Ik dans graag. Ik dans graag met mannen. Ik dans graag met mannen die goed kunnen dansen. Maar wat vind ik als vrouw nou fijn als ik met een man aan het dansen ben?

Toen ik Morry’s oproep zag voor ingestuurde blogs, dacht ik, misschien is het wel leuk voor de mannen om het perspectief van een vrouw te horen.

Nu heb ik vaak een ongezouten mening, maar liever dat dan halve waarheden, toch? Als je zo’n blog schrijft, ontkom je er niet aan om vooral te belichten wat er beter kan.

Wat ik voorop wil stellen, is dat dansen vooral genieten is en dat deze blog is bestemd voor mensen die graag willen weten wat een vrouw nou echt denkt. Soort van de film What Women Want met Mel Gibson voor dansen. Ik besef nu dat waarschijnlijk alleen de vrouwen deze film kennen. Maar er is geen actiefilm metafoor hiervoor. Genoeg geklets! Here we go! 

Tijdens de les ben je overgeleverd aan het lot wie er tegenover je staat. Als man kun je best veel doen om te zorgen dat het voor de vrouw plezierig is om met je te dansen en dat ze niet staat te wachten op de verlossende kreet “doordraaien”.

Hieronder mijn persoonlijke nummer 1,2 en 3 aan Gouden Tips aan iedere heer die van dansen houdt. 

Numero uno: persoonlijke hygiëne
Kom gedoucht, denk aan je adem (wat me ook brengt bij houding, daar kom ik later op), en een schone outfit. Daarbij, een overdaad aan eau de cologne schaadt. Het vervelendste is om thuis nog iemand’s sterke parfum te ruiken omdat het overal aan je kleren is gesmeerd. Ik kan me voorstellen dat dit andersom voor mannen met vrouwenparfum net zo geldt, maar daar kan ik niet over oordelen.

En zweet is vies ja. Ik heb dit gesprek vaker gevoerd met mannen. Ik snap überhaupt niet dat hierover onenigheid over kan bestaan. Zweet is een mix van lichaamsstoffen, bacteriën en je huidschilfers. Je kan er misschien niks aan doen dat je tijdens het dansen zweet, dat kan, maar je kan wel zorgen dat je met een fris lichaam start en niet met al het zweet wat je gedurende dag of misschien zelfs de nacht ervoor hebt lopen verzamelen – omdat je een avonddoucher bent – op de proppen komt. Als man is het ook niet lekker om je handen te moeten leggen in twintig verschillende klotsende oksels. Tenzij dat je ding is, hey, who I am to judge.

Number 2: Houding
Naast de danshouding die je aanleert, is ook hoe hard of zacht je met je hand knijpt, en vooral hoe je je duim gebruikt, belangrijk. Ga er vanuit dat de dame in kwestie met je wil dansen en dat je haar niet hoef te forceren in bepaalde richtingen. Als je ze niet volgt, ja… mijn mening? Jammer dan. Een duw en trek spel is hardly een plezierig dansje. Als ze niet volgt, terwijl jij wel probeert goed te leiden, voelt ze zich wellicht niet op haar gemak of voelt ze zich niet veilig om aan je overgelaten te worden. Harde sturing zal het er niet beter op maken. Sturen doe je daarbij ook sowieso niet met je vingertoppen, maar met je hele lichaam. Maak er een dans van samen, niet een marionet spel.

Het is bizar dat het voorkomt, maar vaak genoeg hebben mensen een bad breath en blijven tijdens het dansen de partner recht aankijken. Hierdoor adem je telkens die heerlijke lucht in, wat je afleidt van het genieten van de dans. Sowieso zorg je dat je adem goed ruikt, maar ook, als je al zo dichtbij staat, kijk altijd een beetje schuin over de schouder van de dame heen. Wijs niet met je neus naar haar neus, maar jullie neuzen wijzen in parallelle lijnen. Je bent namelijk niet in prelude to a kiss… Je zou denken dat dit niet nodig is, maar ik zeg het toch: tandenpoetsen, kauwgum, smintje. Anything. Denk aan je danspartner.

Nummer drie: Dansen doe je samen
Zie de combinatie die je tijdens de les leert als iets wat je samen onder de knie moet krijgen. Help elkaar met tips hoe het beter kan, zonder daarbij de rol van de leraar over te nemen, maakt niet uit hoe ver je bent met lessen. Ook is het als vrouw net zo belangrijk om de instructies te kunnen volgen die speciaal voor vrouwen worden gegeven. Meer dan eens maak ik mee dat wanneer er specifiek iets voor de ladies wordt uitgelegd, de man met wie je danst tegen je begint te kletsen of nogmaals het pasje wilt oefenen. Ik begrijp dat de man denkt: “Oh ladiesuitleg, niet voor mij bestemd, ik gebruik deze tijd even voor wat anders.” Maar deze tijd is niet voor wat anders, denk aan je danspartner en dat het voor haar een momentje is om ook de trucs onder de knie te krijgen. Doe het samen, luister mee en help haar ook met de pasjes.

Over twee weken lees je mijn volgende blog: Dansen tijdens feestjes!

Adios amigos!
Kirtie Ramdas

X