Ik was een jaar of 12 toen ik met school op kamp ging. Daar was een man die ’s avonds bij het kampvuur een verhaal vertelde. Het verhaal ben ik vergeten. Maar de manier waarop hij dat verhaal vertelde niet. Iedereen was muisstil en zat met volledige concentratie te luisteren. De tijd leek stil te staan. Alsof je ieder detail dat hij vertelde voor je kon zien, in volle beweging, full color. Je wilde dat het verhaal nooit zou eindigen.

Hoe deed die man dat? Wat deed hij met zijn stem waardoor je uren lang naar hem kon luisteren? Welke woorden gebruikte hij waardoor alles zo levendig werd?

Wat deze bijzondere man aan dat kampvuur deed is wat alle goede verhalen vertellers doen en deden. Denk maar aan mensen als Martin Luther King, John F. Kennedy en Nelson Mandela. Hun verhalen gingen de geschiedenisboeken in. En het was niet zozeer het verhaal dat zo sterk was. Het was bovenal de manier waarop zij hun verhaal vertelde wat het verhaal zo bijzonder maakt.

Verhalen vertellen is misschien wel de oudste manier om een boodschap over te dragen.

Verhalen vertellen is misschien wel de oudste manier om een boodschap over te dragen.

Wist je dat het vertellen van verhalen een van de belangrijkste tools kan zijn om jouw boodschap over te dragen op je publiek? Een goed verhaal is niet alleen leuk om naar te luisteren, het zorgt er ook voor dat mensen de boodschap beter kunnen onthouden.

Onderaan deze blog ga ik jouw vragen jouw persoonlijke Salsaverhaal met mij/ons te delen. Ik ben namelijk super benieuwd hoe jij zelf bent begonnen met Salsa dansen en hoe deze eerste ervaring voor je was.

Mijn Salsa verhaal begint 17 jaar geleden. Ik heb in mijn woonkamer ruim 3 maanden staan zweten om de basispas van de Salsa onder de knie te krijgen en zonder resultaat. Ik kom dan ook enigszins gefrustreerd aan in het land van de Salsa: Colombia. Ik word opgehaald door Alvares, een vriend van de familie waar ik een deel van mijn reis zal verblijven. Op de 12e etage van zijn ‘edificio’ vertel ik hem over mijn frustratie. ‘Ik doe iets fout’ vertel ik hem in mijn gebroken Spaans, ‘maar ik weet niet wat’. Als ik Alvares mijn ‘basico malo’ laat zien zegt hij meteen: ‘tienes que cambiar algo’; ‘je moet iets veranderen’. Hij laat me zien wat ik fout doe en binnen 30 seconden kan ik mijn eigen voeten niet geloven. Ik dans de Salsa!

cali_salsa

Daar in Cali, Colombia leerde ik mijn eerste Salsapasjes

Bovenstaande is waar gebeurd en het is een verhaal dat ik vaak, in een wat aangepaste versie, aan mijn cursisten vertel. En zeg nu zelf: is het bovenstaande niet veel leuker dan te zeggen: ‘hé mensen, ik had er ook veel moeite mee hoor’. Natuurlijk is dat heel anders!

Het vertellen van een verhaal kan een hele leuke ervaring zijn. Zo kies ik er bijna altijd voor het verhaal persoonlijk te maken. Zo vertel ik graag (zie boven) over het aanleren van mijn eerste Salsa pas of over die keer dat ik op een feestje zo’n 50 glazen brak omdat ik niet goed naar links keek tijdens een cross body lead. Ook in mijn wekelijkse blogs kan je veel persoonlijke anekdotes terugvinden. Wat ik met mijn verhalen vooral probeer te bereiken is dat er herkenning is en dat je denkt: ‘hé, dat deed ik ook’ of ‘dat is mij ook weleens gebeurt’ in plaats van ‘nou en, wat kan mij het schelen?’.

Je kan een onderscheid maken tussen:

 1. De manier waarop je een verhaal vertelt en
 2. De ingrediënten waarmee je het verhaal vertelt

Tijdens onze opleiding gaan we uitvoerig in op de manier waarop je een verhaal vertelt. Dit is namelijk nòg belangrijker dan de ingrediënten van het verhaal.

