Wist je dat er binnen de Salsa muziek verschillende stijlen zijn?

Zonder al te diep in te gaan op de geschiedenis van de Salsa is het als Salsa liefhebber natuurlijk leuk, en voor de Salsa professional een must, om te weten dat er verschillende Salsa muziekstijlen zijn.

Zo hebben we nu zelfs een nieuwe hoofdstuk ‘muziekstijlen’ gepland voor onze docentenopleiding op Ibiza. Want niet verschillen de stijlen enorm van elkaar, over het algemeen wordt er ook anders op gedanst.Salsa Classica

Om te beginnen hebben we de Salsa Clasica. De naam zegt het al: de meer klassieke Salsa. Deze stijl is nog altijd erg populair onder de fanatieke dansers. De verschillende instrumenten zijn goed van elkaar te onderscheiden en deze stijl kenmerkt zich met name door de sterke aanwezigheid van percussie-instrumenten zoals de timbales, de conga en de bongo. Bekende artiesten binnen de Salsa Clasica zijn onder andere Johnny Pacheco, Ray Barretto, Willie Colón, Ruben Blades en Héctor Lavoe.

 

 

Willy Colon en Ruben Blades stelde met hun liederen regelmatig maatschappelijke en politieke issues aan de kaak.

 

 

Salsa Romantica
Als je van Salsa Clasica of Salsa Dura houdt dan zal je zeer waarschijnlijk geen liefhebber van Salsa Romantica zijn. Om vooral veel platen te verkopen leek het uiterlijk van de artiest vaak belangrijker dan de sound. Toch behoort dit genre tot de meest populaire Salsa ter wereld. De Salsa Romantica ontstond midden jaren ’80 in New York en Puerto Rico. De nummers zijn vooral herkenbaar aan een wat milde sound. Als je Spaans verstaat dan zal je veel woorden zoals pañuelo (zakdoek), lagrimas (tranen), amor (liefde) en mi corazon (mijn hart) regelmatig herkennen. Bekende artiesten zijn Jerry Rivera, Tito Nieves, Tito Rojas en Luis Enrique.

Salsa  Dura
De Salsa Dura is de moderne versie van de Salsa Clasica en leek mid jaren 80 vooral het antwoord op de Salsa Romantica waarbij hard werd gewerkt om de authentieke Salsa in leven te houden. Bekende artiesten die populair werden om hun Salsa Dura zijn Jimmy Bosch, Wayne Corbea en La Excelencia. Een prachtig album in deze stijl werd gemaakt door The Spanish Harlem Orchestra.

Salsa Cubana
De Cubanen hebben de Salsa door de jaren heen een geheel eigen sound gegeven, ook wel bekend als Timba. In tegenstelling tot de Noord Amerikaanse artiesten durven de Cubanen veel meer te experimenteren. Zo verwerken zij regelmatig de moderne Noord Amerikaanse drum in hun nummers en laten ze zich beinvloeden door Jazz, Rock, Disco en Funk. Een prachtig voorbeeld van een mega succesvol experiment werd het album van Ry Cooder met de Buena Vista Social Club. Andere bekende Cubaanse bands zijn Los Van Van,  Irakere, en NG La Banda.

 

 

 

 

Als je antwoord geeft op onderstaande vraag dan ontvang je de Salsaventura Soundcloud met daarin tientallen Salsa, Kizomba en Bachata nummers!

VRAAG

WELKE SALSA MUZIEK STIJL HEEFT JOUW PERSOONLIJKE VOORKEUR EN WAAROM? 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X