Deze week heb ik een interview met iemand die volgens hem de mooiste baan van de wereld heeft: Bernard te Gussinklo van Dance4Two.

Bernard en ik kennen elkaar al enkele jaren en vorig jaar leerde ik hem, tijdens onze docentenopleiding op Ibiza, beter kennen in zijn rol als reisleider. En als je dacht dat het beroep als dansdocent mooi was…., het kan altijd beter!

Als ik hem afgelopen week bel klinkt Bernard duidelijk opgewonden. Zijn bedrijf Dance4Two heeft voor het eerst in 12,5 jaar iemand aangenomen! Hun team wordt versterkt door Maaike van Zetten! Geen onbekende in de Salsa wereld. Zij gaat Bernard en zijn partner Rianne ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden, de promotie en de klantenservice.

ibiza-norvin-morry-bernhard

L naar R: Norvin, Bernard en ikzelf op Ibiza

Hoe is dit allemaal begonnen?

“Dat is wel een grappig verhaal. Mijn eerste reis was in 2003! Na mijn studententijd wilde ik vooral reizen en ik kwam toen op het idee om een windsurfreis te organiseren. Mijn droom werd daarmee een stukje werkelijkheid want op deze manier wist ik voor het eerst met mijn hobby wat inkomen te genereren. Maar na 3 maanden doorgebracht te hebben op een surfeiland was dat voorbij.

In ging uiteindelijk overdag aan de slag als techneut en in de zomervakantie zocht ik een goede vriend op in het Noord Westen van Spanje. Het was er geweldig en het reisgevoel begon weer te kriebelen. En dus begonnen we na te denken over het organiseren van reizen naar deze plek in Spanje. We zochten een thema. Zouden we yoga reizen organiseren? Of zou ik teruggaan naar het voor mij bekende surfen? We dachten na totdat… “.

Toeval bestaat niet

” …Totdat we op de terugreis naar Nederland besloten een lifter mee te nemen die ook die kant op moest. De beste man had ook een passie: Tango dansen! Hoewel we dat op dat moment niet beseffen blijkt dit later een van de beste Tango dansers te zijn die ons land rijk is: Mariano Diaz Campos!

mariano

Mariano in actie in 2014

Na een paar uur praten en brainstormen is het voor Mariano duidelijk: ‘Jullie moeten Tango reizen organiseren naar Spanje!’ De weken erop besluiten we wat Tango salons te bezoeken en al snel ontdekken we ook de Salsa. Het doel is al snel duidelijk en een paar weken, een website en een advertentie in de Volkskrant verder, is de eerste reis een feit. We reizen met maar liefst 24 deelnemers af naar onze plek in Noord-West Spanje met onze eerste Combi Reis Tango en Salsa!

Voor de Salsa komen we bij Marlon van Salsipuedes terecht. En ja, voor de Tango hoeven we niet ver te zoeken: Mariano mag zijn eigen idee ten uitvoer brengen!

Het jaar erop besluiten we de trip te herhalen. Het geluk lacht ons toe want dit jaar zijn er nog meer deelnemers.

Tot het 3e jaar. Dan is er sprake van een heren tekort. Misschien raad je het al. Of ik ook mee wilde doen. Ik was tenslotte de reisleider! En zo maakte ik mijn eerste Salsa passen en raakte ik besmet met het Salsavirus.”

Van je hobby je werk maken

“Het is 2007 als ik besluit om mijn baan overdag in te ruilen voor het avontuur van ondernemer en mij full time te gaan richten op de dansreizen. Mijn goede vriend kampt inmiddels met gezondheidsproblemen en als snel sta ik er alleen voor. Maar dat laat me niet tegenhouden. Er worden vanaf dat jaar meerdere bestemmingen aan de reizen toegevoegd waaronder Barcelona. Ik krijg de smaak te pakken en wil meer.

trinidadbernhard

in Trinidad

In 2009 reis ik voor het eerst af naar Cuba waar ik een maand lang het land doorreis.  Cuba verovert mijn hart en vanaf dat moment start ik ook met het organiseren van reizen naar Cuba.”

Dance4Two heeft een groei van 30% per jaar, jaarlijks meer dan 1000 tevreden deelnemers en maar liefst 21 evenementen! Berhard is nog maar net iets meer thuis dan onderweg.

Hoe hou je dit vol?

“Natuurlijk is het niet allemaal leuk en gaat er ook weleens wat mis. Maar dat hoort erbij. Ik zeg altijd: ik heb de beste baan van de wereld. Mijn partner Rianne bereid alles voor en ik mag de mensen meenemen op het stukje geluk. Dat is natuurlijk een geweldige job! En ik krijg nu eenmaal heel veel energie als ik zie dat mensen het naar hun zin hebben, zowel op als buiten de dansvloer.”

De reis gaat altijd door?  

“Dat klopt! Niets is zo vervelend als in onzekerheid zitten over je leukste activiteit van het jaar: je vakantie. En dus hebben we lang geleden besloten dat de reis altijd doorgaat. En ja, zo is het weleens voorgekomen dat ik met 1 gids en slechts 1 deelnemer door Trinidad reisde. Dat is overigens maar een keer voorgekomen. Ik geloof tot de dag van vandaag dat, als ik die beslissing toen niet had genomen, dat Dance4Two er nu heel anders uit had gezien.

Wat was je mooiste of leukste ervaring?

“Iedere reis is er wel een kippenvel momentje. Maar ook erna. Als ik achteraf een e-mail ontvang van een deelnemer die met zo’n reis haar eenzaamheid heeft weten te doorbreken en een hele groep vrienden heeft overgehouden aan zo’n reis dan voel ik me heel dankbaar dat ik dit werk mag doen. Maar het gaat natuurlijk niet om iets wat ik heb gedaan. Mensen nemen zelf die stap en sluiten zelf die vriendschappen. Zo’n reis kan daar enorm bij helpen.

groupibiza

Een relaxmomentje tijdens de opleiding richting Formentera

En zo is er dat verhaal van die boer uit Zeeland. Die belde me weken lang voorafgaand aan die reis op. Hij was er niet zeker van of hij weg kon in verband met zijn oogst. Maar, het kwam helemaal goed en hij kon mee. Na 3 dagen vroeg ik hem of alles naar wens was. Waarop hij zei: ik vind het hartstikke leuk hier maar ik wist helemaal niet dat we zouden gaan dansen’!  Dat was volgens de enige man die ooit per vergissing is gaan dansen. Het jaar daarop was hij overigens weer van de partij.”

“Maar over het algemeen is het publiek net als in de danslessen; erg gevarieerd maar dat is dan ook de charme van het dansen. ”

Ga je mee naar Ibiza vanaf 21 t/m 28 mei?

Zondag 28 februari organiseren we een 3 uur durende Gratis Training.
Hierbij vertellen we je alles over de opleiding op Ibiza, hoe jij in slechts 1 week je certificaat kan halen en doen we je een unieke aanbieding!
Aanmelden voor de Gratis Training

Naast de opleiding kan je ook inschrijven voor de dansreis naar Ibiza.
Er zijn workshops Salsa, Bachata, Kizomba en West Coast Swing!
Vraag hier meer informatie op

Boek hier je reis naar Ibiza via Dance4Two. Als je Salsaventura noemt bij je aanmelding ontvang je een gratis workshop voor aanvang van de reis! 

VRAAG

Wat zijn volgens jou de 3 leukste beroepen ter wereld?

Stel je de wekelijkse blogs op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X