Vorig jaar deed ik een aantal voorspellingen voor 2016. En wat blijkt? Als je maar genoeg voorspellingen doet, heb je altijd wel een paar keer gelijk ;-).

De Bachata Sensual groeide inderdaad enorm aan populariteit in 2016. Mensen die voorheen niets van de Sensual moesten hebben, begonnen er zelf les in te geven en weer anderen offerde delen van hun leven (lees; tijd) op om vanaf hun toetsenbord felle discussies over deze nieuwe vorm van Bachata te voeren.

Wat mij betreft is het mooie van Bachata Sensual dat er simpelweg een nieuwe vorm is ontstaan waarop mensen zich op Bachata muziek kunnen uiten. Want wie bepaalt nu of een bepaalde beweging onder een specifieke dans valt? Precies: de danser zelf!

Kortom; als je mijn mening wilt weten: Shut the beeeeeep Up and Dance!  

De Kizomba bleef groeien en daarmee ook de dansscholen. Die schoten in 2016 als paddenstoelen uit de grond. Het kwam de kwaliteit niet altijd ten goede maar dat hoort nu eenmaal bij een fase van snelle groei. Wat mij betreft is het in ieder geweldig om te zien dat er, na al die jaren, eindelijk een partnerdans is gekomen waar ook de jongere danser voor van de bank komt.

Imperial Kizomba

Salsa: Als de danswereld een Pizza zou zijn, dan zou de Salsa toch echt de bodem met Saus zijn. Ondanks de groeiende populariteit van de Bachata en Kizomba bleef de Salsa stabiel. De Salsa bleef ook in 2016 uiteindelijk de meest populaire dans.

Zouk: Hoewel de Zouk voor velen nauwelijks zichtbaar is, groeide onze partner Totally Zouk uit tot de grootste Zouk dansschool van Nederland. Dankzij een slimme samenwerking en uiteindelijk overname van de lessen van Zouk City werden alle aantallen van voorgaande jaren verbroken. Weetje: wist je dat veel dansers, als ze eenmaal Zouk gaan dansen, nooit meer overstappen naar een andere dans?

West Coast. Hoewel de dans alles in zich heeft om heel populair te worden moesten ook wij de handdoek in de ring gooien voor wat betreft de danslessen in West Coast Swing . De lage opkomst van leerlingen, in combinatie met de relatief hoge kosten voor zaalhuur en docent, maakte het niet langer haalbaar. Gelukkig gaat docent Daniel Trepat wel door met zijn West Coast Swing lessen op een eigen locatie. Meer info volgt binnenkort.

Semba. De populariteit van Semba bleef uit in 2016. Wie weet dat we het in 2017 zien gebeuren! Als het aan Mistura Movement ligt wel want die kwamen vorige week met een waanzinnige Semba show uit. In jaren werd ik niet zo vrolijk van een show.

Verder was 2016 in heel veel opzichten een bijzonder jaar. We hebben weer ontzettend veel mensen blij mogen maken met onze danslessen, bootcamps, docentenopleidingen, feesten en Salsa Beach Festival.

Terugkijkend overheerst vooral Dankbaarheid!

docenten_2016Docenten en Assistenten bedankt voor jullie geduld, enthousiasme en passie waarmee jullie de liefde voor de dans en de muziek met anderen delen. Jullie zijn voor zoveel mensen de bepalende factor geweest tot een stukje meer geluk in het leven.

Supporters bedankt voor jullie inzet tijdens de bootcamps en feesten. Jullie glimlach is vaak het eerste dat mensen zien als ze binnenkomen en het laatste dat ze onthouden als ze naar huis gaan. Jullie bereidheid om er voor anderen te willen zijn is een geschenk voor velen.

Performers bedankt voor jullie bereidheid om uren, dagen, weken en maanden te trainen om uiteindelijk jullie passie met het publiek te willen delen. Jullie zijn voor velen de slagroom op de koffie tijdens een avondje uit en een ware inspiratie naar een volgend niveau.

latin_mania

DJ’s bedankt voor jullie bescheiden maar  zo belangrijke rol achter de DJ tafel. Bedankt voor het feit dat jullie zo blij kunnen worden van het plezier van een ander.

Office Team; Bianca, Maaike, Danique; bedankt voor jullie eindeloze geduld met mij en het willen delen van deze passie met de wereld. Zonder jullie zou er geen Salsaventura zijn.

En last but surely not least gaat mijn grootste dank toch echt uit naar jou, DE DANSER!

Jij bent voor mij al 20 jaar het unieke voorbeeld van tolerantie, liefde en respect.

Hoe zou de wereld eruit zien als we allemaal met elkaar om zouden gaan als dansers?

In jouw wereld zeg je sorry en vraag je of de ander ok is als je elkaar net iets te hard hebt aangeraakt op de dansvloer.

In jouw wereld vraag je een wildvreemde om de ander gedurende een paar minuten vast te mogen houden om samen met die ander te kunnen genieten van muziek die uit zoveel liefde werd gemaakt.

In jouw wereld begroet je iedereen met een handdruk of een kus alsof je een hele goede vriend of vriendin tegenkomt.

In jouw wereld stijg je boven de angsten uit om bekeken te worden en durf je jezelf kwetsbaar op te stellen voor een ander. Weet dat je daarmee een groot voorbeeld bent voor velen die deze stap nog niet hebben genomen.

En in jouw wereld bedank je het leven en je medemens met een glimlach, ongeacht culturele achtergrond, geloof, leeftijd, geslacht of sexuele geaardheid.

Danser Bedankt!

 

Herken je het bovenstaande? Laat het hieronder weten en deel je comment. 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media.

X