De Kizomba groei is ingezet en nog lang niet op z’n retour, zo lijkt het. Na de opkomst van de Zumba in 2011, de ongekende populariteit van Bachata in 2012 en 2013, heeft de Kizomba het stokje overgenomen en is momenteel de snelst groeiende koppeldans ter wereld.

Ik hield de afgelopen maanden een onderzoek en las zo’n beetje alles wat ik over de Kizomba kon vinden. Ik hield de bezoekersaantallen op onze website bij als het om de Kizomba lessen en bootcamps ging, en hield de populariteit van de Kizomba wereldwijd nauwlettend in de gaten. Ik luisterde naar veel verschillende Kizomba muziek, bekeek tientallen video’s op youtube van de meest populaire Kizomba dansers ter wereld en kom tot de onontkoombare conclusie: de Kizomba is niet te stoppen!

unstoppable

Kizomba lijkt Unstoppable

Hoe komt het dat de Kizomba zo ongekend populair is? En wat heeft deze dans dat de andere dansen niet hebben?

Ik kwam op een totaal van 10 redenen waarom deze dans in een hoog tempo de wereld verovert. Ik heb voor de overzichtelijkheid een selectie gemaakt van de voornaamste 5.

 1. Geen feest zonder Kizomba
  Als je als Salsa danser nu nog niet weet wat de Kizomba is dan heb je het laatste jaar waarschijnlijk onder een rots geleefd. Want of je het nu leuk vindt of niet, de Kizomba is niet meer weg te denken van een gemiddeld Salsa feest. Veel organisaties gaan zelfs over tot het creëren van een aparte Kizomba zaal zodat je als fanatieke Kizomba danser zeker weet dat je jouw persoonlijke dosis Kizomba binnenhaalt die avond.

  glen-en-khristy

  Glen & Khristy, Kizomba docenten bij Salsaventura

 2. Je kan al heel snel een beetje meedoen
  Waar je bij een dans als de Salsa al gauw 3 maanden bezig bent om op een feestje een beetje mee te kunnen dansen, leer je binnen een dag voldoende Kizomba om de vloer op te kunnen. Dat maakt de Kizomba een geweldige aanvulling op de Salsa, Bachata of de Zouk. Dat snelle leren heeft ook gevaren want om Kizomba goed te dansen moet je vooral veel oefenen en lessen blijven volgen. Iets wat veel gevorderde Kizomba dansers beamen. Het is, net als bij de Salsa, een dans waar je nooit in uitgeleerd raakt.

  kizomba_stat

  De explosieve groei van Kizomba in Nederland in 2013/2014

 3. De Kizomba is uitdagend
  Met de technische elementen uit de Tango, waarbij het leiden en volgen voornamelijk plaatsvindt vanuit de bewegingen van het bovenlichaam, en de vergelijkbare intimiteit van de Bachata, biedt de Kizomba voor zowel de beginnende als de gevorderde beoefenaar een flinke uitdaging. Zo kan je eindeloos oefenen op het variëren van het voetenwerk, het afstemmen van de bewegingen op de muziek en het eindeloos blijven verbeteren van het leiden en volgen.

  Wereldwijd is de Kizomba als sinds 2005 aan populariteit aan het winnen.

  Wereldwijd is de Kizomba als sinds 2005 aan populariteit aan het winnen.

 4. Het is opwindend
  Dit geldt zeker niet voor iedereen maar een deel van de dansers geeft volmondig toe dat het dansen van een Kizomba erg opwindend kan zijn. En hoewel het de bedoeling is dat vooral het bovenlichaam in contact is met je partner (waardoor de benen vrij spel hebben om te zorgen voor positionering en verplaatsing), schijnen sommigen niet helemaal duidelijk te hebben welk deel van ons lichaam valt onder het bovenlichaam en het onderlichaam. Maar of er nu vanuit het boven- of onderlichaam wordt geleid, de Kizomba kenmerkt zich wel degelijk door een grote mate van intimiteit.

  tango

  De Kizomba bevat veel elementen uit de Tango

 5. Meer connectie
  Ik ben 19 jaar als ik met een rugzak door China reis. Ik reis low budget en neem dan ook de hardseat (de goedkoopste manier van reizen destijds) tijdens de rit van Beijing naar Xian. Een onbekende jongeman met een wat verwilderd uiterlijk komt naast me zitten. We zijn 5 minuten onderweg als hij zijn hoofd op mijn schouder legt en in slaap valt. En hoewel ik mij er de eerste 30 minuten nogal ongemakkelijk bij voel, weet ik het uiteindelijk los te laten.Dat moment is mij altijd bijgebleven. Tot de dag van vandaag staat het voor mij symbool voor een gevoel van openheid, van vrijheid (in een land dat toen allesbehalve vrij was) maar ook van warmte en vertrouwen. Nu zeg ik niet dat je morgen de tram in moet stappen en je hoofd op de schouder van je buurman of buurvrouw moet leggen, maar is het je weleens opgevallen dat mensen nog maar zelden naast elkaar gaan zitten in een bus of een tram? In onze trams en bussen zie je vooral een hele rij alleen zittende mensen. Mensen blijven vaak nog liever staan dan dat ze naast iemand plaats nemen.Misschien is de Kizomba wel het ultieme antwoord op onze massale vervreemding van elkaar. Want hoe koeltjes en afstandelijk we buiten ook met elkaar omgaan, op de dansvloer lijkt iedere schroom te verdwijnen en alleen maar plaats te maken voor wederzijdse warmte en genegenheid. Dat was in de Salsa al zo, de Kizomba doet daar nog een schepje bovenop. Hoe zou een bus vol Kizomba dansers er eigenlijk uit zien?

We organiseren vanaf oktober t/m december verschillende Kizomba Bootcamps. Als je onderstaande vragen beantwoord maak je kans op een van deze Bootcamps naar keuze. De winnaar wordt in de blog van volgende week bekend gemaakt!

VRAAG

1. Wat is volgens jou de voornaamste reden (mag ook een andere zijn dan de bovengenoemde 5) dat de Kizomba de snelst groeiende dans van dit moment is?

2. Is de Kizomba volgens jou een hype of een blijvende dansstijl? En zo ja/nee, waarom denk je dat?

Stel je de wekelijkse blogs op prijs? Like ons dan in de social media box bovenaan de pagina. 

X