Van alle bewegingen die je met een partner maakt in de LA of NY Salsa, is de Cross Body Lead zonder enige twijfel de meest gebruikte.

De Cross Body Lead is een geweldige uitvinding. Als je als man even niet meer weet wat je moet doen, dan doe je gewoon een Cross Body Lead. Heb je daarna nog geen idee? Geen probleem. Dan doe je gewoon nog een Cross Body Lead. Niet ideaal maar je houdt intussen je partner wel lekker bezig. De dame legt tijdens al deze Cross Body Leads nogal wat kilometers af. En de heren, och die hebben het veel te druk met de volgende move te plannen.

Maar wat maakt een Cross Body Lead nu zo bijzonder dat iedereen het de hele tijd gebruikt? Ten eerste geeft het de heer tijd om na te denken over wat hij erna kan gaan doen. Ten tweede is het een mooi begin en afsluiting van een variatie. Het geeft het geheel een vloeiende overgang van de ene in de andere beweging met je partner.

Wat kan er allemaal misgaan tijdens de Cross Body Lead?
Omdat de Cross Body Lead zo vaak wordt toegepast lijkt het me handig eerst te beginnen met hetgeen er allemaal mis kan gaan. Het kan goed zijn dat je jezelf hierin herkent en dus heb je de kans om het aan te passen. Hier komen 4 tips voor de heren en 4 tips voor de dames.

CBL

Voor de heren

 1. Met stip op de eerste plaats: Heren stappen recht naar voren
  Hiermee bedoel ik dat je met je linkervoet op de 1e tel recht naar voren stapt. Daarbij is je linkervoet recht naar voren gericht. Dat zorgt ervoor dat het lijkt alsof je een basispas doet. En dus vertoont je lichaam geen enkel signaal van een afzet naar links op de 2e en 3e tel waarmee je de Cross Body Lead inzet. Je zal het niet geloven hoeveel heren ik deze fout zie maken. En steeds weer zie ik de dame hierdoor te laat reageren op zijn Cross Body Lead.
 2. Heren trekken de dame met hun linkerhand mee vanaf de 2e tel
  Met stipt op een goede 2e plaats. Heren stappen naar voren, houden de dame stevig vast met hun linkerhand, draaien weg op de 2e tel en trekken de dame met hun linkerhand mee. Hierdoor breng je de dame uit balans en kan zij niet meer gemakkelijk rechtdoor lopen om de heer te passeren.
 3. Heren maken een te grote stap naar achteren op de 5e tel
  In het tweede deel van de Cross Body Lead stapt de heer naar achteren met rechts. Door een te grote pas te maken naar achter komt zijn lichaam vaak iets naar voren. Dit belemmert de dame in haar wandeling naar de andere kant.
 4. Heren sturen niet op de 5e tel op het schouderblad
  Veel heren denken dat de dame vanzelf moet lopen als hij de weg vrij heeft gemaakt op de 3e tel maar dit is onjuist. Je wilt juist dat het spel van leiden en volgen intact blijft. En dus zou de dame pas moeten gaan lopen als ze de sturing voelt op haar linker schouderblad.

Voor de dames

 1. Dames reageren niet, maar anticiperen
  Ja dames! Opgelet! Veel dames zetten het namelijk al op het lopen zodra ze het vermoeden hebben dat er een Cross Body Lead aankomt. Ze roept nog net niet ‘aan de kant! ‘. Tip: dames, blijf in reactie. Zodra je gaat anticiperen zit je in een soort quiz. Je kan het goed hebben of fout hebben. Dus wacht echt totdat je zijn sturing voelt. Stuurt hij niet? Dan doe je een basispas op je plaats.
 2. Dames maken te grote passen
  Veel dames maken te grote passen op de 5e en de 6e tel. Dit is niet alleen onhandig voor de heer maar vooral niet mooi om te zien. Verdeel je passen dus over die 3 tellen.
 3. Overdrijf je styling niet
  Styling is mooi en leuk maar teveel is onhandig en ongepast. Je kan Ladies Styling vergelijken met een gesprek. Als iemand teveel praat kan het irritant worden. Dit geldt ook voor styling. Sommige dames willen tijdens iedere Cross Body Lead met hun hand door het haar om aan het einde die hand nog even in de lucht te steken.
  Dames, een keertje is leuk maar overdrijf het niet.
 4. Niet knijpen
  Ik weet het; zo’n Cross Body Lead is hartstikke spannend! Maar daarom hoef je nog niet heel hard in zijn hand te knijpen. Het voorkomt namelijk dat hij een volgende move in kan zetten. De gouden tip is: zorg dat hij je altijd los kan laten.

Nu weet je wat je vooral NIET wilt doen tijdens een Cross Body Lead. Dan is het nu tijd voor wat je juist wel wilt doen. De Gouden Tips voor een prettige Cross Body Lead!

Heren

 1. Bij het naar voren stappen met links op de 1e tel is het aan te raden je linkervoet zo’n 20% naar links te draaien bij het neerzetten. Dit zorgt ervoor dat, bij het naar voren stappen, ook het bovenlichaam van de man een lichte impuls krijgt naar links. Dus de linkerschouder van de heer draait iets weg op de 1e tel. Dit zorgt ervoor dat de dame beter kan reageren op de aankomende Cross Body Lead.
 2. Bij de 2e tel verplaatst de heer zijn rechtervoet een klein stukje naar rechts. Dit om ruimte te maken voor de dame.
 3. Op de 3e tel plaatst de heer zijn linkervoet naast de rechtervoet. Ongeveer schouderbreedte. De heer draait dus een kwartslag weg. Hoewel de voeten naast elkaar komen kan het goed zijn dat de heer het bovenlichaam iets verder doordraait.
 4. Op de 4e tel is er een rust.
 5. Op de 5e tel stapt de heer met rechts op de plaats/of opzij / of naar achteren, en stuurt de dame met zijn rechterhand op het schouderblad van de dame naar de overkant. Sturing is alleen op de 5e en niet op de 6e tel of later.
 6. Heren, kijk op de 3e tel over je linkerschouder. Dit om te zien of je de dame niet in een buurman of buurvrouw lanceert.

Dames

 1. Bij het naar voren stappen met links op de 1e tel door de man, stapt de dame met rechts naar achteren.
 2. Op de 2e tel stap je als dame op de plaats met links.
 3. Op de 3e tel sluit je als dame je voeten naast elkaar aan. Dit is het moment waarna er gewisseld wordt van gewicht (dame gaat van het linkerbeen naar het rechterbeen). Het kan ook zijn dat je als dame met je rechtervoet op de 3e tel iets naar voren uitkomt.
 4. Op de 4e tel is er een rust. Het is belangrijk voor de dame hier af te wachten op de sturing van de man.
 5. Pas op de 5e tel voelt de dame een impuls op het schouderblad waarna ze kan gaan lopen met haar linkervoet op de 5e tel.
 6. Op de 6e tel stapt de dame met rechts naar voren. Hierbij draait de dame al iets in. Dit in voorbereiding op de 7e tel.
 7. Op de 7e tel draait de dame een halve slag naar links, richting de man en stapt vervolgens met rechts naar achteren terug in de basispas.

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande tips!

VRAAG:
Welke oefening, techniek of combinatie zou je graag tot in detail beschreven zien?

Laat het mij weten door te reageren in het commentaarveld hieronder.

Deel dit bericht met je vrienden op Facebook of de andere Social Media door hiernaast of hieronder te liken of te delen.

X