Het is helemaal hip in voedingsland! Bio-broden, super smoothies, hulkzaad, vegavlees, drankjes met tarwegras en zo kan ik nog wel even doorgaan. De mens heeft ontdekt dat we onszelf collectief aan het vergiftigen zijn met onze voedingsgewoontes. En dus moet het allemaal anders.

De schijf van 5 blijkt helemaal niet zo vol noodzakelijke tips te zitten als ons jaren is voorgehouden en kreten als ‘Melk goed voor elk’ blijkt inmiddels aardig achterhaald. Tegenwoordig loop je een supermarkt in en het eerste dat je tegenkomt is een rek vol chiazaden en gojibessen. Want ook de supermarkten zien in dat ze mee moeten met de vraag van de consument. Uit onze enquêtes blijkt keer op keer dat de gemiddelde dansliefhebber gezond leeft. Toch kan het knap lastig zijn om te weten wat je nu vooral wel en niet zou moeten eten.

Daarom hield ik afgelopen week een klein onderzoekje. Ik dook in wat lesmateriaal van Living Health van Tony Robbins, vond menig website over voedingsadvies en hield zelfs een interview met vriend, collega, dansdocent en personal trainer Norvin Nocento.

norvin2

Norvin houdt zich als personal trainer al jaren bezig met beweging en voeding. Hij wist mij binnen een half uur in Jip en Janneke taal uit te leggen wat je (als danser) het beste kan eten voor en na een les en wat je het best kan vermijden.

Voedingsstoffen
Om te beginnen zijn er 3 belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, dat het niet op eigen kracht aan kan maken: koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast heeft ons lichaam behoefte aan mineralen en vitaminen.

Koolhydraten
Koolhydraten zorgen voor de brandstof en de energie in ons lichaam. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen. Anders dan veel voedselorganisaties ons willen doen geloven hebben wij nauwelijks koolhydraten nodig.

Zo gebruikte de mens in de oertijd vrijwel geen koolhydraten. Om koolhydraten te krijgen is er meestal een bewerking nodig en dus is het niet zo vreemd dat deze door de mens bedachte vorm van voedselbewerking in feite niet essentieel is om te overleven.

Iemand die veel aan krachttraining doet kan koolhydraten, naast eiwitten en vetten, heel goed als brandstof gebruiken. Overigens komen deze koolhydraten niet alleen in pasta’s, rijst en aardappelen voor. Ook verschillende fruitsoorten bevatten koolhydraten.Het nadeel van koolhydraten is dat de verbranding relatief lang duurt en het lichaam veel energie nodig heeft om het te verbranden.

Eiwitten
Eiwitten zorgen voor het bouwen en herstellen van de spieren.
Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Een ander woord voor eiwit is “proteïne”. Ons lichaam bestaat voor maar liefst 17% uit eiwitten. Zo is spierweefsel opgebouwd uit eiwitten.

Vetten
Vetten vormen een belangrijke energiebron. Zo zorgt 1 gram vet voor meer energie dan eiwit of koolhydraten. Vetten zorgen ook voor bescherming van onze organen. Vetten die niet worden gebruikt worden, worden opgeslagen in vetweefsel. Op deze manier vormt vet de energiereserve die kan worden aangesproken als dat nodig mocht zijn.

Bovendien functioneren vetten als isolatiemateriaal. Vlak onder de huid worden vetten opgeslagen om warmteverlies tegen te gaan.

Persoonlijk doel
Voordat ik begin je te vertellen wat je nu (als danser) vooral wel en niet kan eten is het belangrijk te beseffen dat dit afhankelijk is van je persoonlijke doel.
Wil jij bijvoorbeeld aankomen of wil je afvallen? Train je regelmatig, naast je danslessen, met gewichten of juist niet? Doe jij aan duurtraining of vooral intervaltrainingen? Of sport je juist niet en zie jij dansen als sportieve bezigheid? Het is allemaal mogelijk.

