De Kizomba trein raast op hoge snelheid door het danslandschap en lijkt voorlopig geen tussenstops te maken. Een enkeling blijft nog altijd stug beweren dat de Kizomba een rage is maar de fanatieke danser lijkt beter te weten. De Kizomba is ongekend populair en deze populariteit zal alleen nog maar toenemen.

Wat er ook te gebeuren staat met de Kizomba, het is wat mij betreft een mooi moment voor een tussenbalans.

De Kizomba Hoge Snelheidstrein raast door het danslandschap

De Kizomba Hoge Snelheidstrein raast door het danslandschap

De Kizomba kan enigszins vergeleken worden met de opkomst van de Salsa in de jaren 90. De Salsa kwam toen ook (voor velen) uit het niets en veroverde in zo’n 5 jaar tijd de danswereld. Tientallen Salsa dansscholen openden hun deuren. Op ieder feestje werden tientallen flyers uitgedeeld door de lokale dansdocenten en op een gemiddeld verjaardagsfeestje was Salsa het onderwerp van gesprek. Anno 2015 gaat het met Kizomba niet veel anders. Er is alleen één groot verschil; het gaat dankzij Social Media en internet nog veel en veel sneller.

Ook onze Kizomba danslessen, bootcamps en workshops zijn vrijwel allemaal volgeboekt. Zo’n 25% van onze cursisten danst de Kizomba! De gemiddelde leeftijd ligt zo’n 10-20% lager dan bij de Salsa. De doorstroom bij de Kizomba is echter wel lager. Mensen haken dus wat eerder af dan bij de Salsa. Dit is niet zo vreemd want na 1 of 2 cursussen ben je zoals ik het noem party-proof. Daarna kan je op een feestje al een beetje meedoen en voor sommigen is dat genoeg. Daarnaast zijn de verschillende lesprogramma’s binnen de dansscholen nog in volle ontwikkeling en dus is er nog niet overal sprake van een duidelijke structuur in de verschillende niveaus.

De enige dansstroom die, naast de Salsa, nog populairder was dan de Kizomba was de Zumba! Deze dans / fitness vorm is in verband met de intensiteit vooral meer geschikt om binnen een sportschool te beoefenen. De meeste dansscholen beschikken immers niet over eigen doucheruimtes.

Alleen de Zumba was nog populairder dan de Kizomba

Alleen de Zumba was, naast de Salsa, nog populairder dan de Kizomba

Toch zijn er ook gevaren. Want met de populariteit van de Kizomba komen ook de goudzoekers die zelf na 1 of 2 cursussen les gaan geven. Wil je Kizomba leren dansen? Realiseer je dan dat een goede danser nog geen goede docent is. Ga bij verschillende scholen kijken en onderzoek welke docent(e) en welke manier van lesgeven het beste bij je past.

“De beste docent is die docent die het beste bij je past in de fase waarin je bent” 

Met de groeiende populariteit van de Kizomba ontstaat er bij de fanatiekere danser ook de behoefte aan fanatiekere feesten. Zo zien we dan ook dat 100% Kizombafeesten zoals bijvoorbeeld Kizomba Lounge, Kizomba Bash en Kizomba Domingo veel bezoekers blijven trekken.

glen-en-khristy

Naast de Kizomba hardcore feesten zijn er ook veel mix feesten waar er naast een Salsa/Bachata zaal ook een Kizombazaal is. Daar werd ik de laatste keer nogal verrast. Tijdens een van onze Salsaventura XXL Party’s in Snowworld vroeg iemand laatst of het licht in de Kizombazaal uit kon. Mijn antwoord was: ‘het licht is toch uit?’. ‘Nee, helemaal uit, darkroom!’ zei hij. Ik dacht even dat hij een grapje maakte maar er blijken inderdaad Kizomba darkroom party’s gegeven te worden. Ik heb hem toen maar rustig verteld dat hij de beste Kizomba darkroomparty kan vinden in zijn eigen slaapkamer maar dat we het licht niet uit gingen doen.

Waar heeft de Kizomba haar populariteit aan te danken?

  1. De basis van de Kizomba kan je snel leren. Zoals eerder gezegd kan je als beginner al na een paar lessen naar een feest en een beetje meedoen. Bij veel andere dansen duurt dit een stuk langer.
  2. De muziek is niet ingewikkeld, gemakkelijk te volgen en heerlijk om naar te luisteren.
  3. Het is moeilijk om buiten de maat te dansen. Waar je bij Salsa nog een onderscheid kan maken tussen het dansen op de 1e, 2e, 3e tel dans je bij Kizomba op alle beats.
  4. Ook voor de gevorderde danser biedt Kizomba voldoende uitdaging. Niet alleen kan je jezelf binnen de Kizomba danstechnisch blijven ontwikkelen, je kan oneindig variëren door binnen de dans, met je partner te spelen met de muziek.
  5. Om Kizomba goed te kunnen leiden en volgen moet je jezelf volledig afstemmen op de energie van je partner. Dit maakt Kizomba tot een ultiem spel van leiden en volgen waarbij er veel minder wordt gestuurd vanuit de handen en armen maar vooral vanuit boven en onderlichaam.
  6. Kizomba past geweldig in het danslandschap van de Salsa, Bachata en de Zouk. Dat zorgt ervoor dat veel mensen het leuk vinden om naast de andere dansen ook de Kizomba te leren.
  7. Het is intiem. Heb je behoefte aan intimiteit en connectie? Dan is Kizomba het antwoord. Dit is voor velen ook een obstakel want als het een keer niet klikt met een danspartner wordt het al snel onprettig.

Het is bijzonder om te zien dat Kizomba ook grote groepen jongeren aanspreek. Waar ze vooral door veel televisie programma’s gefocust waren op solo dansen, is dit de eerste keer sinds tijden dat jongeren ook weer met een partner willen dansen.

Met de groeiende populariteit ontstaat er ook de behoefte aan goede docenten. We organiseren in het najaar van 2015 voor de 2e keer de Kizomba docentenopleiding. Hier leer je niet alleen de danstechnische kant van de Kizomba maar vooral ook de didactische kant. Wil je op de hoogte gehouden worden? Vul dan HIER je gegevens in.

Ik ben benieuwd wat jij denkt! 

BEANTWOORD ONDERSTAANDE VRAAG EN MAAK KANS OP GRATIS DEELNAME AAN EEN VAN ONZE BOOTCAMPS!

IS DE KIZOMBA EEN TREND OF BLIJFT DE KIZOMBA GROEIEN IN POPULARITEIT? 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media

Meld je hieronder aan om op de hoogte te blijven van onze de Kizomba docentenopleiding

* indicates required
 

X