Afgelopen weekend had ik de eer om tijdens onze Salsaventura XXL de workshop te mogen verzorgen. We deden Salsa for All, dat wil zeggen; voor iedereen die de basis een beetje beheerst. Niet al te moeilijk dus, zou je denken. 

Wat mij opviel is dat veel mensen de, relatief eenvoudige, combinaties wel deden maar een groot deel zat helaas zeer regelmatig buiten de maat. En dus is het de hoogste tijd voor DE EERSTE LES DIE JE WAARSCHIJNLIJK NOOIT KREEG!Boodschap #1;

Een Salsa nummer heeft een begin, een midden en een einde heeft en connectie met je partner en de muziek is velen malen belangrijker dan de meest geweldige moves of combinaties.

Boodschap #2

Een Salsa nummer wordt gespeeld door verschillende instrumenten. Het is niet alleen handig maar uiteindelijk zelfs zeer belangrijk dat je de verschillende instrumenten kan leren onderscheiden. En dus gaan we beginnen bij het begin; DE INSTRUMENTEN BINNEN DE SALSA!

Clave
Het woord clave betekent in het Spaans ‘sleutel’. Hiermee wordt niet een fysieke sleutel bedoelt waarmee je de deur opent maar de figuurlijke sleutel zoals bij ‘de sleutel tot succes’. Het betreft hier 2 stokjes die op elkaar worden geslagen. De clave kan worden gespeeld in een 3-2 of een 2-3 patroon.

clave

In de volgende video hoor je hoe de clave klinkt.

De clave kan worden gezien als de bodem van een pizza. Voor de muzikanten is dit het basisritme waarop een salsa nummer wordt gebouwd. Het is voor de muzikanten dan ook belangrijk dat de clave ‘strak’ wordt gespeeld.

De clave kan worden gespeeld in 2 verschillende patronen:

  1. De 3-2 clave wordt gespeeld over de tellen: 1 en 4, 6,7 waarbij de ‘en’ wordt gespeeld tussen de 2e en de 3e tel.
  2. De 2-3 clave wordt gespeeld over de tellen: 2,3, 5 en 8 waarbij de ‘en’ wordt gespeeld tussen de 6e en de 7e tel.

Conga
Als je in combinatie met de clave de conga hoort dan wordt het basisritme van de Salsa al snel duidelijk.

conga

De conga is geen djembé trommel. Waar de djembé zijn oorsprong vindt in Afrika is de conga ontstaan in Zuid Amerika en heeft dan ook een geheel eigen sound.

Bongo
Deze kleine trommels spelen het ritme ‘martillo’ wat hamer betekent.

Het moment in het nummer, waarop de bongocero (degene die de bongo’s speelt) zijn bongo’s inruilt voor de campana (de koebel), dan gaat het nummer naar een volgende fase. Deze fase wordt ook wel montuno genoemd en komt van het Spaanse woord: montar (opstijgen, te zadel gaan). Zie ook blog: Het geheim van de muziek ontrafelt.

Timbales
Als er een instrument is waardoor mensen de Salsa niet begrijpen dan is het de timbales. Door het getik op de zijkant van de trommels klinkt Salsa muziek voor de leek nogal chaotisch. Toch zorgt detTimbales voor de echte Latin Sound in Salsa muziek.

Bongo Bell (Campana)
Het blijft een raadsel hoe deze koebel ooit op Cuba terecht is gekomen.

Dit instrument zorgt ook vaak voor de nodige verwarring omdat de harde tonen worden gespeeld op de 1, de 3, de 5 en de 7. Hierdoor dansen veel dansers, zonder dat ze het weten, ook op de 3e en de 7e tel.

Guiro
De guiro is de rasp.

En hoewel de guiro een relatief klein instrument is maakt het een belangrijk deel uit van een Salsa nummer.Maracas
In Nederland staan ze ook wel bekend als de sambaballen. Gevuld met rijstkorrels vullen de Maracas het geluid prachtig op.

Naast bovengenoemde instrumenten hebben we nog de piano, de bas en de blaassecties die de sound voller maken en verder versterken maar met bovengenoemde instrumenten heb je al een aardig beeld van de verschillende instrumenten die ervoor zorgen dat Salsa klinkt zoals het klinkt.

Wil je ook de overige video’s uit deze serie bekijken? Klik dan HIER

Wil je bovenstaande les toegepast zien worden in een Bootcamp? Meld je dan aan voor de Bootcamp Revealing the Secret! Na deze Bootcamp is geen dansje ooit meer hetzelfde! 

 

Stel je mijn wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media, waarvoor bij voorbaat dank!

X