In dit artikel maak ik een zeer algemene vertaling van de verschillende adviezen die er in voedingsland worden gegeven. Maar nogmaals; ook Norvin geeft aan dat het heel sterk afhankelijk is van je eigen persoonlijke situatie en doelstelling.

Wat wil je vermijden?
Natuurlijk kan ik een enorme lijst samenstellen van alles wat je niet mag maar ik zal het beperken tot het meest gangbare eten en drinken dat je wilt vermijden.

 1. Vlees
  Het lichaam heeft flink wat energie nodig om vlees te verbranden. Dit geldt met name bij varkensvlees. Maar ook andere soorten vlees wil je het liefst vermijden. Als je toch vlees wilt eten, kies dan voor biologische kip. De (niet biologische) kip die je in de supermarkt vindt is over het algemeen behandeld met antibiotica.

geenvarken

 1. Zuivel
  Wist je dat wij het enige zoogdier op de hele planeet zijn dat de melk van een ander zoogdier drinkt? Als je erover nadenkt is het te bizar voor woorden. Heb je ooit weleens een koe aan de tepel van een olifant zien lurken? Waarschijnlijk niet. Maar wij drinken de melk van een koe alsof het niets is. Dagelijks! En vaak in enorme hoeveelheden.man-sucking-cowmelkDe enige melk die je ooit nodig had was moedermelk. De eerste paar weken/maanden van je leven. Daarna had je geen melk meer nodig. Koeienmelk heeft als doel om een pas geborgen kalf in een paar dagen op voldoende kracht te brengen dat het zelfstandig kan lopen en grazen. Geen wonder dat maar liefst 70% van de wereldbevolking een of andere vorm van melkintolerantie heeft.
 1. Koolhydraten (beperkt)
  Hiernaast wil je de hoeveelheid koolhydraten beperkt houden. Over het algemeen krijgen we teveel koolhydraten binnen. Zo eten de meeste Nederlanders flinke hoeveelheden brood. Brood is vaak rijk aan koolhydraten. Dit wordt veroorzaakt door het ingrediënt tarwemeel.
 2. Frisdrank
  Frisdranken wil je volledig vermijden. Ze bevatten suikers en deze leveren de nodige calorieën. Frisdranken met veel suikers vergroten de kans op overgewicht als je er teveel en te vaak van drinkt. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit.Vermijd ook de light drankjes. Zo zit in sommige light dranken het bestanddeel aspartaam. Aspartaam is kankerverwekkend en mocht jaren geleden niet worden verwerkt in voedingsproducten. Totdat een groot cola merk het toch door het senaat in de VS goed wist te laten keuren. En zo week het gevaar voor geld, want aspartaam is en blijft een gevaarlijke stof.cola
 3. Koffie
  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat koffie ook goede effecten heeft op het lichaam. Zo bevat het stoffen die het risico verlagen op diabetes type 2 en de ziekte van Parkinson. Maar koffie bevat ook cafeïne wat tot nervositeit en angststoornissen kan leiden bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Wat over het algemeen wordt aangeraden is om koffie, als je er een liefhebber van bent, te beperken tot twee kopjes per dag. Liefst zonder suiker en melk, dus zwart.

koffie

Wat wil je vooral wel eten en drinken?

