Afgelopen weekend was Latin Weekender in Centre Parcs. Wat een geweldig weekend! Zo’n 1500 dans en muziek liefhebbers bij elkaar, verdeeld over zo’n 300 huisjes. Workshops, live bands en geweldige feesten in de avond. 

Wij, van Salsaventura waren ook uitgenodigd om een aantal workshops te organiseren waaronder de workshop musicality. Tijdens deze workshop doen percussionist Tommy Mac Donald en ikzelf ons best om het publiek uit te leggen hoe Salsa muziek is opgebouwd en welke instrumenten er worden gebruikt. We vertellen ook dat een Salsa nummer een begin, een midden en een einde heeft en dat connectie met je partner en de muziek belangrijker is dan de meest geweldige ladystyling moves of combinaties.

Na de golfvloed aan enthousiaste reacties van ‘dit had mijn eerste les moeten zijn‘ tot ‘wanneer doen jullie dit weer‘ hieronder een korte samenvatting van deel 1 van deze bijzondere workshop waarbij Tommy Mac Donald je meeneemt op de reis door de verschillende instrumenten: de instrumenten die Salsa muziek tot Salsa maken.

Clave
Het woord xlave betekent in het Spaans ‘sleutel’. Hiermee wordt niet een fysieke sleutel bedoelt waarmee je de deur opent maar de figuurlijke sleutel zoals bij ‘de sleutel tot succes’. Het betreft hier 2 stokjes die op elkaar worden geslagen. De clave kan worden gespeeld in een 3-2 of een 2-3 patroon.

clave

In de volgende video hoor je hoe de clave klinkt.

De clave kan worden gezien als de bodem van een pizza. Voor de muzikanten is dit het basisritme waarop een salsa nummer wordt gebouwd. Het is voor de muzikanten dan ook belangrijk dat de clave ‘strak’ wordt gespeeld.

De clave kan worden gespeeld in 2 verschillende patronen:

  1. De 3-2 clave wordt gespeeld over de tellen: 1 en 4, 6,7 waarbij de ‘en’ wordt gespeeld tussen de 2e en de 3e tel.
  2. De 2-3 clave wordt gespeeld over de tellen: 2,3, 5 en 8 waarbij de ‘en’ wordt gespeelt tussen de 6e en de 7e tel.

Conga
Als je in combinatie met de clave de conga hoort dan wordt het basisritme van de Salsa al snel duidelijk.

conga

De conga is geen djembe trommel. Waar de djembe zijn oorsprong vindt in Afrika is de conga ontstaan in Zuid Amerika en heeft dan ook een geheel eigen sound.

Kijk en luister naar Gerardo Rosales.

Bongo
Deze kleine trommels spelen het ritme ‘martillo’ wat hamer betekent.

bongo

Het moment in het nummer, waarop de bongosero (degene die de bongo’s speelt) zijn bongo’s inruilt voor de campana (de koebel), dan gaat het nummer naar een volgende fase. Deze fase wordt ook wel montuno genoemd en komt van het Spaanse woord: montar (opstijgen, te zadel gaan). Zie ook blog: Het geheim van de muziek ontrafelt.

Timbales
Als er een instrument is waardoor mensen de Salsa niet begrijpen dan is het de timbales. Door het getik op de zijkant van de trommels klinkt Salsa muziek voor de leek nogal chaotisch. Toch zorgt de Timbales voor de echte Latin Sound in Salsa muziek.

timbales

In de volgende video zie je mooi hoe een timbalero naast de timbales ook de clave en de campana speelt.

Campana
Het blijft een raadsel hoe deze koebel ooit op Cuba terecht is gekomen.

campana

Dit instrument zorgt ook vaak voor de nodige verwarring omdat de harde tonen worden gespeeld op de 1, de 3, de 5 en de 7. Hierdoor dansen veel dansers, zonder dat ze het weten, ook op de 3e en de 7e tel.

Guiro
De guiro is de rasp.

guiro

En hoewel de guiro een relatief klein instrument is maakt het een belangrijk deel uit van een Salsa nummer.Maracas
In Nederland staan ze ook wel bekend als de samba ballen. Gevuld met rijstkorrels vullen de Maracas het geluid prachtig op.

maracas

Naast bovengenoemde instrumenten hebben we nog de bas en de blaassecties die de sound voller maken en verder versterken maar met bovengenoemde instrumenten heb je al een aardig beeld van de verschillende instrumenten die ervoor zorgen dat Salsa klinkt zoals het klinkt.

Wil je bovenstaande workshop live meemaken? Op zaterdag 12 december ben ik te gast bij Nucita van Club Fiera om daar de bootcamp Revealing the Secret te verzorgen. Tijdens deze bootcamp gaan we in op de 3 belangrijkste componenten van de Salsa:

  • De muziek
  • De connectie met je partner
  • Danstechniek (leading & following)

 

VRAAG
Waar dans je liever op? Op live Salsa muziek of op de muziek van een DJ? En waarom? 

Stel je mijn wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media waarvoor bij voorbaat dank!

X