Het is 2005 als er in Nederland voor het eerst een verkiezing onder dansscholen wordt gehouden. Met deze verkiezing moet duidelijk worden wie de beste dansschool heeft, wie het beste feest organiseert en wie de beste Salsa docent van Nederland is. En zo kwam het dat ik in dat bewuste jaar opeens werd uitgeroepen tot de beste Salsa docent van Nederland! En dat niet alleen. Ik word een paar maanden later ook nog eens tweede op de lijst van Best International Teacher op het befaamde British Salsa Congress.

bestteacher

Sommigen vragen mij of ik nog wel kan slapen want ik ben nu immers een bekendheid in de Salsawereld. Onderweg om een superster te worden en volgens sommigen zal ik mij nu ongetwijfeld snel tussen de celebreties van Hollywood begeven. Inmiddels wandelen mijn schoenen ongeveer een meter van mij over straat en roep ik tijdens iedere les ‘handtekeningen na de pauze, mensen, handtekeningen na de pauze’. En hoewel ik sterke twijfels bij de titel van beste Salsa docent had, geef ik toe dat ik natuurlijk ook wel een beetje trots was. Oké, oké: ik voelde me alsof ik een Oscar had gewonnen. Maar goed, de beste Salsa (of Zouk, Bachata, Kizomba) docent van Nederland, wie is dat dan? Het antwoord is wat mij betreft heel simpel:

De beste docent is de docent die het beste bij jou past in de fase waarin jij je begeeft.

Zo kan het zijn dat waar jij vandaag behoefte aan hebt, zomaar over een jaar heel anders is. En dat is een heel goed teken! Dat betekent dat je niet stilstaat, maar groeit en in ontwikkeling bent. En dan kan jouw favoriete docent meeveranderen in dat proces.

Daarom is het vooral belangrijk te onderzoeken waar jij zelf behoefte aan hebt. Wil je vooral gezelligheid? Dan zal je een andere docent kiezen dan wanneer je behoefte hebt om technisch beter te leren dansen. Niet dat het één het ander uitsluit, maar een docent die een kwartier pauze inlast om mensen gezellig met elkaar te laten kletsen, zal gewoonweg minder snel een drill instructor zijn die ervoor gaat zorgen dat jij in no-time veel beter leert dansen.
Ook de behoefte tussen dames en heren verschilt. Zo heeft een gemiddelde dame vooral behoefte aan oefening op muziek en een man heeft vaak wat meer behoefte aan een goede uitleg en een duidelijk voorbeeld. Zodra dames overgaan op styling dan wordt de uitleg en het geven van een voorbeeld weer belangrijker.

Natuurlijk heb ook ik zo mijn favorieten. Voor mij zijn dat de docenten die hetgeen ze willen overdragen, op zo’n manier kunnen overbrengen dat het je bij blijft. En volgens mij heeft dat alles te maken met bezieling. Als iemand zijn ziel en zaligheid in een les legt, dan voel je dat.

Eddy Torres is naast een bezield dansers ook een van de betere docenten ter wereld

Eddy Torres is naast een bezield dansers ook een van de betere docenten ter wereld

Nu hangt het er natuurlijk ook vanaf wát je wil leren. Als het bijvoorbeeld om Shines gaat, dan gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Eddy Torres uit New York. Toen ik in 2002 een Shine van hem leerde in Puerto Rico kon ik nooit bedenken dat ik me die Shine tien jaar later nog altijd zou herinneren. Alsof hij een blauwdruk achter liet in mijn onderbewustzijn!

Voor Body Movement en Spinning zou ik een les nemen van Oliver Pineda uit Australië of Seon Bristol uit New York. En voor de uitleg over de muziek verwijs ik altijd naar Frankie Martinez. Voor hen allen geldt: een

Frankie Martinez

Frankie Martinez

duidelijke, heldere en ontspannen manier van lesgeven. Maar vergeet niet: dit zijn klassiekers! Er is inmiddels een hele lichting nieuwe docenten opgestaan die minstens net zo goed is, maar deze eerdergenoemde heren verdienen wat mij betreft toch echt de nodige credits voor hetgeen ze hebben betekend voor de hedendaagse Salsa scene.

 

Waar de dames dan blijven, hoor ik je denken? Hou je vast, want dan kom ik meteen bij de dame van wie ik in 2005 die verkiezing in Engeland verloor. Deze dame is wat mij betreft de Queen of the Queens als het gaat om lesgeven. Staat voor de groep als een entertainer, presenteert als een Steve Jobs, communiceert als een Oprah Winfrey. Ik heb het hier over niemand minder dan Edie The Salsafreak uit de VS! Helaas reist ze nu een stuk minder dan vroeger maar mocht je ooit in de gelegenheid zijn: check it out!

Terug naar Nederland. Want ook hier hebben we natuurlijk topdocenten die wekelijks hun passie met je delen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en vooral naar het antwoord op de volgende vragen:

1.     Over welke eigenschappen moet een goede docent volgens jou beschikken?
2.     Wie is jouw favoriete docent?
3.     Welke dansles is jou altijd bijgebleven?

Groetjes,
Morry

X