 1. Vis
  Vis bevat veel eiwitten en vetten. Over het algemeen wordt aangeraden om geen kweekvis (zoals de pangavis uit Vietnam) maar wilde vis te kopen, dus vis die in vrijheid heeft gezwommen. (Vermijd zoveel mogelijk schaal en schelpdieren. Deze leven op de bodem en eten over het algemeen het afval wat op de bodem terecht komt).zeebaarsVis bevat ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit. Vis bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten. In vergelijking met vlees bevat vis meer onverzadigd vet. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze vetten zoals aanwezig in vette vis, extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten.
 2. Fruit
  In sommige diëten wordt fruit afgeraden omdat er fruitsuikers in voorkomen. Deze fruitsuikers bevatten op hun beurt koolhydraten. Toch wordt door het landelijk voedingscentrum aangeraden om 2 stuks fruit per dag te eten. Er zijn ook fruitsoorten met beperkte hoeveelheden koolhydraten zoals: passievrucht, abrikoos, mandarijn, bosbessen en aardbeien. Fruit dat veel koolhydraten bevat zijn: kersen, banaan, mango en druiven.
 3. Groente en salade
  Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n 70 a 80% uit vocht. Het is dan ook niet vreemd dat het heel goed is voor je lichaam om natuurlijke, plantaardige, vochthoudende voedingsstoffen in te nemen. Probeer bij iedere maaltijd dus zo’n 70% vochthoudende voedingsstoffen binnen te krijgen in de vorm van groente en salades.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 4. Water
  Norvin is er duidelijk over. Neem water. En dan bij voorkeur mineraalwater. Je lichaam neemt niets zo gemakkelijk op als water. Het algemene advies is om, naast het eventuele andere dat je drinkt, minimaal 2 liter water per dag te drinken.Als je moeite hebt om water te drinken, probeer dan eens te drinken uit een bidon.

.bidonwater

Ook ik ben nog altijd onder de indruk van het effect van een bidon. Mijn collega drinkt hier op kantoor met gemak 2 liter water per dag en om mij een handje te helpen kocht hij een bidon voor me. En het is ongelooflijk maar sinds ik water uit de bidon drink kom ik veel gemakkelijker aan mijn dagelijkse 2 liter per dag. Als je fanatiek met water aan de slag gaat, koop dan water met een PH waarde van minimaal 7. Deze PH waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam. Een PH waarde van 7,0 is neutraal en geeft een optimale zuur-base huishouding in ons lichaam aan. In een zuur milieu kunnen kankercellen goed gedijen. Daarom is een alkalische PH waarde van essentieel belang. Mineraal water met een PH waarde van 7 of hoger kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wil je toch echt iets anders dan water? Drink dan kruidenthee.

Om te weten of je voldoende vloeistof binnen krijgt is je urine een goede graadmeter. Je urine zou transparant moeten zijn als water. Zodra het oranje of geel is gekleurd, zou je meer water moeten drinken. Je wilt je lichaam dus als het ware spoelen en niet verstoppen.

Tip: als je dorst hebt ben je te laat! Dan is er al sprake van uitdroging.

Mineralen
Naast koolhydraten, eiwitten en vetten zijn ook de volgende mineralen belangrijk; magnesium, calcium en zink. Het gaat iets te ver om ook hier uitgebreid op in te gaan.Het is aan te raden voor jezelf na te gaan of je, aan de hand van je eigen eetpatroon voldoende mineralen binnen krijgt.

Samen met Norvin organiseren wij binnenkort de Personal Dance Training Bootcamp. Tijdens deze training gaat Norvin in op jouw persoonlijke verbeterpunten ten aanzien van houding, coördinatie, balans, kracht en souplesse. Daarbij gebruikt hij de dans als uitgangspunt. Als extra geeft hij, vanuit zijn specialiteit als personal trainer, een sessie over voeding en gewichtscontrole.

Het aantal plaatsen is beperkt dus wacht niet langer met aanmelden.
Extra: als je uiterlijk 30 september inschrijft dan krijg je de gezonde lunch twv € 15,- er GRATIS bij! Klik HIER om je aan te melden.

VRAGEN, OPMERKINGEN EN PERSOONLIJKE ERVARINGEN

Heb je vragen en/of opmerkingen over het artikel, over de Personal Dance Training Bootcamp of wil jij je eigen ervaringen over voeding met ons delen? Plaats dan hieronder je reactie. 

Stel je de wekelijkse blogs voor dansers en dansdocenten op prijs? Deel ze dan op Social Media (zie knop bovenaan de pagina). Bij voorbaat dank. 

Bron:
www.norvin.nl
http://www.voedingswaardetabel.nl 
www.voedingscentrum.nl 
www.mensenvoeding.nu 

X