Weet jij waarom veel mensen op dansles gaan? Natuurlijk gaan ze op dansles om te leren dansen. Maar waarom willen ze leren dansen? Willen ze meer bewegen, mensen ontmoeten, meer gezelligheid, willen ze meer leren of zijn ze op zoek naar een partner?

Soms verandert de reden. Zo ben ik ooit gaan dansen omdat ik een reis had gepland naar Zuid Amerika. Vandaag dans ik vooral omdat ik heel blij word van de muziek, de sfeer en de mensen.

Ik kan mensen die al (een beetje) kunnen dansen, dan ook niet vaak genoeg aanraden om af en toe eens een feestje te bezoeken. Dat is dan ook een van de redenen dat we alle cursisten één keer per seizoen gratis entree tot één van onze feesten geven. We doen dit zodat je, ook buiten de dansles, het geleerde kan oefenen en kennis kan maken met de bijzondere uitgaanswereld van de Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk.

Toch maakt niet iedereen gebruik van deze optie. En toen ik een paar weken geleden een van onze cursisten vroeg: ‘waarom ga je dan niet naar een feest?’ zei hij: de lessen zijn al leuk genoeg.

Ik raakte nieuwsgierig en hield, aan de hand van deze reactie, een kort onderzoekje onder een groot aantal van onze cursisten met de vraag: Waarom zou jij iemand aanraden om danslessen te gaan volgen? De reacties waren divers maar spreken boekdelen. Naar aanleiding van de reacties heb ik de de 10 Beste Redenen om op dansles te gaan voor je samengesteld.

1. De 1e goede reden om op dansles te gaan lijkt een open deur: 1: Om te leren dansen
Nu denk jij misschien: ‘tell me something I don’t know’. Maar voor mij kwam dit antwoord enigszins als een verrassing. Waarom?

Ongeveer de helft van alle mensen die les volgen zijn namelijk vrijgezel. De andere helft komt met zijn/haar partner. Het zou dus niet zo vreemd zijn dat mensen die op les gaan, op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen, een relatie, gezelligheid of naar de mogelijkheid om samen iets leuks te doen. Dansen kan dus een ideaal middel zijn om iets te bereiken dat niet direct met dansen te maken heeft.

2. Voor de gezelligheid
Het volgen van een dansles is over het algemeen vooral een gezellige aangelegenheid. Een goede dansles is voor de meeste mensen een ideale mix tussen veel leren, veel lachen en het samen naar je zin hebben. 

3. Om nieuwe mensen te leren kennen
Omdat er op veel dansscholen wordt gewisseld van partner tijdens de lessen en er regelmatig wordt nagedanst en nagepraat na de lessen, is de kans groot dat je nieuwe mensen leert kennen. Zo zien wij vaak binnen de dansschool dat cursisten elkaar opzoeken via facebook of samen in een groep zitten op whatsapp. De stap is dan snel  gemaakt om samen een keer af te spreken om naar een feest te gaan.

friends

4. Om iets leuks met je partner te doen
Stijldansscholen adverteerden niet voor niets jarenlang met de slogan: ‘dansen is plezier voor 2’. Dansen is een ideale manier om samen iets leuks te doen, samen iets nieuws te leren en samen te bewegen/sporten.

happy_dancing

5. Voor je conditie/gezondheid
Er is een aantal jaar geleden een test gedaan door TNO. Daarbij zijn metingen gedaan tijdens verschillende danslessen. Daar kwam Salsa dansen op nr. 2 qua belastingintensiteit. Op nr. 1 kwam, niet geheel als verrassing, Afrikaanse dans. De Bachata, Kizomba en Zouk zijn destijds niet meegenomen in dat onderzoek maar ook die zullen in de buurt van de Salsa komen. Feit is dat dansen heel erg goed is voor je gezondheid. Inmiddels is ook met verschillende onderzoeken aangetoond dat het dementie kan voorkomen of in ieder geval vertragen.

conditie

6. Als uitlaatklep en voor de ontspanning
Ook dit is een geweldige reden om te dansen. Dansen werkt namelijk stress verlagend. Een ideale manier om wat balans in je leven te brengen als  je bijvoorbeeld de hele dag met je hersens bezig bent. Daarnaast komt er bij dansen endorfine vrij. Het woord endorfine is samengevoegd uit de stammen endo, wat vertaald kan worden met binnen, en morfine, waarmee wordt verwezen naar de op morfine lijkende effecten. Dit is dan ook de voornaamste reden dat dansen heel verslavend kan zijn.

relax_after_work

7. Groei
Een van de 6 menselijke behoeftes is groei. En hoe goed je ook kan dansen, door te blijven oefenen wordt je uiteindelijk steeds beter.

8. Je kan overal ter wereld dansen
Dansen verenigd. Wist je dat je in meer dan 80 landen ter wereld de Salsa kan dansen? Dat betekent dus dat je ook in het buitenland, als je op vakantie of op zakenreis bent, altijd wel ergens kan dansen. Hierdoor maak je al heel snel kennis met de lokale bevolking wat tot geweldige ervaringen en nieuwe vriendschappen kan leiden.

WereldBolKinderen

9. Om de muziek
Het is moeilijk uit te leggen maar als veel mensen Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk horen dan kunnen de meesten niet stil blijven staan. De opbouw, de verdeling van de maten, de verschillende instrumenten die worden gebruikt, het samenspel van de muzikanten. En even los van de teksten heeft ieder van deze muziek soorten een unieke  sound.

10. Om het op niveau te houden
‘What is not trained is lost’! En dat geldt ook voor dansen. En hoewel je jouw dansniveau prima op peil kan houden door naar feesten te gaan, blijkt een groot deel van de cursisten baat te hebben bij het regelmatig volgen van danslessen. Nieuwe mogelijkheden, net even een andere manier van styling, een nieuw inzicht met betrekking tot die dubbele draai naar rechts… en nogmaals; ook gewoon omdat het leuk is om iets te leren.

Waarom zou jij iemand aanraden om danslessen te gaan volgen?

Let op! Vanaf 12 t/m 17 Januari kan je weer gratis proeflessen volgen. 

JE KAN JE HIER AANMELDEN VOOR GRATIS PROEFLESSEN SALSA – BACHATA – KIZOMBA EN ZOUK DEN HAAG – ROTTERDAM – UTRECHT – ZOETERMEER – GOUDA, DORDRECHT, MOERKAPELLE, DELFT EN AMERSFOORT

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media

X