Wist je dat er in Argentinië Tango dansscholen zijn waarbij je als man de eerste paar weken zonder je vrouwelijke danspartner naar de dansles moet komen? Deze dansscholen nemen hun vak zo serieus dat ze van de deelnemende heren eisen dat ze eerst de basispassen moeten leren als dame. Hoe kan je immers als man leren leiden als je niet weet hoe het voelt om geleid te worden?

En hoe geweldig en vooral logisch het idee ook klinkt, ik denk dat wij binnen een paar maanden failliet zouden gaan als we dit systeem 1:1 hier in Nederland zouden overnemen. Of toch niet? In ieder geval is er bij de dames, geheel vrijwillig, al sprake van het omgekeerde. Ieder seizoen zijn er vrouwen zich bij ons inschrijven als man. Mag dat? Ja natuurlijk mag dat! We vertellen de dames er wel bij dat ze misschien op enige weerstand kunnen stuiten bij een enkele dame in de groep, maar in de praktijk gebeurt dat eigenlijk zelden of nooit. Dames doen daar in het algemeen helemaal niet moeilijk over. Sterker nog, veel dames, vooral diegenen die regelmatig naar feestjes gaan, vinden het een geweldig idee.

Dames zijn het zat om tijdens een feestje langs de kant te moeten staan en nemen hiermee het heft in eigen hand. Door als man te dansen hoeven ze zich nooit meer te vervelen. Zijn er even geen mannen om mee te dansen? Geen enkel probleem! Dan stap je in je rol als man en je vraagt een dame.

 

blog-trading-places

Durf je als dame volledig over te geven aan de man, of andersom!

Daarnaast leer je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, beter volgen. Je ontdekt namelijk hoe het voelt als een dame niet wilt volgen maar leiden. En dit inzicht verbetert vervolgens je eigen rol als dame. Je moet natuurlijk wel regelmatig als dame blijven dansen om beiden rollen te blijven beheersen.

En hoewel het minder voorkomt zijn er ook heren die als dame kunnen dansen en het leuk vinden de rol van volger aan te nemen. Ik zou iedere heer aanraden dit eens uit te proberen. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je, met het betreden van de wereld van de dame, een geheel andere wereld indanst. In het begin slaan je hormonen wellicht een beetje op hol, maar met een beetje overgave zal de ervaring je versteld doen staan.

Je zal merken dat je, na een paar wat onwennige minuten, in de rol als dame veel meer zal lachen dan in de rol als man. Je hoeft namelijk niet meer vooruit te denken. Alsof je na lang auto rijden voor het eerst plaatsneemt op de bijrijdersstoel. Het is een beetje wennen maar na een tijdje ga je steeds meer ontspannen.

Je wordt dus gedwongen tot overgave! Dit betekent vrij vertaald: de controle overdragen aan de ander. En net als in het “echte leven” kan het heel lastig zijn de controle aan die ander over te dragen zonder die ander te willen beïnvloeden. Zolang je probeert de controle (het leiden) te beïnvloeden, kom je niet tot echt volgen!

Tenslotte moet je erop vertrouwen dat je partner weet wat hij doet. Zonder vertrouwen zal je, bewust of onbewust, invloed blijven uitoefenen op het leiden van je partner.

Als je eenmaal in staat bent jezelf over te geven zal je merken dat er een wereld voor je open gaat. Je gaat als man, in de rol van dame, vooral beseffen hoe belangrijk het is dat je als man subtiel en duidelijk aan moet leren geven wat je wilt. En dat zorgt er weer voor dat hij als man weer beter zal gaan leiden. Kortom; we moeten gewoon wat vaker van rol wisselen!

EENS OF ONEENS EN WAAROM?

1. HET WORDT DE HOOGSTE TIJD DAT MANNEN ALS VROUWEN GAAN DANSEN EN VROUWEN ALS MANNEN. 

We zouden Salsaventura niet zijn als we dit niet gelijk in de praktijk willen uitproberen met een leuke workshop: Trading Places! Heb je interesse? Klik HIER voor meer informatie.

Bijzonder dank aan Linn! Zij deelde haar eigen ervaringen als dame waarbij ze als man heeft leren dansen. Wat een geweldig onderwerp! Dus Linn, super bedankt voor je leuke idee!

X