De Bachata is weer groeiende in populariteit.

Waar het eerst vooral de Kizomba was die de boventoon voerde is er de laatste weken een andere trend waar te nemen; de Bachata komt terug, en niet een beetje. Zowel in onze nieuwsbrieven als onze advertenties is het duidelijk dat de Bachata momenteel zo’n 20% populairder is dan de Salsa en de Kizomba. En dat is bijzonder.

Nu hoor je mij niet roepen dat daarmee een einde komt aan de Kizomba rage. In tegendeel. Ten eerste is Kizomba geen rage of een trend. Kizomba is wat mij betreft een nieuwe dans die, in tegenstelling tot wat veel anderen beweren, uitstekend past bij de Salsa en de Bachata.

De manier waarop een nieuwe dans populair wordt is wel anders dan in het verleden.  Waar het in de jaren 90 maanden, zo niet jaren duurde, voordat iedereen kennis hadden gemaakt met een nieuwe dans, gebeurt dit anno 2015 door het internet in maanden, zo niet weken. Zo kan ik momenteel Facebook niet meer openen zonder overspoeld te worden met foto’s en filmpjes van mensen die zich klaar maken om naar een Kizombafeest te gaan, in de auto zitten, onderweg naar een Kizombafeest, aan het dansen zijn op een Kizombafeest of onderweg terug zijn van het Kizombafeest.

marcio-blog-salsaventura

Deze clip van Marcio haalde meer dan 4,7 mln weergaven in de laatste 2 jaar op youtube.

Het wachten is nu nog op een film over Kizomba. Waarom? Een film zorgt er voor dat de massamedia het oppakt. Daarna duurt het meestal niet lang meer voordat ook de grote artiesten op aarde Kizomba zullen erkennen als ‘populair’ en het in hun videoclips zullen verwerken. Vervolgens komen dan de tv programma’s zoals Dancing with the Stars en So You Think You Can Dance en zullen we ook daar Kizomba terug zien. Zodra de cylcus rond is kunnen we ons klaar gaan maken voor een volgende dans. Maar zover is het nog lang niet.

In die tussentijd verwacht ik een terugkeer van…  de Bachata!

Afgelopen mei waren we met onze docentenopleiding op Ibiza en daar viel het mij al op. Daar werd heel veel Bachata Sensual gedanst. Een relatief nieuwe stijl van de Bachata die naast de Bachata Dominicana en de Bachata Romantica wordt gedanst met een combinatie van voetenwerk op de plaats,  spannende combinaties met de partner en vooral heel veel meer bewegingen vanuit het bovenlichaam. Daarnaast wordt er bij de Bachata Sensual veel gewerkt met spectaculaire dips & tricks.

SergioyAna

Sergio en Ana tijdens het Salsa Beach Festival. Ook zij dansen de Bachata Sensual.

En net op het moment dat ik mij afvraag of deze versie van de Bachata wel goed te leiden is zie ik een van onze deelnemers in de armen van een knappe Spanjaard dingen doen waarvan ze zelf nog niet wist dat ze die kon. Want geloof het of niet. Of je nu een bodyroll kan of niet, een goede leider in de Bachata Sensual zorgt dat jij die bodyroll doet. No questions asked!

De Bachata Sensual is vooral heel populair in Spanje en verovert momenteel in hoog tempo de wereld. Deze vorm van Bachata kenmerkt zich enerzijds door een hoge mate van intimiteit maar vooral ook door een sterke dynamiek tussen de man en de vrouw. Zo worden er nog altijd combinaties gemaakt met draaipatronen maar deze gaan tussendoor gepaard met een grote mate van intimiteit tussen combinaties en patronen in. Dat gecombineerd met een dosis Dominicaans voetenwerk en het Bachata spel lijkt compleet.

Mijn voorspelling is dat de Bachata in het algemeen en de Bachata Sensual in het bijzonder, zijn positie terug gaat (her)veroveren in de danswereld en misschien wel de meest populaire dans van dit aankomende seizoen gaat worden.

TIP:
Zowel in onze zomercursussen als in onze september cursussen bieden we Bachata aan. In september starten we zelfs met een 10 Week Challenge Bachata! In Utrecht starten we met een 10 WKC Bachata Sensual en in Den Haag met een 10 WKC Bachata Freestyle.

VRAAG

Wat is jouw favoriete Bachata nummer?

Stel je mijn wekelijke blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere social media. Bij voorbaat dank!

X