feestjes. De sfeer is anders, meestal ongedwongen en mensen komen echt om te dansen. Is het credo.

Je hebt dan lessen gevolgd en dan mag je als man eindelijk je moves showen op de dansvloer. Gewoon lekker ongedwongen dansen met mensen die je niet kent. Klinkt zo makkelijk.

Je zit natuurlijk niet voor niks op les, want uit jezelf latin leren dansen is niet echt simpel. Maar de overstap van de lesruimte naar de dansvloer, daar lijkt niet iedereen even goed op voorbereid.

Er zijn een aantal onvermijdelijke factoren waar je rekening mee moet houden, zoals minder ruimte op de dansvloer, verschillende dansniveau’s, verschillende dansstijlen en het feit dat je iemand moet vragen om met je te dansen in plaats van dat je op komt dagen op de les en hopla 20 vrouwen staan voor je klaar in een kringetje. Ik ga alleen in op het eerste en het laatste.

Het eerste: de ruimte op de dansvloer deel je met alle anderen. Als man ben jij verantwoordelijk voor de bewegingen die de vrouw maakt. Jij leidt zij volgt. Jij bent verantwoordelijk voor waar zij naar toe beweegt, waar ze heen draait en welke kant ze op stapt. Het is jouw verantwoordelijkheid dan ook om te zorgen dat ze niet tegen een paal, een muur of een ander danspaar knalt. Jij kan nog zo een mooie draai in je hoofd hebben en haar laten spinnen maar als zij daardoor tegen iemand aan botst, zal zij  -geloof me!- het echt niet zo leuk vinden om met jou te dansen. Het kan er zelfs toe leiden dat de dame niet meer echt ontspannen kan dansen, omdat ze als een ongeleid projectiel over de dansvloer wordt geworpen. Dan denk jij, deze dame volgt me niet, kan het niet, wil het niet, terwijl het een duidelijke oorzaak heeft. Ik chargeer, maar het is om een punt duidelijk te maken. Als er geen ruimte is om te dansen, dans dan klein. Dans desnoods alleen maar in closed position en hou je bij de basics en zorg dat je samen geniet van de muziek. Teken in je hoofd af wat jullie stukje vloer is en beweeg alleen daarop. Creëer een safe place, waarin je samen heerlijk danst, ondanks de drukte.

Drukte is geen excuus om te dame pijn te laten lijden. Er zijn genoeg mannen op de dansvloer die je laten botsen tegen een ander en dan zeggen ja het is druk. Nee, het is niet druk. De drukte is een gegeven, het is aan jou om te zorgen dat de dame prettig danst. Beschouw het feit dat jij als man leidt niet alleen als regel, maar pak ook de verantwoordelijkheid die deze regel met zich meedraagt. Leiden is niet laten lijden.

Het laatste: hoe vraag je een meisje ten dans. Je staat daar langs de dansvloer. Groepjes mensen zijn al aan het dansen op het nummer wat jij zo leuk vindt. Er staan genoeg groepjes mensen langs de dansvloer en soms dames ook alleen. Hoewel je als vrouw volgens de etiquette niet mag weigeren, blijft het soms spannend. Maak je eerst oogcontact, steek je gewoon je hand uit of begin je eerst met een gesprek. Eerlijk gezegd, maakt het voor mij als vrouw echt niet uit hoe je me vraagt. Het belangrijkste is alles wat ik hierboven beschreven heb. Gewoon vragen, iedereen komt toch om te dansen.

Lees de volgende keer verder over dansen om iemand te ontmoeten!

Adios Amigos!
Kirtie Ramdas

X