Zelf ontdekte ik een paar jaar geleden de kracht van verhalen vertellen door Winston Scholsberg. Winston gaf meer dan 5000 optredens aan kinderen en zette zijn ervaring om in zijn zeer succesvolle WES-methode® waarmee hij managers en CEO’s traint om hun verhaal krachtig aan hun doelgroep over te dragen. Winston is inmiddels een goede vriend van mij geworden en is een van de vaste trainers tijdens de docentenopleiding.

winston-scholsberg

Winston Scholsberg: Meester Verhalenverteller

 

Hieronder deel ik mijn persoonlijke 7 succes ingrediënten voor het vertellen van een verhaal. Je hoeft ze heus niet altijd allemaal te gebruiken. Maar het kan een hulpmiddel zijn om je verhaal meer kracht bij te zetten.

 1. Weet wat je wilt vertellen
  Een veel gemaakte fout is dat mensen tijdens het vertellen van een verhaal afdwalen. Dat komt omdat ze dan niet goed weten wat ze precies willen vertellen. Iedere gedachte rondom dat onderwerp lijkt relevant en voordat je het weet denk je ‘wat wilde ik nou ook alweer vertellen?’. Zorg er dus voor dat je precies weet wat je wilt vertellen.
 2. Weet waarom je het wilt vertellen
  De reden is belangrijker dan het verhaal zelf. Zorg er voor dat je verhaal relevant is voor het publiek waar je het aan vertelt. Voor jou kan een verhaal heel leuk of heel belangrijk zijn maar vraag jezelf af, nog voordat je het gaat vertellen, of jouw publiek er ook echt iets aan heeft. Opnieuw wil je ervoor zorgen dat je publiek denkt ‘ik ook’ in plaats van ‘nou en’.
 3. Maak het persoonlijk
  Door je verhaal persoonlijk te maken stel jij je kwetsbaar op en wordt het verhaal, als het bijvoorbeeld betrekking heeft op iets dat je uit wilt leggen, al snel herkenbaar. 
 4. Gezonde dosis zelfspot
  Ik merk altijd dat mensen een gezonde dosis zelfspot kunnen waarderen. Zo vinden veel van mijn cursisten het een hele opluchting om te horen dat ik 3 maanden over de basispas deed en dat ik jaren lang (zonder dat ik het wist) buiten de maat danste (op de 3e tel in plaats van op de 1e tel). Als jij je open durft te stellen voor je eigen fouten dan durft een cursist dat ook eerder te doen.
 5. Kort en krachtig
  Vooral tijdens een dansles zijn mensen gekomen om te dansen. Een verhaal kan heel leuk zijn maar als het te lang duurt zullen mensen afdwalen. Maak het verhaal dus kort en krachtig.
 6. Maak het spannend
  Voorbeeld: ‘De techniek die ik jullie nu ga leren heeft een paar jaar geleden werkelijk mijn leven veranderd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik niet alleen met veel meer plezier aan het dansen ben maar ook dat ik veel meer in staat ben om verbinding met mijn danspartners te maken op de dansvloer’.
  Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Op deze manier kan je zelfs een les die qua inhoud saai is, heel interessant maken. Je moet er daarna natuurlijk wel een boeiende les van maken. Alleen een krachtige aankondiging is niet voldoende.
 7. Vertel de waarheid
  Je mag een verhaal best wat overdrijven maar zorg dat je verhaal is gebaseerd op de waarheid. En als jij het niet zelf hebt meegemaakt is het helemaal geen probleem te vertellen dat je iemand kent die het heeft wel meegemaakt. Nogmaals: het gaat niet om het verhaal maar om de manier waarop je het verhaal verteld.

Deel hieronder jouw persoonlijke Salsaverhaal. Het mag over alles gaan!
Voorbeelden: Hoe was jouw  eerste ervaring met Salsa? Ben je weleens geweigerd toen je iemand ten dans vroeg? Dans of danste jij ook buiten de maat?

Ik kijk uit naar je verhaal!

X