Wist je dat dansers en dansliefhebbers in de Verenigde Staten meer privélessen volgen dan groepslessen? In Nederland staan we wat dat betreft nog in de kinderschoenen. Op stijldansgebied is het volgen van privélessen in Nederland de gewoonste zaak van de wereld maar vrijwel alleen onder diegenen die trainen voor wedstrijden. Privélessen om simpelweg beter te leren leiden en volgen, om je algehele danstechniek of om je houding, rhythm & timing, musiciality of danshouding te verbeteren of zijn eerder uitzondering dan gewoonte.

Als je iets goed wil leren dan weet ik uit persoonlijke ervaring dat het nemen van een of meerdere privélessen een van de beste manieren is om snel resultaat te bereiken. Hoe dat komt? Omdat de docent zich volledig concentreert op jouw behoeftes en zijn les daar helemaal op afstemt.

Vorig jaar bezocht ik een van de grootste dansbonden in de VS. En wat valt daar op? Bijna 80% van al hun lessen bestaat uit privélessen!

Op de vraag hoe het komt dat het daar zo vanzelfsprekend is keken ze mij heel verbaasd aan. Voor hun is het duidelijk dat het simpelweg de beste manier is om snel iets goed te leren.

Toch ben ik het daar niet helemaal mee eens. Je kan een privéles simpelweg niet vergelijken met groepslessen. Wat je in een privéles leert, leer je niet in een groepsles en omgekeerd.

Omdat de meeste lezers niet of nauwelijks bekend zijn met het fenomeen privéles zal ik hieronder de voornaamste voordelen opnoemen van privélessen ten opzichte van groepslessen.

groepsles

Het grootste voordeel van groepslessen is het wisselen van partner waardoor je het geleerde met verschillende mensen kan oefenen.

Hieronder de voordelen van het volgen van privélessen

 1. Persoonlijke aandacht
  Met stipt op nummer 1 is natuurlijk de enorme hoeveelheid persoonlijke aandacht en begeleiding die je tijdens een privéles krijgt.
 2. Afstemming op jouw behoeftes
  Dit lijkt erg op 1 maar is toch anders. In een privéles stemt de docent de lesstof helemaal af op hetgeen jij wilt leren en waar jij, volgens hem en volgens jezelf, behoefte aan hebt.
 3. Confrontatie en ontdekking
  Een goede docent zal je confronteren met dingen die je nog niet wist over je dansen en je daarbij helpen. Je kan immers pas iets veranderen als je weet wat er veranderd moet worden.
 4. Vragen stellen
  Het is jouw les, je kan dus alle vragen stellen die je hebt.
 5. Focus
  De tijd die je reserveert is volledig bestemd om jou te verbeteren in je dansen. Er is dus geen afleiding van buiten tijdens de privéles. Ik kan mij letterlijk nog iedere privéles herinneren van de afgelopen 20 jaar. Er ging nooit een les voorbij zonder een nieuw inzicht.
 6. Op jouw tijdstip
  Waar jij jouw planning moet afstemmen op een groepsles, past de privéles zich aan, aan jou.
 7. Kwaliteit vs kwantiteit
  Natuurlijk kan je veel nieuwe dingen leren tijdens een privéles zoals footwork, styling of combinaties. Maar je leert vooral beter worden in hetgeen je al eerder hebt geleerd maar nog niet (optimaal) beheerst. Het is vooral het dieper ingaan op het perfectioneren van een techniek zodat jij die techniek op de voor jou best haalbare manier uit kan voeren.
 8. Tijd voor jezelf
  Gun jezelf dat moment per week waarin je werkt aan jezelf. Zie het gewoon als een wekelijks cadeautje aan jezelf.
 9. Je leert van een professional
  In een groepsles maken we hetzelfde mee als we als docent met een cursist dansen. ‘Dit is heel anders’ hoor je dan soms zeggen. Door te dansen met iemand die het beheerst leer je sneller.
 10. Goedkoop want je spaart tijd
  Na alle voordelen die ik al genoemd heb hoop ik dat je begrijpt dat een privéles relatief helemaal niet zo duur is. Vooral als je beseft hoeveel tijd je bespaart.

  In ons drukke leven kan je met privelessen heel veel tijd besparen.

  In ons drukke leven kan je met privélessen heel veel tijd besparen.

Maar hoe zit het dan met groepslessen?
In een groepsles mag er dan minder persoonlijke aandacht worden gegeven, het feit dat je met veel verschillende mensen kan oefenen is iets dat een privéles je niet kan bieden. Daarnaast is een groepsles over het algemeen ook gezelliger omdat je nu eenmaal met meerdere mensen bent. ‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Maar goed, iemand die privéles neemt is meestal vrij fanatiek en heeft geen boodschap aan gezelligheid.

Wil je privélessen volgen? Dat kan! Stuur een pm naar morry@salsaventura.nl. Geef daarin aan:

 • Je volledige naam
 • De dans waarin je privéles wil volgen (Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk)
 • Het niveau waarop je les wil hebben

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en/of op andere social media.

X